Live

Statele UE vor discuta „împărțirea echitabilă a poverii” găzduirii refugiaților ucraineni

Data publicării:
Refugiaţi ucraineni în Gara de Nord, Bucureşti, România. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Statele Uniunii Europene vor discuta „împărțirea echitabilă a poverii” în ce privește găzduirea milioanelor de refugiați ucraineni, a declarat, miercuri, Ylva Johansson, comisar european pentru migrație și afaceri interne. Ylva Johansson a spus că „împărţirea echitabilă a poverii” va fi discutată la întâlnirea de urgenţă de luni la care vor participa miniştrii de profil din statele UE.

UE nu va aloca un număr de refugiaţi pentru fiecare ţară, a spus ea, evitând o repetare a eşecurilor din timpul ultimului aflux masiv de refugiaţi din 2015-2016, când cele 27 de state membre nu s-au putut întelege asupra numărului de refugiați din Siria pe care să-l preia fiecare țară.

Invadarea Ucrainei de către Rusia a alungat 3,5 milioane de ucraineni în numai o lună, dintre care jumătate sunt copii, iar restul femei.

UE şi-a deschis rapid frontierele pentru refugiaţii ucraineni, acordându-le drept de şedere şi la liberă circulaţie, precum şi acces la şcoli, îngrijire medicală, locuinţe şi piaţa muncii.

Refugiaţii au ajuns în principal în ţările vecine Ucrainei Polonia, România, Slovacia şi Ungaria, dar Johansson a precizat că aproximativ două milioane dintre ei au plecat deja spre vest.

Johansson a mai spus că executivul european a început să întocmească un index care analizează efectul relativ asupra fiecărui stat membru, ţinând cont de mărimea populaţiei, numărul de refugiaţi ucraineni de pe teritoriul lor şi numărul de solicitanţi de azil primiţi anul trecut.

Ea a spus că Polonia se confruntă cu cea mai dură provocare, urmată de Austria, Cipru, Republica Cehă şi Estonia, toate mult mai mici ca mărime şi populaţie.

Comisia Europeană a propus cheltuirea fondurilor neutilizate din precedentul buget multianual pentru perioada 2014-2020 în scopul găzduirii refugiaţilor din Ucraina. Miercuri, executivul UE a pus la dispoziţia statelor membre 3,5 miliarde de euro în acest scop din actualul buget multianual, pentru 2021-2027.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Elon Musk îl ironizează pe Volodimir Zelenski, după ce acesta a spus că „Ucraina este independentă”

Situație dificilă pentru forțele ucrainene pe front. Armata lui Putin pune presiune pe un oraș important din nord-estul Ucrainei

Reacția premierului polonez Donald Tusk, după atacul masiv al Rusiei asupra Ucrainei: Nimeni nu-l oprește pe Putin cu telefoane

Cum se apără Olaf Scholz, după convorbirea telefonică pe care a avut-o cu Vladimir Putin

Partenerii noștri