Live

Live Text Ultimul discurs al lui Zelenski pe 2022, adresat rușilor: „Putin se ascunde în spatele vostru"/ 30% din Kiev nu are electricitate

Data actualizării: Data publicării:
Ucrainenii din Kiev s-au adăpostit sâmbătă într-un pasaj pietonal de atacurile cu rachete ruse care au vizat mai multe ținte. Foto: Profimedia Images

Rusia a lansat zeci de rachete asupra orașelor din Ucraina, mai multe explozii s-au auzit în Kiev. În jumătate din Ucraina se aud sâmbătă alarme de raid aerian, în timp ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat într-un mesaj video de Anul Nou, că victoria Rusiei în Ucraina este „garantată”. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, avertizează că Vladimir Putin nu a renunţat la planurile sale de a controla Ucraina şi spune că toată lumea trebuie "să se pregătească pentru o perioadă lungă" de război. Între timp, Kremlinul le face un cadou fiscal soldaţilor şi funcţionarilor ruşi desfăşuraţi în Ucraina, astfel că aceștia nu vor mai avea obligaţia să-şi declare veniturile. Pe de altă parte, oligarhii ruşi au pierdut, în total, 95 de miliarde de dolari anul acesta, din cauza sancţiunilor impuse de Occident după invazia din Ucraina.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI  

Zelenski s-a adresat poporului rus în ultimul său discurs din 2022: Putin „se ascunde în spatele vostru”

ACTUALIZARE 22:00 După atacul cu mai mult de 20 de rachete de croazieră care au avut mai multe ținte din Ucraina sâmbătă, o persoană a murit în Kiev. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune într-un ultimul său discurs din 2022 că Moscova este în aceeași ligă cu Diavolul.

El s-a adresat poporului rus de data aceasta.

Zelenski a spus că Rusia „urmează Diavolul” iar țara duce un război prin care asigură că președintele Vladimir Putin rămâne la putere „până la sfârșitul vieții lui”.

„Tot acest război pe care îl duceți, voi – Rusia – nu este războiul cu NATO, așa cum mint propagandiștii voștri”, a spus Zelenski, potrivit CNN. „Nu este pentru ceva istoric. Este pentru o persoană pentru a rămâne la putere până la sfârșitul vieții lui”.

„Și ce se va întâmpla cu voi toți, cetățeni ai Rusiei, nu îl privește”, a adăugat acesta.

Zelenski a spus că Putin „se ascunde în spatele trupelor, în spatele rachetelor, în spatele zidurilor locuințelor și palatelor sale” și a cetățenilor săi.

„El se ascunde în spatele vostru și dă foc la țara și viitorul vostru. Nimeni nu vă va ierta vreodată pentru teroare”, a spus Zelenski.

Zelenski a adăugat că majoritatea rachetelor rusești trase în Ucraina au fost interceptate de forțele de apărare antiaeriană.

„Dacă n-ar fi fost apărarea antiaeriană, numărul victimelor ar fi fost diferit. Mult mai mare”, spune acesta. „Iar asta este încă o dovadă pentru lume că sprijinul acordat Ucrainei trebuie să fie mai mare”.

Ucraina și Rusia fac schimb de prizonieri de război

Atât Ucraina cât și Rusia au anunțat un schimb de prizonieri de război sâmbătă.

Andrei Iermak, șeful cabinetului președintelui ucrainean, a spus că 140 de prizonieri de război au fost eliberați – inclusiv cei din Mariupol și Insula Șerpilor.

„În ajunul Anului Nou nu numai că am respins atacurile cu rachete inamice, dar am și returnat oamenii noștri acasă. Este un alt mare schimb pe care am reușit să-l înfăptuim – 140 de persoane se reîntorc acasă. Printre aceștia sunt răniți, precum și apărătorii din Mariupol, Insula Zmîinii (Șerpilor), voluntari ai apărării teritoriale din Slavutici, tați și fii care erau împreună în captivitate, precum și ai noștri din direcția Bahmut”, a scris Iermac într-un mesaj pe Telegram.

Acesta este al 35-lea astfel de schimb al războiului, potrivit Sediului ucrainean de Coordonare pentru Tratamentul Prizonierilor de Război.

Agenția a spus că 1596 de oameni – inclusiv personal militar și civili – au fost eliberați din captivitatea rusă prin negocieri. Aceasta include 187 de femei eliberate de la începutul invaziei, potrivit oficialilor citați de CNN.

