Live

Stoltenberg: SUA vor rămâne un „aliat solid” în cadrul NATO, indiferent de rezultatul alegerilor americane

Data publicării:
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Foto: Profimedia Images

SUA vor rămâne un „aliat solid” în cadrul NATO, indiferent de rezultatul alegerilor americane, a afirmat joi secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, cu câteva ore înainte de prima dezbatere între Joe Biden şi Donald Trump, informează AFP.

„Mă aştept ca SUA să rămână un aliat solid, indiferent de rezultatul alegerilor americane, pentru că aceasta este în interesul SUA în ceea ce priveşte securitatea lor”, a declarat Stoltenberg într-un interviu pentru agenţia de presă franceză, scrie Agerpres.

Întrebat cu privire la afirmaţiile virulente ale fostului preşedinte Donald Trump, care speră să ajungă din nou la Casa Albă la începutul lui 2025, Stoltenberg a subliniat că criticile sale "nu erau îndreptate împotriva NATO, ci împotriva aliaţilor (în cadrul) NATO care nu plătesc suficient".

Această situaţie "s-a schimbat acum", cu 23 din 32 de state ale NATO care alocă cel puţin 2% din Produsul lor Intern Brut (PIB) pentru cheltuielile militare.

"Suntem într-o poziţie mai bună pentru a demonstra că (...) SUA nu duc singure povara" cheltuielilor, a insistat Stoltenberg.

O eventuală revenire la Casa Albă a miliardarului american, foarte critic la adresa NATO pe care l-a calificat drept "depăşit", îngrijorează Bruxellesul şi majoritatea capitalelor europene.

"Nu există nicio garanţie în politică, însă eu mă aştept ca SUA să rămână un aliat solid", a declarat Stoltenberg, ce se va retrage din funcţia sa pe 1 octombrie, după zece ani la conducerea NATO.

Succesorul său, actualul prim-ministru olandez Mark Rutte va fi la conducerea Alianţei în timpul alegerilor prezidenţiale americane, pe 5 noiembrie.

Editor : A.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Reacția lui Mircea Geoană după ce a fost acuzat că a plagiat teza sa de doctorat. „Din seria caută până găsești”

Liderii de rang înalt ai democraților exclud posibilitatea înlocuirii lui Joe Biden din cursa prezidențială

„Dragă Joe, a venit momentul să te retragi”. Un prieten din copilărie al lui Biden îi cere acestuia să renunțe la cursa prezidențială

Ce spun votanții americani indeciși după prestația dezastruoasă a lui Biden în dezbatere (Reuters)

Partenerii noștri