Live

Speranța de viață a rușilor a scăzut cu aproape doi ani din cauza pandemiei de Covid-19

Data publicării:
Foto: Nikolay Vinokurov / Alamy / Alamy / Profimedia

Pentru prima dată în aproape 20 de ani, speranța de viață la naștere a rușilor a scăzut din cauza pandemiei de Covid-19 cu aproape doi ani, arată noile date publicate marți de Ministerul rus al Sănătăţii, scrie AFP, citat de Agerpres.

Încă din 2003, acest indicator a crescut progresiv în Rusia iar în 2019 a ajuns la 73,3 ani. Cu toate acestea, apariția noului coronavirus a schimbat acest lucru iar între ianuarie şi decembrie 2020,speranța de viață a scăzut brusc la 71,5 ani.

Potrivit ministerului Sănătății, această scădere se explică printr-un excedent de decese în urma epidemiei de COVID-19, care a reprezentat „una dintre cele mai mari provocări” pentru sistemul sanitar rus.

La mijlocul lunii aprilie, ministrul sănătăţii Mihail Muraşko a recunoscut că pandemia a avut "consecinţe demografice negative" şi a dus la scăderea speranţei de viaţă.

Obiectivul lui Putin: Speranță de viață de 78 de ani până în 2030

Săptămâna trecută, președintele rus Vladimir Putin a trasat drept obiectiv o speranță de viaţă de 78 de ani până în 2030, calificând situaţia demografică actuală în Rusia drept „alarmantă”.

Ministerul Sănătăţii de la Moscova a confirmat de asemenea marţi că ţara a înregistrat o creştere a mortalităţii cu 17,9% în 2020 în raport cu anul 2019.

Guvernul rus a fost acuzat că a minimizat consecinţele epidemiei, numărând doar decesele a căror cauză principală a fost coronavirusul, după confirmarea în urma autopsiei.

Rușii nu au încredere în vaccinul național Sputnik V

După o primă carantină impusă în primăvara anului trecut, Rusia a relaxat treptat măsurile de restricţie împotriva coronavirusului, asigurându-se că vârful pandemiei a trecut şi nedorind să afecteze şi mai mult o economie şi aşa anemică.

Totodată, autorităţile mizează pe vaccinul lor Sputnik V, chiar dacă campania de vaccinare decurge lent pe fondul neîncrederii ruşilor în serul naţional.

Vicepremierul responsabil de sănătate, Tatiana Golikova, a indicat marţi că peste 12 milioane de persoane au primit deja prima doză de vaccin, ceea ce reprezintă puţin peste 8% din populaţia rusă.

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Zaharova vine cu noi acuzații nefondate la adresa Chișinăului. Ce a declarat acum purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe

Maia Sandu confirmă că o rachetă rusească a intrat în spațiul aerian al Republicii Moldova

Rusia a atacat Ucraina cu zeci de rachete și sute de drone, în dimineața de Crăciun. Zelenski: Ce poate fi mai inuman?

Ucraina spune că o rachetă rusească a intrat în spațiul aerian al României. MApN: „Nu a fost confirmată”

Partenerii noștri