Live

Starmer, Macron și Scholz avertizează Iranul să nu atace Israelul: Va pune în pericol un acord de încetare a focului în Fâșia Gaza

Data publicării:
Războiul din Fâșia Gaza. Foto cu caracter ilustrativ: Shutterstock

Iranul „va fi responsabil” pentru orice atac împotriva Israelului care „ar escalada și mai mult tensiunile din regiune” și ar pune în pericol posibilitatea unui acord de încetare a focului în Fâșia Gaza și eliberarea ostaticilor, au avertizat luni liderii Regatului Unit, Franței și Germaniei, potrivit POLITICO.

Premierul britanic Keir Starmer, președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz au cerut „Iranului și aliaților săi să se abțină de la atacuri” și au declarat că sunt de acord cu mediatorii SUA, Egipt și Qatar că „nu mai poate exista nicio întârziere” în reluarea negocierilor dintre Israel și Hamas privind o încetare a focului și eliberarea ostaticilor.

„Luptele trebuie să înceteze imediat şi toţi ostaticii încă deţinuţi de Hamas trebuie să fie eliberaţi”, afirmă cei trei lideri, într-o declaraţie comună.

La opt luni după atacul Hamas care s-a soldat cu circa 1.200 de morţi pe 7 octombrie, ofensiva israeliană declanşată de Israel a făcut cel puţin 39.790 de morţi în Gaza, unde 111 persoane sunt în continuare ostatice. Armata israeliană susţine că 39 dintre aceste persoane ar fi decedate.

„Am convenit că nu poate exista nicio întârziere suplimentară”, adaugă liderii europeni, declarându-se „profund preocupaţi de agravarea tensiunilor în regiune”.

Conflictul a căpătat o nouă dimensiune după asasinarea la sfârşitul lui iulie a liderului militar al Hezbollahului libanez, Fuad Shukr, în apropiere de Beirut, şi în special a liderului Hamas, Ismail Haniyeh, la Teheran. Regimul iranian a afirmat apoi că are „dreptul legal de a pedepsi” Israelul pentru această acţiune pe care Tel Avivul nu a revendicat-o, comisă pe teritoriul său.

Parisul, Londra şi Berlinul apreciază însă că „nicio ţară sau naţiune nu are de câştigat dintr-o nouă escaladare în Orientul Mijlociu”.

Cele trei capitale europene au îndemnat „Iranul şi aliaţii săi să se abţină de la atacuri care ar agrava şi mai mult tensiunile regionale şi ar compromite posibilitatea de a ajunge la un armistiţiu şi la eliberarea ostaticilor”.

Duminică, Hamas a pus sub semnul întrebării dacă va participa la o reuniune convocată de mediatori pentru joi, privind negocieri pentru încetarea focului și eliberarea ostaticilor, în contextul în care numărul victimelor din Gaza se apropie de 40.000. De cealaltă parte, Israelul a declarat săptămâna trecută că va trimite o echipă de negociatori la reuniune.

Declarația comună a Marii Britanii, Franței și Germaniei a venit după ce Axios a raportat duminică seara că serviciile secrete israeliene consideră că un atac iranian ar putea avea loc în câteva zile.

 

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un israelian racolat de Iran a fost arestat sub acuzația de complot pentru asasinarea lui Netanyahu și a altor oficiali din Israel

Hackeri iranieni au furat documente interne ale campaniei lui Trump și le-au trimis echipei lui Biden (FBI)

Ambasadorul Iranului în Liban a rămas fără un ochi, după ce i-a explodat pagerul

Prințesa Kate și-a reluat activităţile oficiale, după şedinţele de chimioterapie. ”Sentiment reînnoit de apreciere a vieții”

Partenerii noștri