Live

SUA au impus sancțiuni asupra unei bănci din Ungaria care are legături cu Rusia: "O cooperare economică hrănește mașinăria de război"

Data publicării:
Sancțiunile au fost anunțate de ambasadorul SUA la Budapesta, David Pressman. Foto: Profimedia Images

Statele Unite au impus sancțiuni asupra unei bănci din Ugaria care are legături cu Rusia și asupra mai multor persoane din conducerea acesteia, a anunțat ambasadorul american David Pressman, scrie hirado.hu.

Banca Internațională de Investiții (IIB) a fost creată în 1970 pentru a facilita comerțul cu Uniunea Sovietică. Instituția financiară și-a mutat sediul de la Moscova la Budapesta în 2019, o mișcare care a nemulțmit aliații occidentali ai Ungariei.

"Suntem îngrijoraţi de faptul că guvernul ungar continuă să menţină legături strânse cu Rusia, în ciuda agresiunii sale brutale. O cooperare economică strânsă cu Rusia hrănește mașinăria de război ruseasă și pune în pericol securitatea alianței trans-atlantice", a spus David Pressman.

Acesta a adăugat că sancţiunile au fost impuse pentru a reduce accesul Rusiei şi al ruşilor la sistemele şi serviciile financiare internaţionale. Prezenţa unei "platforme finanţate de Kremlin" în Ungaria reprezintă o ameninţare atât pentru vecinii europeni, cât şi pentru aliaţii din NATO, a spus ambasadorul.

Washington a impus sancțiuni și asupra președintelui IIB, Nikolai Kosov, a vicepreședintelui Imre Laszlóczki, un fost ambasador al Ungariei în Kazahstan şi Azerbaidjan și asupra vicepreşedintelui Consiliului Guvernatorilor IIB, Gheorghi Potapov.

Pressman a amintit că guvernul SUA şi-a exprimat în mod repetat îngrijorarea cu privire la periculozitatea băncii şi a împărtăşit în mod regulat cu Ungaria informaţii despre modul în care Rusia ar putea folosi instituţia pentru a-şi impune voinţa în Europa.

SUA amintește Ungariei că sunt "în aceeași barcă"

Ambasadorul a precizat că Ungaria a ales să respingă îngrijorările SUA. În ciuda faptului că Banca Naţională a Ungariei a recomandat şi ea întreruperea legăturilor cu IIB, acest lucru nu a fost făcut pentru a proteja economia ungară, a adăugat ambasadorul.

Banca din Ungaria și liderii săi se numără printre cele 50 de persoane și instituții care au fost supuse sancțiunilor SUA, a spus Pressman.

Totuși, ambasadorul a spus că relaţiile ungaro-americane au o istorie îndelungată iar Statele Unite se concentrează asupra modalităţii de a coopera cu guvernul ungar pentru a face faţă împreună ameninţărilor comune. Ungaria şi SUA sunt "în aceeaşi barcă", a spus el, adăugând că ameninţarea războiului din Ucraina poate apropia cele două ţări.

Ungaria este importantă pentru Statele Unite, poporul maghiar este important, "noi avem un viitor comun", a precizat David Pressman.

Ambasadorul SUA la Budapesta, ​David Pressman s-a întâlnit luna trecută cu secretarul de stat Antony Blinken și alți oficiali de la Casa Albă pentru a discuta despre retorica anti-americană a mai multor politicieni maghari.

În februarie, la o sesiune de strategie politică ținută cu ușile închise, premierul Viktor Orban ar fi numit SUA drept "unul dintre primii trei adversari" ai partidului său.

Un alt lucru care nemulțumește Washingtonul ține de tratamentul la care a fost supus ambasadorul David Pressman de când și-a preluat mandatul.

În februarie, acesta a fost criticat de ministrul de Externe, Peter Szijjarto, după ce a sugerat că guvernul maghiar ar trebui să trimită apelurile sale pentru pace și președintelui Vladimir Putin.

Peter Szijjarto l-a acuzat atunci pe ambasador că se amestecă în treburile interne ale Ungariei.

De asemenea, Viktor Orban a luat în derâdere numele ambasadorului "Pressman" în discursul său despre starea națiunii, susținând că presează prea tare și afirmând că și-ar dori ca pe viitorul ambasador să nu îl cheme cumva Puccini (cu referire la cuvântul maghiar pentru puci).

Editor : D.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban: Bruxellesul vrea să transforme Ungaria în Magdeburg. Ce spune premierul maghiar despre aderarea României la Schengen

Viktor Orban: Ungaria se bazează pe sprijinul României și al Bulgariei pentru a-și asigura livrările de energie

Viktor Orban este convins că în urma alegerilor din SUA „trecem de la vremea războiului la o eră a păcii"

România, printre cele zece țări UE care au cerut înăsprirea sancțiunilor împotriva sectorului energetic rusesc, scrie agenția PAP

Partenerii noștri