Live

Spania va recunoaşte statul Palestina cu capitala la Ierusalimul de Est, anunță premierul Pedro Sanchez

Data publicării:
Pedro Sanchez, premierul guvernului Spaniei. Foto: Profimedia Images

Spania va recunoaşte statul Palestina, care va include Fâşia Gaza şi Cisiordania, unificat sub conducerea Autorităţii Naţionale Palestiniene şi cu Ierusalimul de Est drept capitală, a declarat marţi premierul spaniol Pedro Sanchez.

Într-o scurtă declaraţie făcută în limbile spaniolă şi engleză cu câteva ore înainte de recunoaşterea unui stat palestinian de către guvernul de stânga spaniol reunit în Consiliu de Miniştri, Sanchez a calificat drept "istorică" decizia de a recunoaşte statul Palestina marţi şi a declarat că Spania nu va recunoaşte schimbări ale liniilor de frontieră stabilite în 1967 care nu sunt convenite de părţi, scrie CNN.

Premierul spaniol a amintit că peste 140 de ţări recunosc deja Palestina drept stat. Sanchez a apreciat că recunoaşterea statului Palestina este "o necesitate pentru a ajunge la pace" şi "o chestiune de dreptate istorică".

El a garantat că decizia executivului pe care îl conduce "nu este îndreptată împotriva nimănui" şi "cu atât mai puţin împotriva Israelului", o ţară prietenă a Spaniei cu care doreşte să aibă cele mai bune relaţii, în schimb reprezintă o "respingere fermă" a grupării islamiste palestiniene Hamas, care nu recunoaşte cele două state.

Consiliul de Miniştri spaniol va aproba marţi recunoaşterea Palestinei ca stat, decizie pe care Spania o adoptă împreună cu Irlanda şi Norvegia, demers care a stârnit furia Israelului şi despre care şeful guvernului de la Madrid a declarat anterior că o face din trei motive: "pentru pace, dreptate şi coerenţă". 

Ministerul de Externe israelian a ordonat luni consulatului Spaniei de la Ierusalim să interzică furnizarea de servicii palestinienilor începând cu 1 iunie, ca răspuns la recunoaşterea de către Madrid a statului Palestina, potrivit unui comunicat al diplomaţiei israeliene.

Începând cu 1 iunie, consulatul Spaniei la Ierusalim „va fi autorizat să furnizeze servicii consulare numai rezidenţilor circumscripţiei consulare de la Ierusalim, şi nu va fi autorizat (...) să exercite o activitate consulară pentru rezidenţii Autorităţii Palestiniene", se arată în comunicat. Ministrul de externe israelian Israel Katz a declarat într-un comunicat separat că „astăzi (luni) am implementat măsuri punitive preliminare împotriva consulatului spaniol de la Ierusalim, ca urmare a recunoaşterii de către guvernul spaniol a unui stat palestinian". „Nu tolerăm atacurile asupra suveranităţii şi securităţii Israelului", a adăugat el. 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

A rupt tăcerea, după ”prima apariție publică” a lui Michael Schumacher. Cum ”comunică” germanul, la 11 ani de la accident

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

FBI avertizează cu privire la posibile amenințări înaintea comemorării atacurilor Hamas din 7 octombrie

Emmanuel Macron cere oprirea livrărilor de arme către Israel, dacă sunt folosite în Gaza

FOTO Israelul a lansat noi raiduri asupra Libanului. Clădiri întregi au fost doborâte la pământ în Beirut

Israelul îi avertizează pe libanezii care au fugit de teama atacurilor aeriene să nu se întoarcă acasă, pentru că urmează noi lovituri

Partenerii noștri