Într-un comunicat, Ministerul rus al Apărării a spus că 82 de militari s-au întors.

„Personalul eliberat va fi dus în Moscova cu avioane de transport militar pentru tratament suplimentar și reabilitare la facilitățile de sănătate ale Ministerului rus al Apărării”, arată comunicatul.

30% din Kiev nu are energie în Ajunul Anului Nou (primarul Kliciko)

Treizeci la sută din capitala Kiev nu are curent din cauza întreruperilor de urgență, potrivit primarului orașului, Vitali Kliciko.

„«Sistemul de suport vital» municipal al capitalei operează normal. În prezent, 30% dintre consumatori nu au electricitate. Din cauza închiderilor de urgență”, a spus Kliciko sâmbătă într-o postare pe Telegram.

Însă el a adăugat că locuitorii Kievului au apă și căldură.

Kliciko a mai spus că sunt restricții pe o secțiune deschisă a liniei de metrou din oraș pentru a verifica „prezența rămășițelor de la rachete”.

„Specialiștii sunt pe drum în acea zonă”, a spus el. „Vă vom informa despre reluarea traficului pe linia roșie”.

Putin și-a înregistrat mesajul de Anul Nou în timpul unei vizite la trupele rusești

Vladimir Putin a vizitat sediul militar districtual din sudul Rusiei și a înregistrat mesajul video de Anul Nou sâmbătă, transmite CNN.

Vladimir Putin prezintă steagurile de luptă Corpurilor de luptă din Donețk și Lugansk. Foto: Profimedia Images

Mesajul a avut nouă minute – cel mai lung discurs de Anul Nou de când este lider la Kremlin – și a fost înregistrat la o bază militară din orașul Rostov-pe-Don.

În timpul vizitei de sâmbătă, liderul rus a vorbit cu comandanții armatei și a înmânat steagurile de război noilor formațiuni militare. El a acordat și onoruri de stat militarilor care au arătat „curaj și eroism” în așa-numita „operațiune militară specială” a Rusiei.

Deși Rusia a fost lovită de sancțiuni occidentale timp de ani de zile, Putin spune că „adevăratul război al sancțiunilor a fost declarat în acest an împotriva noastră”.

Miniștrii de externe ai Turciei, Siriei și Rusiei plănuiesc să se întâlnească în ianuarie. Ankara își schimbă atitudinea față de Damasc

ACTUALIZARE 18:55 Şefii diplomaţiilor din Turcia, Siria şi Rusia intenţionează să se întâlnească în a doua jumătate a lui ianuarie, a anunţat sâmbătă ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu, într-o nouă etapă a apropierii dintre Ankara şi Damasc, informează AFP şi Reuters.

Ministrul turc a discutat despre această întâlnire tripartită într-o convorbire telefonică sâmbătă cu omologul său rus, a precizat postul de stat turc TRT Haber.

Potrivit Ministerului de Externe de la Moscova, cei doi au abordat în cursul discuţiei situaţia din Siria, conform Agerpres.

Mesajul lui Putin de Anul Nou: „Corectitudinea morală şi istorică” este de partea Rusiei. „Pentru asta luptăm astăzi”

ACTUALIZARE 15:36 „Corectitudinea morală şi istorică” este de partea Rusiei, a declarat sâmbătă reşedintele rus Vladimir Putin, în mesajul de Anul Nou, în plină ofensivă în Ucraina şi în plină criză cu Occidentul.

Imaginile de la TV pe care rușii din Novosibirsk le-au putut urmări cu discursul adresat de Vladimir Putin cetățenilor ruși cu ocazia trecerii în noul an. Foto: Profimedia Images

Potrivit lui Putin, anul 2022 a fost bogat „în evenimente cu adevărat decisive şi importante”, care „pun bazele (...) adevăratei noastre independenţe”.

„Pentru asta luptăm astăzi, protejându-ne poporul în propriile teritorii istorice, în noile entităţi constitutive ale Rusiei”, a adăugat el în acest mesaj transmis de televiziunea publică, relatează AFP şi Reuters, pteluate de Agerpres.

Explozii în Kiev

ACTUALIZARE 14:55 Rusia a lansat zeci de rachete asupra orașelor din Ucraina, scrie BBC, care citează autoritățile locale. Mai multe explozii au fost auzite sâmbătă la Kiev, capitala Ucrainei, autorităţile le-au cerut locuitorilor să se adăpostească.

