Live

Spaniolii continuă căutările după inundațiile din regiunea Valencia, în timp ce ploile din Barcelona au dat transporturile peste cap

Data publicării:
Foto: capturi video/ X

Salvatorii îşi continuau luni căutările la Valencia, la şase zile de la inundaţii care s-au soldat cu 217 morţi în Spania, în timp ce trombe de apă se abăteau asupra Barcelonei, fără să se soldeze cu victime, dar care au perturbat transportul şi alimentează furia locuitorilor, relatează AFP, preluat de News.ro.

La o zi după haosul de duminică, când premierul Pedro Sánchez şi regele Felipe al VI-lea au efectuat o vizită într-una dintre cele mai afectate localităţi de după inundaţii, prioritatea rămâne găsirea persoanelor date dispărute.

Agenţia meteorologică spaniolă (AEMET) a anunţat luni dimineaţa că situaţia de „criză meteorologică” s-a încheiat în regiunea Valencia, însă îngrijorările s-au mutat cu aproximativ 350 de kilometri mai la nord, la Barcelona, plasată în alertă de cod roşu.

Ploi torenţiale au dus la anulări sau întârzieri în cazul a aproape 50 de zboruri pe Aeroportul Prat - parţial inundat -, iar 17 zboruri au fost redirecţionate.

Circulaţia trenurilor de mare viteză (TGV) între Barcelona şi Madrid a fost de asemenea uşor perturbată.

Imagini impresionante, distribuite pe reţelele sociale, surprind vehicule blocate pe o autostradă în apropierea capitalei regiunii Catalonia și străzi inundate în localităţi vecine.

Alerta cod roşu a AEMET s-a încheiat la ora locală 14.00 (15.00, ora României).

Inundaţiile devastatoare de săptămâna trecută s-au soldat cu 217 morţi - 213 numai în regiunea Valencia, trei în Castilia-La Mancha şi una în Andaluzia.

Însă bilanţul final al victimelor ar putea să fie mai mare. Un număr neprecizat de locuitori lipsesc la apel, iar numeroase parcări subterane - total inundate - nu au fost încă inspectate în totalitate.

„M-am născut aici şi am pierdut totul”

Autorităţile sunt extrem de îngrijorate de situaţia din parcarea subterană Bonaire, un vast centru comercial de la Aldaia, comună cu aproximativ 31.000 de locuitori, aflată la periferia oraşului Valencia.

Parcarea - cu o capacitate de 5.700 de locuri, jumătate la subsol - a fost complet inundată.

„Centrul comercial este devastat în partea susperioară. Iar jos este o necunoscută. Nu suntem siguri de ceea ce vom găsi”, a declarat postului public TVE primarul din Aldaia, Guillermo Lujan.

„Vrem să fim prudenţi”, dar „poate fi teribil”, avertizează el.

În ultimele zile, efectivele Unităţii Militare de Urgenţă (UME), care intervine la catastrofe naturale, au instalat numeroase pompe pentru a începe evacuarea apei.

Scafandri au reuşit să pătrundă în subteran, însă nu au găsit, pentru moment, cadavre.

Luni înainte de prânz, poliţia a confirmat că nu a găsit nicio victimă în primele 50 de vehicule inspectate.

În localităţile cele mai atinse de inundaţii, furia şi suferinţa predomină, la şase zile de la tragedie.

Numeroase străzi rămân blocate de mormane de maşini, noroi şi deşeuri, iar gospodării nu au telefonie sau electricitate.

„M-am născut aici şi am pierdut totul”, a declarat pentru AFP Teresa Gisbert, o locuitoare de la Sedavi, altă localitate sinistrată de la periferia Valenciei.

În casa sa se vede o linie de un metru de noroi, acolo unde a pătruns apa.

„Ne-au spus «alertă de ploaie», dar fi trebuit să ne spună «inundaţie»”, deplânge această femeie în vârstă de 62 de ani.

Furia în creştere

Duminică, acest sentiment de neputinţă s-a transformat în val de furie atunci când regele Felipe al VI-lea şi regina Letizia s-au dus, împreună cu Pedro Sánchez şi preşedintele conservator al regiunii Valencia Carlos Mazón, la Paiporta, o comună considerată epicentru tragediei.

„Asasinii! Asasinii!”, au urlat locuitorii deznădăjduiţi.

Unele persoane au aruncat cu noroi şi cu diverse obiecte în cortegiu, în timp ce premierul şi Mazón - evacuaţi rapid de serviciul de securitate - au fost insultaţi.

În acest context extrem de tensionat, suveranii au fost ţinta unor tiruri cu noroi pe faţă şi pe haine - un episod fără precedent în istoria monarhiei spaniole.

Vizibil emoţionaţi, dar necliniţi, ei au rămas o oră pentru a discuta cu locuitori înainte să plece.

Ministrul Transporturilor Oscar Puente a recunoscut la televiziune că această deplasare poate că nu a fost organizată în cel mai bun moment, recunoscând „o posibilă eroare”.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Țiriac a plătit 7.500.000 € și vrea să fugă de tot într-o destinație total surprinzătoare, după ce și-a donat toată averea

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

MAE anunţă deschiderea centrului pentru asigurarea asistenţei românilor afectaţi de inundațiile din Spania. Unde funcţionează acesta

MAE, o nouă avertizare în Spania, după codul roșu de precipitații pentru Barcelona. Întârzieri ale zborurilor și trenuri suspendate

Inundaţii în Spania: Cod roşu de „pericol extrem” emis pentru Barcelona. Orașul Tarragona din Catalonia este deja sub ape

Un român din Agigea, surprins de inundațiile din Spania, a fost găsit mort chiar de fratele lui. MAE nu confirmă deocamdată

Partenerii noștri