Live

Sondaj: Ce ar alege votanții britanici dacă ar fi puși din nou în fața dilemei Brexit, la 5 ani de la referendum

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Diviziunile generate de Brexit în societatea britanică par să fie la fel de înrădăcinate ca întotdeauna, conform unui sondaj recent, citat de The Guardian. Conform datelor, Brexit nu și-a pierdut din capacitatea de a diviza Regatul Unit, iar părțile au rămas aproape la fel de vehemente ca înainte de ieșirea din UE a UK sau înainte de referendumul din 2016. Nouă din zece votanți, indiferent că au votat pentru ieșirea sau pentru rămânerea în UE, ar vota la fel și acum, dacă li s-ar da posibilitatea.

Deși ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană a crescut nivelul de încredere al publicului în autorități, sondajul arată că această creștere a sprijinului populației vine aproape exclusiv de la votanții Brexit, în timp ce susținătorii rămânerii UK în UE rămân le fel de deziluzionați ca înainte.

Unul dintre co-autorii studiului, Sir John Curtice, spune că datele nu indică deloc că „rănile” provocate de Brexit se vindecă. Marea Britanie rămâne ruptă în două – o jumătate care se simte guvernată mai bine, iar cealalta care este complet nemulțumită de situație.

Sondajul citat, British social attitudes survey, este unul cu o tradiție veche în sondarea opiniei publice și construiește o imagine cuprinzătoare a felului în care atitudinile și așteptările publicului au evoluat în ultimele patru decenii într-un spectru divers de probleme morale, sociale și politice.

Brexit a crescut încrederea euroscepticilor în autorități. Nehotărâții din 2016 ar prefera rămânerea în UE

Ducerea la bun sfârșit a ieșirii din Uniunea Europeană a crescut nivelul încrederii publicului în sistemul politic britanic după ce acesta a atins cel mai mic nivel în anul 2019. Acest lucru a fost, însă, reflectat de schimbarea de atitudine a euroscepticilor, care pentru prima oară au depășit tabăra euro-optimiștilor în ce privește încrederea în autorități - 31% dintre susținătorii Brexit au spus că au încredere în autoritățile statului, în creștere față de doar 12% în 2019. De cealaltă parte, susținătorii UE au rămas la fel de neîncrezători în intențiile politicienilor - de la 14% la în 2019 la 17% încredere în 2020.

Această inversare nu a venit, însă, cu vreo schimbare în opiniile și atitudinile taberelor. Totuși, deși puțini dintre cei care au votat la referendumul din 2016 ar vota altfel acum, o schimbare semnificativă a avut loc printre nehotărâții din 2016 – un număr mare de votanți care în 2016 au preferat să nu voteze, spun că dacă ar avea opțiunea din nou, ar vota pentru rămânerea în Uniunea Europeană.  

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban: Bruxellesul vrea să transforme Ungaria în Magdeburg. Ce spune premierul maghiar despre aderarea României la Schengen

Ce șanse are Europa să prevină colapsul Ucrainei, dacă SUA se retrag din joc, odată cu revenirea lui Donald Trump

Apocalipsa economică a Europei. Secretul murdar din spatele eșecului Uniunii Europene de a ține pasul cu SUA și China (Politico)

Uniunea Europeană va împrumuta Ucraina cu 18 miliarde de euro în 2025. În ce sectoare vor merge banii

Partenerii noștri