Live

Stephen King nu se teme de inteligența artificială. De ce nu se opune scriitorul tehnologiei

Data publicării:
Scriitorul Stephen King. Foto: Gulliver/Getty Images

Scriitorul Stephen King arată într-un eseu publicat în The Atlantic că nu are o problemă cu faptul că îi sunt folosite operele pentru antrenarea inteligenței artificiale și spune că nu ar interzice nici măcar dacă ar putea ca programatorii să continue să facă acest lucru pentru ca tehnologia să dobândească creativitate. 

Chiar dacă mii de alți autori s-au opus ca operele lor să fie folosite pentru antrenarea inteligenței artificiale fără a li se cere acordul, Stephen King crede că tehnologia, pentru a deveni mult mai bine pregătită și a imita creativitatea umană, mai are multe de invățat. Acesta a mai spus că nu este deranjat încă de potențialul tehnologiei.

"Aș interzice antrenarea (dacă acesta este cuvântul potrivit) computerelor cu literatura mea? Nici măcar dacă aș putea", a declarat King.

Stephen King spune că scriitorii, pentru a scrie bine, trebuie să citească. Acesta arată că antrenarea computerelor în acest sens, cu literatură, poate educa inteligența artificială înspre a produce opere mai bune.

Deocamdată, creativitatea inteligenței artificiale nu este la același nivel cu capacitățile cognitive ale unei persoane. El a comparat poeziile generate de inteligența artificială cu "banii falși: ofertanți la prima vedere, dar nu atât de buni de folosit la o examinare atentă".

Scriitorii Margaret Atwood și James Patterson s-au alăturat altor peste 8.000 de scriitori și au semnat o scrisoare deschisă în care cer compensații pentru că lucrările lor sunt folosite de companiile de inteligență artificială fără consimțământul acestora.

Scrisoarea a fost trimisă în iulie directorilor executivi din domeniul tehnologiei, precum Sam Altman de la OpenAI, Mark Zuckerberg de la Meta, Sundar Pichai de la Alphabet, dar și altora.

"Milioane de cărți, articole, eseuri și poezii protejate prin drepturi de autor furnizează "hrană" sistemelor de inteligență artificială, ospețe interminabile pentru care nu s-a facturat nimic", au scris autorii în scrisoarea publicată de Authors Guild.

Totodată, și naratorii de cărți audio și-au exprimat îngrijorarea că vocile lor vor fi clonate de inteligența artificială. Comercianții de audiobooks - inclusiv Apple Books - și-au lansat deja proprii naratori bazați pe inteligență artificială.

King a declarat că a le interzice programatorilor să se folosească de operele sale pentru a antrena inteligența artificială este inutilă. 

"Aș putea la fel de bine să fiu regele Canute, să interzic valurilor să mai vină. Sau un luddit care încearcă să oprească progresul industrial prin spargerea cu ciocanul a unui război de țesut cu aburi", a mai spus King.

Editor : Andreea Smerea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

(P) Inteligența Artificială - amenințare sau oportunitate?

Joe Biden şi Xi Jinping sunt de acord: Deciziile privind armele nucleare trebuie luate de oameni, nu de inteligenţa artificială

Stephen King a anunţat că nu va mai scrie pe X. Care este motivul invocat de celebrul autor

Bazilica Sfântul Petru din Roma, reconstituită virtual cu 400.000 de fotografii făcute cu drone și procesate de inteligența artifcială

Partenerii noștri