Live

Statul francez, dat în judecată de medici pentru gestionarea defectuoasă a pandemiei. Oficialii, acuzați de „minciună de stat”

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Profimedia

Guvernul Franţei a fost acţionat în judecată din cauza modului defectuos în care gestionează epidemia. Sute de medici au iniţiat o acţiune judiciară contra premierului Édouard Philippe şi a fostului ministru al Sănătăţii Agnès Buzyn, pe care îi acuză de „minciună de stat”. Medicii îi acuză pe Édouard Philippe şi Agnès Buzyn că nu au luat măsurile necesare pentru a opri epidemia înainte de răspândirea acesteia în Franţa, relatează Mediafax.

Sute de medici din Franţa au depus plângere judiciară împotriva premierului Édouard Philippe şi a fostului ministru al Sănătăţii Agnès Buzyn, pe care îi acuză de „minciună de stat” în gestionarea crizei epidemice.

Peste 600 de medici reuniţi în asociaţia C19 au iniţiat o acţiune judiciară contra premierului Édouard Philippe şi a fostului ministru al Sănătăţii Agnès Buzyn, pe care îi acuză de „minciună de stat” în gestionarea crizei epidemiei de coronavirus.

Cei trei medici fondatori ai asociaţei - Philippe Naccache, Emmanuel Sarrazin şi Ludovic Toro - au sesizat Curtea de Justiţie a Republicii, singura instanţă care are juridisdicţie de a judeca actele comise de membri ai Guvernului.

Medicii îi acuză pe Édouard Philippe şi Agnès Buzyn că nu au luat măsurile necesare pentru a opri epidemia înainte de răspândirea acesteia în Franţa, deşi cunoşteau riscurile.

Scandalul lipsei măştilor de protecţie a fost primul factor de nemulţumire. „Guvernul a transmis la sfârşitul lunii februarie că măştile vor veni, iar lumea a crezut. La începutul lunii martie, când au înţeles că nu vor fi măşti, au început să spună că nu va fi nevoie. Este realitatea unei neputinţe şi a unei minciuni, adevărul este că nu aveau stocuri”, argumentează Fabrice Di Vizio, avocatul asociaţiei de medici.

În plus, asociaţia medicilor denunţă lipsa de acţiune a fostului ministru al Sănătăţii Agnès Buzyn. „Practic, ea a explicat că ştia totul, dar nu a făcut nimic”, a subliniat avocatul Fabrice Di Vizio.

„O anchetă penală este indispensabilă, pentru a cunoaşte amploarea informaţiilor care le-au fost ascunse francezilor şi a determina responsabilităţile fiecăruia în acest fiasco medical. Serverele Ministerului Sănătăţii trebuie percheziţionate”, a subliniat avocatul.

Administraţia Emmanuel Macron a impus restricţii de circulaţie din cauza epidemiei de coronavirus, situaţie care a generat un val de nemulţumiri.

Franţa înregistrează 12.612 cazuri de coronavirus şi 450 de decese, a anunţat vineri seară Jérôme Salomon, directorul Departamentului francez pentru Sănătate.

Editor: A. D.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Ce a scris presa din Kosovo, după ce au apărut imaginile cu vestiarul României la finalul meciului de la Prishtina

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Agențiile UE responsabile cu sănătatea au reacționat deficitar la debutul pandemiei de Covid-19. La fel s-ar întâmpla și acum | CCE

10.000 de elvețieni au intentat proces colectiv statului pentru despăgubiri legate de măsurile din pandemie

BBC: De ce unii oameni se oferă să fie infectați cu boli care i-ar putea ucide

Oamenii de ştiinţă examinează factorii care au determinat sfârşitul brusc al pandemiei de Covid-19

Partenerii noștri