Potrivit BBC, au fost auzite cel puţin zece explozii, la începutul după-amiezii.

"Explozii la Kiev! Rămâneţi la adăpost!", a scris pe reţeaua Telegram primarul oraşului, Vitali Kliciko.

Vucic promite că Serbia nu va impune sancțiuni Rusiei, dar până la un anumit punct

ACTUALIZARE 13:59 Serbia nu va renunța la poziția sa de a respinge sancțiunile impuse Rusiei de către Occident până când nu îi vor amenințate interesele fundamentale, a declarat, vineri, președintele sârb Aleksandar Vucic, scrie agenția de presă de stat rusească TASS.

"Am avut un an dificil, am văzut toate ipocriziile posibile, dar am putut vedea și cât de corectă și precisă a fost poziția noastră privind sancțiunile împotriva Rusiei. Vom vedea cât timp vom putea apăra această poziție, în orice caz, nu cu prețul amenințării intereselor vitale ale acestei țări, dar în orice caz, nu vom renunța ușor la această poziție. (...) Există o mică țară în Europa, un mic trib de gali, de Asterix și Obelix, care nu renunță și care își prețuiește libertatea cât de mult poate.

Dacă vom impune sancțiuni împotriva Rusiei, nu știu, dar 'nu știu' al meu cântărește mai mult decât 'da' al altora. În ceea ce privește sancțiunile, nu promit nimic, dar non-promisiunea mea înseamnă mult mai mult decât promisiunile multora", a declarat el.

Șoigu, mesaj de Anul Nou: Victoria este „garantată”

ACTUALIZARE 13.15 Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat într-un mesaj video de Anul Nou, că victoria Rusiei în Ucraina este „garantată”.

El a salutat eroismul soldaţilor ruşi, scrie The Guardian.

Șeful armatei lui Putin, care a fost puternic criticat pentru eșecurile pe câmpul de luptă în timpul campaniei de 10 luni, a spus că situația de pe linia frontului rămâne „dificilă” și a criticat Ucraina și Occidentul pentru că au încercat să controleze Rusia.

„Întâmpinăm Anul Nou într-o situație politico-militar dificilă, într-un moment în care se încearcă să se ștergă istoria noastră glorioasă și marile realizări, să se demoleze monumente ale învingătorilor fascismului, să se pună criminali de război pe un piedestal, să se anuleze și să se profaneze tot ce este rusesc”, a spus Shoigu, potrivit Reuters

Șoigu le-a spus soldaților ruși: „Victoria, ca și anul nou, este garantată”.

ACTUALIZARE 12.40 Guvernatorul regiunii Nikolaev, Vitalii Kim, a transmis într-un mesaj pe Telegram că se așteaptă la un atac cu rachete asupra Ucrainei.

În jumătate din Ucraina se aud alarme de raid aerian.

Ministerul britanic al Apărării: Rusia ar putea ataca din nou Ucraina în zilele următoare  

ACTUALIZARE 12.00 Există o „posibilitate reală” ca forțele ruse să lanseze lovituri cu rază lungă asupra Ucrainei în zilele următoare, pentru a submina moralul Ucrainei în noul an, spune Ministerul Apărării din Marea Britanie, citat de The Guardian.

În actualizarea zilnică a informațiilor privind evoluția războiului, ministerul a spus că, din octombrie, Rusia a urmat un model general de lansare a unui val intens de atacuri la fiecare șapte până la 10 zile, vizând în primul rând rețeaua de distribuție a energiei a Ucrainei. Ultimul a avut loc joi.

"Este aproape sigur că Rusia urmează această abordare în încercarea de a bloca apărarea aeriană ucraineană.

Există o posibilitate realistă ca Rusia să rupă acest tipar pentru a lovi din nou în zilele următoare, cu intenția de a reduce moralul populației ucrainene în perioada vacanței de Anul Nou", potrivit ministerului.

Kremlinul le face un cadou fiscal soldaţilor şi funcţionarilor ruşi desfăşuraţi în Ucraina

ACTUALIZARE 9.10 Soldaţii şi funcţionarii ruşi desfăşuraţi în Ucraina nu vor mai avea obligaţia să-şi declare veniturile, a anunţat vineri Kremlinul, în virtutea unei excepţii de la legile anticorupţie într-un moment în care Moscova şi-a înmulţit măsurile de stimulare a participării la război.

