Live

Statele G7 au agreat un împrumut de aproape 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
Șefii Finanțelor de la nivel mondial s-au întâlnit la Washington pentru reuniunile anuale ale Fondului Monetar Internațional și Băncii Mondiale. Foto: Profimedia Images

G7, care reuneşte şapte dintre cele mai avansate economii ale lumii, a anunţat vineri un acord pentru a acorda un împrumut de „aproximativ 50 de miliarde de dolari” Ucrainei, finanţat din dobânzile activelor ruse îngheţate în cadrul sancţiunilor occidentale, notează AFP, preluată de Agerpres.

„Serviciul şi rambursarea acestor împrumuturi vor fi asigurate de viitoarele fluxuri extraordinare de venituri provenind din imobilizarea activelor suverane ruse, în conformitate cu sistemele juridice respective ale ţărilor din G7 şi dreptului internaţional”, au indicat aceste state într-o declaraţie finală publicată vineri în marja unei reuniuni la Washington.

„Obiectivul nostru este să începem să plătim fondurile până la sfârșitul anului”, se arată în declarație, care a fost publicată în timp ce șefii finanțelor de la nivel mondial se întâlneau la Washington pentru reuniunile anuale ale Fondului Monetar Internațional și Băncii Mondiale.

O declarație însoțitoare a miniștrilor de finanțe din G7 a precizat că împrumuturile vor fi plătite printr-o serie de împrumuturi bilaterale, începând de la 1 decembrie și continuând până la sfârșitul anului 2027 „în tranșe care vor reflecta nevoile urgente de finanțare ale Ucrainei”.

Fiecare împrumut bilateral ar urma să intre în vigoare cel târziu la 30 iunie 2025, ceea ce oferă membrilor G7 o anumită flexibilitate în ceea ce privește calendarul pentru a stabili detaliile.

Declarația de anunțare a principiilor și a unor detalii tehnice nu a furnizat sume specifice pentru împrumuturile bilaterale, dar a precizat că detalii suplimentare vor fi publicate în zilele următoare.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Victoria Beckham n-a stat pe gânduri, după ce a văzut diferența de vârstă dintre fiul ei cel mic și noua lui iubită

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Coreea de Nord, despre trimiterea trupelor în Rusia: „O acţiune care respectă normele internaţionale”

Putin spune că declarațiile lui Trump privind încheierea conflictului din Ucraina sunt „sincere”

Cum vrea Zelenski să pună capăt celei mai agresive faze a războiului. „Duce la sfârșitul etapei fierbinți? Eu cred că da”

Lukașenko nu crede ca Putin a apelat la trupe nord-coreene, dar prezența lor pe frontul ucrainean ar fi „un pas spre escaladare”

Partenerii noștri