Live

Ucraina anunță distrugerea unui radar rusesc Nebo-M extrem de scump, cu ajutorul rachetelor ATACMS. Rusia rămâne cu doar 10 sisteme

Data actualizării: Data publicării:
Unul dintre cele zece sisteme radar rusești Nebo-M a fost distrus. Foto: Shutterstock

Forțele de apărare ale Ucrainei au lovit o stație radar rusească Nebo-M cu ajutorul rachetelor balistice ATACMS, scrie Ukrainska Pravda.

„Unități ale trupelor de rachete ale Forțelor Armate ale Ucrainei au lovit cu succes stația radar rusească Nebo-M cu rachete balistice ATACMS. Distrugerea acesteia reduce semnificativ capacitatea armatei ruse de a detecta, urmări și intercepta ținte aerodinamice și balistice”, este informația transmisă de Statul Major al Ucrainei.

„Distrugerea radarului Nebo-M va crea un «coridor aerian» favorabil pentru utilizarea eficientă a rachetelor de croazieră Storm Shadow și SCALP-EG. Operațiunile de luptă ale forțelor de apărare împotriva țintelor inamice importante continuă”, a concluzionat Statul Major General.

Oficialii militari subliniază că un Nebo-M este o țintă foarte complexă de atins, deoarece funcționează în mod invizibil, scanând orizontul pentru a detecta țintele aeriene. Statul Major General a declarat că rușii mai au doar 10 sisteme funcționale de acest tip. Costul unui astfel de sistem radar depășește 100 de milioane de dolari americani.

Nebo-M sau Nebo-ME (Nebo înseamnă „cer”), cunoscut și sub numele de RLM-ME sau 55Zh6ME, este un sistem radar integrat multifuncțional care dispune de mai multe radare programabile cu design multi-bandă și o fuziune centrală a datelor. Radarul a început să fie fabricat din 1984. Complexul radar este alcătuit dintr-un modul de post de comandă și unul până la trei radare diferite, care sunt desfășurate pe camioane separate 8x8 de 24 de tone. Producătorul susține că acest sistem poate detecta aeronavele din a cincea generație, precum F-22 și F-35, și poate detecta lansările de rachete balistice cu rază lungă de acțiune. Nebo-ME este o versiune de export cu unele caracteristici reduse.

 

Editor : S.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Retragerea din Vuhledar, descrisă de un militar ucrainean. „A fost o tragedie. Răniții au fost evacuați în condiții extrem de dificile”

Mandarine, în loc de bani. Moscova acceptă trocul pentru a depăși dificultățile provocate de sacțiunile economice

Ungaria nu vrea ca UE să trimită consilieri militari în Ucraina. Szijjarto: E periculos

Atac al rușilor cu bombă ghidată asupra Harkov. Ținta: un bloc de locuințe

Partenerii noștri