Live

Spionajul ucrainean lansează un serviciu de chatbot care ajută rudele soldaţilor ruşi dispăruţi să afle ce s-a întâmplat cu ei

Data publicării:
Militari ruși pe frontul din Ucraina. Foto: Profimedia Images

Ucraina înfiinţează un serviciu de chatbot online care le va permite rudelor soldaţilor ruşi dispăruţi în Ucraina să verifice dacă este confirmată moartea lor sau dacă sunt deţinuţi ca prizonieri de război, au anunţat miercuri oficiali de la Kiev, relatează Reuters.

Kievul speră că această măsură va pune presiune asupra Moscovei, la 22 de luni de la invazia pe scară largă declanşată asupra Ucrainei, pe măsură ce tot mai mulţi ruşi de acasă caută răspunsuri despre soarta soldaţilor dispăruţi, potrivit News.ro.

Chatbotul, numit „Vreau să găsesc” în limba rusă, va funcţiona pe aplicaţia Telegram, extrem de populară atât în Rusia, cât şi în Ucraina.

„Cetăţenii ruşi se pot adresa oficial acestui proiect pentru a obţine informaţii obiective despre rudele lor, care le sunt ascunse de către regimul de guvernare din Federaţia Rusă”, a spus Andrii Iusov, purtător de cuvânt al agenţiei de informaţii a armatei ucrainene, GUR, care se ocupă de negocierile pentru schimburile de prizonieri.

Ucraina şi Rusia au făcut schimburi de prizonieri pe tot parcursul războiului. Cel mai mare dintre acestea a avut loc săptămâna trecută, când 230 de prizonieri ucraineni - majoritatea soldaţi, dar şi şase civili - au fost înapoiaţi Kievului în schimbul a 248 de soldaţi ruşi.

Proiectul va colecta informaţii despre soldaţii dispăruţi de la cei care folosesc chatbotul şi le va verifica în bazele de date ucrainene cu soldaţi ruşi ucişi, capturaţi sau dispăruţi.

Una dintre persoanele care au prezentat miercuri proiectul a fost Irina Krînina, care s-a prezentat ca fiind cetăţean rus şi co-fondator al unei mişcări civice care urmăreşte găsirea şi readucerea acasă a soldaţilor ruşi.

„Dacă primim răspunsul potrivit, de exemplu că ruda dumneavoastră este ţinută captivă în Ucraina, vă puteţi înscrie pentru o consultare şi vom organiza un apel video pentru a confirma (identitatea persoanei)”, a spus ea.

„Acest lucru va da posibilitatea ruşilor să meargă la autorităţile lor şi, pe baza acestui apel video, să ceară ca (soldatul) să fie inclus într-un schimb de prizonieri”, a explicat Krînina.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”

Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”

Avertismentul UE: Un tir cu rachetă intercontinentală în Ucraina ar „marca o escaladare clară” din partea lui Putin

„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Zaharova, sunată în direct în timpul unei conferințe și instruită ce să facă

Partenerii noștri