Live

Soţia premierului spaniol Pedro Sanchez a depus o plângere penală împotriva judecătorului care o investighează pentru corupţie

Data publicării:
Foto: Begońa Gomez, soția premierului Spaniei, Pedro Sanchez / Sursa foto: Profimedia Images

Soţia premierului socialist spaniol Pedro Sanchez, Begońa Gómez, supusă unei investigaţii preliminare pentru corupţie şi trafic de influenţă, a depus vineri o plângere penală pentru abuz contra judecătorului însărcinat cu acest dosar, la fel cum a procedat mai devreme săptămâna aceasta şi soţul ei, după ce a fost audiat ca martor de acelaşi judecător, refuzând să-i răspundă însă la întrebări, relatează agenţia EFE.

Potrivit plângerii formulate de soţia premierului contra judecătorului Juan Carlos Peinado, acesta ar fi luat decizii "arbitrare şi vădit injuste" şi "a forţat" normele, ea susţinând în plus că magistratul instrumentează cazul în mod "neobişnuit, haotic, pervers şi prospectiv" şi că ar fi dezvăluit informaţii secrete din dosar, scrie Agerpres.

Mai devreme săptămâna aceasta, premierul Pedro Sanchez a invocat dreptul său la tăcere pentru a refuza să răspundă întrebărilor puse de judecătorul Juan Carlos Peinado, în timpul unei audieri ca martor la reşedinţa oficială a şefului guvernului, în cadrul investigaţiei preliminare care urmăreşte să stabilească dacă Begona Gomez s-a folosit de statutul său de soţie a premierului pentru a obţine o sponsorizare destinată unui program de masterat pe care-l conduce la Universitatea Complutense din Madrid.

După acea audiere, Sanchez l-a acţionat în judecată pe respectivul judecător, acuzându-l că nu i-a respectat statutul de şef al guvernului prin audierea faţă în faţă, în loc să-i permită să depună mărturie în scris, conform cererii sale formulate anterior. Dar justiţia îi respinsese acea cerere, apreciind că judecătorul l-a citat în calitate de soţ al Begonei Gomez, nu în calitate de prim-ministru.

Begońa Gómez a fost chemată la o audiere pe 19 iulie, dar a refuzat de asemenea să răspundă întrebărilor adresate de judecător. Plângerea împotriva ei a fost depusă de "Mâini curate", un grup de activişti anticorupţie condus de Miguel Bernad, un avocat şi politician care a candidat pentru un partid de extremă dreapta la alegerile europene. Un alt partid de extremă dreapta, Vox, i s-a alăturat reclamantului.

Parchetul din Madrid a cerut în aprilie clasarea acestui dosar "din lipsă de probe", dar a instanţa a hotărât să continue investigaţia preliminară. După deschiderea dosarului, premierul Sanchez anunţase că-şi suspendă activitatea pentru puţin timp de reflecţie asupra rămânerii sau nu în fruntea guvernului, hotărând în cele din urmă să-şi păstreze funcţia.

Editor : A.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Pedro Sanchez s-a întâlnit la Madrid cu Edmundo Gonzales, liderul opoziției venezuelene refugiat în Spania

Premierul spaniol Pedro Sanchez va fi audiat ca martor în ancheta de corupție care o vizează pe soția sa

Soția premierului spaniol Pedro Sanchez a refuzat să depună mărturie în procesul în care este acuzată de corupție

Pedro Sanchez, la Bucureşti: Este momentul să înfruntăm extrema dreapta. Depinde de noi ca Europa să nu-şi trădeze principiile

Partenerii noștri