Live

„Stăm ascunși, pe întuneric”. Drama afganilor din Pakistan care fac tot ce pot ca să nu se întoarcă în țara lor, de frica talibanilor

Data publicării:
După ce au trăit ani de zile în Pakistan, mii de afgani s-au ascuns în casele lor ca să nu se întoarcă în Afganistan. FOTO: Profimedia Images

După ce au trăit ani de zile în Pakistan, mii de afgani s-au ascuns în casele lor ca să nu se întoarcă în Afganistan, pentru că se tem de ceea ce le-ar putea face talibanii, spun activiștii pentru drepturile omului, potrivit Reuters.

„Poarta este încuiată din exterior... suntem închiși înăuntru, nu putem ieși, nu putem aprinde luminile, nici măcar nu putem vorbi tare”, a spus o femeie afgană în vârstă de 23 de ani, vorbind dintr-un adăpost unde a spus că zeci de alte persoane s-au ascuns, înainte de a se muta într-o nouă ascunzătoare.

Localnicii au pus un lacăt pe poartă, astfel încât vecinii să creadă că nu se află nimeni acolo.

Femeia, care este din capitala afgană Kabul, a declarat că se teme de urmărirea penală dacă se întoarce în Afganistan, deoarece s-a convertit de la islam la creștinism în 2019, iar renunțarea la credința islamică este o infracțiune gravă în conformitate cu legea islamică strictă practicată de talibani.

Ea este una dintre miile de persoane despre care activiștii pentru drepturile omului cred că se ascund în Pakistan pentru a evita deportarea în cadrul unei presiuni guvernamentale pentru ca migranții ilegali să părăsească țara. 

Sijal Shafiq, în vârstă de 30 de ani, un activist pentru drepturile omului din Karachi care a ajutat afganii vulnerabili să găsească adăpost înainte de noua politică de expulzare a Pakistanului, este unul dintre cei care cer Curții Supreme să oprească programul de deportare.

„Cunosc mai multe femei, fete, care spun că ar prefera să moară decât să se întoarcă”, spune Shafiq, adăugând că toate au vise și ambiții profesionale care ar fi imposibil de realizat în Afganistan, unde femeilor le este interzis majoritatea locurilor de muncă și pot călători doar cu o escortă masculină.

Guvernul pakistanez a respins până acum apelurile din partea Organizației Națiunilor Unite

Guvernul pakistanez a respins până acum apelurile din partea Organizației Națiunilor Unite, a grupurilor pentru drepturile omului și a ambasadelor occidentale de a-și reconsidera planul de expulzare sau de a identifica și proteja afganii care se confruntă cu riscul persecuției acasă.

Ambasadele occidentale, inclusiv Statele Unite, au furnizat, de asemenea, autorităților pakistaneze liste cu afgani, pentru o posibilă migrație în străinătate și au cerut ca aceștia să fie scutiți de expulzare, dar numărul este mic în comparație cu persoanele expuse riscului.

Printre ei s-a numărat și un tată în vârstă de 35 de ani, de asemenea creștin convertit, care a fugit în Pakistan împreună cu fiica sa de nouă ani.

O altă tânără din adăpost a spus că se teme pentru viața ei, deoarece aparține minorității etnice Hazara, care se confruntă de ani de zile cu persecuții din partea extremiștilor sunniți din Afganistan.

„Acest lucru este mai rău decât închisoarea”, a declarat un afgan în vârstă de 22 de ani, care a spus că s-a asigurat că luminile rămân stinse noaptea.

Unii localnici îi ajută în secret pe afgani

Unii localnici care îi ajută pe afgani aranjează ca mâncarea și apa să fie introduse în secret în adăpost după lăsarea întunericului.

Cântăreața afgană Wafa, în vârstă de 28 de ani, se teme că zilele ei de refugiu în Pakistan, unde s-a mutat la scurt timp după preluarea puterii de către talibani în urmă cu peste doi ani, se apropie de sfârșit, deoarece viza i-a expirat. Ea a spus că speră că ar putea fie să obțină azil în Franța sau Canada, fie să facă din Pakistan casa ei, deoarece profesia ei de a cânta, pe care a început-o în urmă cu 11 ani, nu mai este acceptabilă în Afganistan, unde talibanii au interzis spectacolele de muzică, dar încă nu a primit niciun răspuns, iar solicitarea unei prelungiri a vizei rămâne inaccesibilă pentru familia ei. Între timp, ea nu iese din casă pentru a evita controalele rapide pe scară largă ale poliției pakistaneze.

„Sunt cântăreață... Știu ce se va întâmpla cu mine când mă voi întoarce”, a spus Wafa.

Saleh Zada, un cântăreț în vârstă de 32 de ani din Karachi, a declarat că s-a mutat din Afganistan în urmă cu un an.

„Cântam în satul meu pentru prieteni și rude, aveam o mulțime de petreceri. Familia mea m-a sfătuit să părăsesc Afganistanul, mă temeam de talibani.Viața este dificilă aici, în Pakistan, dar trebuie să-mi salvez viața”, a spus Saleh Zada.

Pakistanul a ordonat tuturor solicitanților de azil afgani, care sunt ilegali în acest moment, în jur de 1,7 milioane de oameni, să părăsească țara până în noiembrie. Tensiunile între cele două țări vecine cresc, la fel și atacurile teroriste, transmite BBC.

O creștere a atacurilor de-a lungul graniței celor două țări, pe care Islamabad o atribuie militanților care operează din Afganistan, a escaladat tensiunile în acest an. De asemenea, această creștere a alimentat resentimente în Pakistan, care a anunțat marți o represiune împotriva migranților „ilegali”.

Editor : Bianca Chirilă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO Ce i-a scris un fan de la Genoa Dianei Șucu, după ce Dan Șucu a devenit patronul clubului! Reacția soției omului de afaceri

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Pakistanul devine „o amenințare emergentă pentru SUA”. Care este motivul

Peste 40 de oameni au murit şi 76 au fost răniţi în două accidente rutiere cu autobuze, în centrul Afganistanului

Duma de stat de la Moscova a votat scoaterea talibanilor de pe lista organizațiilor interzise. Putin vrea să coopereze cu Afganistanul

Femeile din Afganistan vor fi excluse şi din şcolile de asistente medicale

Partenerii noștri