"Aceasta îi vizează pe cei care lucrează în teritorii", a declarat presei Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, făcând referire la cele patru regiuni ucrainene - Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie - a căror anexare a fost revendicată de Moscova, care nu le controlează însă pe deplin, şi unde se desfăşoară în prezent majoritatea luptelor.

Joi seară, guvernul rus a publicat un decret al preşedintelui Vladimir Putin privind 'specificul' regulilor luptei anticorupţie pentru "unii cetăţeni în timpul operaţiunii militare speciale" din Ucraina. Conform acestui text, militarii, poliţiştii şi membrii serviciilor de securitate care operează în Ucraina, precum şi ceilalţi funcţionari trimişi acolo, nu vor mai avea "obligaţia de a furniza informaţii despre veniturile, cheltuielile, bunurile lor"

Măsura se aplică de asemenea "soţilor şi copiilor minori" ai persoanelor vizate şi este retroactivă începând cu 24 februarie 2022, data când a început ofensiva din Ucraina.
De asemenea, persoanele în cauză vor avea dreptul să primească "recompense şi donaţii" dacă acestea au "un caracter umanitar" şi "au fost primite în legătură cu o participare la operaţiunea militară" din Ucraina.

Oligarhii ruşi au pierdut, în total, 95 de miliarde de dolari anul acesta

ACTUALIZARE 8.50 Oligarhii ruşi au pierdut, în total, 95 de miliarde de dolari anul acesta, din cauza sancţiunilor impuse de Occident după invazia din Ucraina.

De departe cel mai afectat a fost Roman Abramovici. Averea fostului proprietar al clubului Chelsea a scăzut cu 57%, adică peste 5,3 miliarde de lire sterline. El a fost printre primii oligarhi vizați de sancţiunile britanice, după ce guvernul de la Londra l-a acuzat că are legături evidente cu regimul de la Kremlin.

Un alt oligarh rus investitor în energie și prieten apropiat al lui Putin, şi-a văzut averea redusă cu 48%.

În total, 23 de ruşi bogaţi au pierdut câte 330 de milioane de dolari pe zi, de când Rusia a început războiul.

Stoltenberg avertizează că Putin nu a renunţat la planurile sale de a controla Ucraina

ACTUALIZARE 8.10. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, avertizează că Vladimir Putin nu a renunţat la planurile sale de a controla Ucraina şi spune că toată lumea trebuie "să se pregătească pentru o perioadă lungă" de război, scrie The Guardian.

Într-un interviu acordat agenţiei de presă germane dpa, Stoltenberg a declarat că nu e "niciun indiciu că preşedintele Putin şi-a schimbat obiectivul general al acestui război", care este "de a controla Ucraina".

Rusia a mobilizat "multe trupe noi" şi a "demonstrat că este dispusă să suporte pierderi dureroase", a arătat el.

"Acest lucru nu s-a încheiat. Războaiele sunt imprevizibile, dar trebuie să ne pregătim pentru o perioadă lungă şi, de asemenea, pentru noi ofensive ruseşti. Nu trebuie să subestimăm Rusia”, a spus Jens Stoltenberg.

Şeful NATO le-a cerut aliaţilor să ofere Ucrainei ajutor militar "pentru a-l convinge pe preşedintele Putin că nu îşi va atinge obiectivul de a prelua controlul asupra Ucrainei".

"Poate suna ca un paradox, dar sprijinul militar pentru Ucraina este cea mai rapidă cale spre pace. Ştim că majoritatea războaielor se termină la masa negocierilor - probabil şi acest război - dar ştim că ceea ce poate obţine Ucraina în aceste negocieri depinde în mod inextricabil de situaţia militară. Aşadar, dacă doriţi o soluţie paşnică negociată care să asigure că Ucraina se impune ca stat democratic independent, cea mai bună modalitate de a realiza acest lucru este să îi oferiţi Ucrainei sprijin militar”, a punctat secretarul general al NATO.

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Românii din Cernăuți cer ajutorul Executivului de la București, pe fondul modificărilor din sistemul de învăţământ ucrainean

Zaharova acuză Ucraina că a lansat în mod repetat muniţii cu fosfor alb din drone. Reacția Kievului

Rușii au mai cucerit două localități în estul Ucrainei și se apropie de orașul strategic Kurahove

„Multe lucruri se întâmplă la Londra”. Medvedev amenință, după asasinarea generalului Kirillov, că oficialii NATO sunt „ținte legitime”

Partenerii noștri