Live

SUA acuză Kremlinul de dezinformare în statele-cheie pentru prezidenţiale. FBI: „Rusia este amenințarea cea mai activă”

Data publicării:
Foto cu caracter ilustrativ. Sursa Foto: Shutterstock

Serviciile de informaţii americane au acuzat luni seara Rusia că este „activ implicată" în operaţiuni de dezinformare în cele şapte state-cheie ce ar urma să determine rezultatul alegerilor prezidenţiale de marţi.

Aceste şapte state - Arizona, Nevada, Georgia, Carolina de Nord, Pennsylvania, Michigan şi Wisconsin - deţin cheia scrutinului cu sufragiu universal indirect datorită căruia democrata Kamala Harris sau republicanul Donald Trump ar putea ajunge la Casa Albă,  informează AFP, potrivit Agerpres. 

„Rusia este ameninţarea cea mai activă" în aceste state americane, au acuzat într-un comunicat comun Biroul Federal de Investigaţii (FBI), Biroul Directorului Serviciilor Naţionale de Informaţii (ODNI) şi Agenţia pentru Securitatea Cibernetică şi Securitatea Infrastructurii (CISA).

„Aceste tentative riscă să incite la violenţă, inclusiv împotriva unor responsabili electorali", alertează aceste servicii.

Aşa-zisele „swing states", care pot bascula într-o parte sau în alta, sunt deja ţinta unor acuzaţii formulate de republicani privind „fraude" şi „înşelătorii" operate de democraţi.

Potrivit ODNI, recent pe reţelele sociale a circulat o înregistrare video cu un interviu cu o persoană care afirmă că o fraudă cu buletine false şi alterări de liste electorale ar urma să o favorizeze pe Kamala Harris în Arizona.

Secretarul de stat al statului Arizona, Adrian Fontes, a calificat această înregistrare drept „complet falsă" şi statul său, considerat un bastion al complotismului electoral, a luat măsuri pentru a proteja agenţii săi electorali şi operaţiunile de vot.

Omologul său din statul Georgia (sud-est), Brad Raffensperger, a informat joi cu privire la „o înregistrare video menită să arate un imigrant haitian având asupra lui mai multe cărţi de identitate din Georgia şi pretinzând că a votat de mai multe ori".

FBI, ODNI şi CISA au confirmat că „agenţi de influenţă rusă au fabricat" această înregistrare video.

Moscova a denunţat sâmbătă aceste „acuzaţii fără fundament" şi „toate insinuările asupra „maşinaţiunilor ruse" drept „nişte calomnii răuvoitoare".

Nu este pentru prima dată în timpul acestei campanii prezidenţiale americane când Washingtonul acuză Moscova, dar şi Teheranul, că desfăşoară operaţiuni de dezinformare pe reţelele sociale pentru a provoca revolte.

La fel ca în timpul campaniei victorioase a lui Donald Trump în 2016, Rusia a negat orice activitate de destabilizare pe internet şi a dat asigurări că „respectă voia poporului american".

Editor : A.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Selecționerul Islandei nu a stat pe gânduri: cum a numit-o pe Kosovo, după tragerea la sorți din Liga Națiunilor

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Putin: Rusia va continua să testeze „în condiții de luptă” noua sa rachetă Oreșnik. „Dispunem de un stoc de astfel de produse”

Rachete rusești Kornet folosite împotriva blindajelor reactive au fost descoperite în cadrul unei operațiuni critice în sudul Libanului

Calculele lui Vladimir Putin, după escaladarea conflictului din ultimele zile. „Are programul său și strategia sa. O să le urmeze”

Ucraina lucrează la noi sisteme de apărare aeriană, anunță Zelenski, după ce Rusia a testat o nouă rachetă

Partenerii noștri