Live

Spania este de acord să trimită Ucrainei tancuri Leopard, dar mai întâi trebuie să le repare

Data publicării:
Spania are 108 tancuri Leopard luate la mâna a doua din Germania, în 1995. Foto: Profimedia Images

Spania intenţionează să trimită Ucrainei tancuri germane Leopard, dar acestea necesită reparaţii, pentru că multe dintre ele nu au mai fost folosite de foarte multă vreme, a declarat ministrul Apărării din Spania, Margarita Robles, informează Agerpres.

"Am contactat deja industria, întrucât există un număr de tancuri Leopard 2A4 care nu au mai fost folosite de mult timp. Este necesar să evaluăm care dintre acestea pot redeveni operaţionale în vederea livrării lor", a spus Margarita Robles într-o conferinţă de presă.

Armata spaniolă dispune de 108 tancuri Leopard 2A4, toate achiziţionate la mâna a doua din Germania în 1995, iniţial în leasing, iar în 2006 au fost cumpărate.

Dintre acestea, 55 se află la baze din enclavele spaniole Ceuta şi Melilla în nordul Africii. Celelalte 53 sunt la o bază din Zaragoza, în nord-estul Spaniei. Margarita Robles afirmase vara trecută că acestea din urmă se află într-o "stare absolut dezolantă".

Guvernul german a anunţat miercuri că va oferi Ucrainei 14 tancuri Leopard 2 şi de asemenea va autoriza statele care deţin acest tip de tancuri să transfere din ele către armata ucraineană. Polonia a cerut deja Germaniei autorizaţia de reexport, tot pentru 14 tancuri Leopard.

Şi alte state, printre care Norvegia şi Olanda, intenţionează să cedeze Ucrainei tancuri Leopard, dar în fiecare caz livrarea efectivă a acestora nu se va putea face mai devreme de 2-3 luni, ţinând cont şi de instruirea militarilor ucraineni pentru a le folosi.

Marea Britanie va transfera la rândul ei Ucrainei 14 tancuri Challenger 2, iar SUA 31 de tancuri M1 Abrams, condiţie pe care Berlinul a pus-o Washingtonului pentru a accepta furnizarea tancurilor Leopard către Ucraina.

Şeful Statului Major al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a declarat că are nevoie de circa 300 de tancuri grele occidentale pentru a putea susţine o contraofensivă de eliberare a teritoriilor ocupate de Rusia în invazia declanşată în februarie anul trecut.

Editor : D.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Slovacia va lua măsuri împotriva Ucrainei pentru că a oprit tranzitul de gaze rusești spre Europa, anunță Robert Fico

Putin a pierdut un avantaj cheie după ce Ucraina a oprit tranzitul de gaze rusești spre Europa, spune șeful diplomației ucrainene

Cum s-ar putea încheia războiul din Ucraina în 2025. Analiză BBC: Ce variante are Zelenski

Explicațiile ministrului Energiei despre exportul de gaze naturale și electricitate al țării noastre în Republica Moldova

Partenerii noștri