Live

Soluții disperate în vremuri de pandemie. Scoțienii se întorc la o activitate veche de secole

Data actualizării: Data publicării:
Alan Popovich se uită la firele de aur găsite în apa râului Foto: captură video

Pandemia de coronavirus amenință bunăstarea întregii lumi. Vremurile disperate au nevoie de soluții disperate, spune un proverb. Așa că tot mai mulți scoțieni au recurs la o activitate veche de secole pentru a face față dificultăților. Pentru Alan Popovich și alții ca el nu e vorba doar despre un simplu hobby. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

„Apa e rece. Apa e rece”, spune Alan, în timp ce, aflat în apa râului, bagă mâna spre fundul apei căutând ceva. Scoate un pietroi și îl aruncă pe mal.

De două zile, Alan se află pe Mennock Water, în sud-vestul Scoției. A învățat acum trei săptămâni cum să caute aur și s-a gândit să-și încerce norocul aici, unde legenda spune că secole de-a rândul unii au avut noroc.

De pe fundul apei, bărbatul alege aluviuni și le pune într-o sită, deasupra unei găleți.

„Am săpat o gaură aici și n-am găsit nimic. A fost un test, am săpat cam un metru. Absolut nimic. M-am mișcat un metru și cam atât de aproape poți fi fără să ajungi la ea”, explică bărbatul.

Are un instrument special de filtrare. Agitarea vasului face ca aurul mai greu să rămână la fund.

Aceea seamănă cu o pepită ... Vezi că e prinsă acolo?”  - arată bărbatul.

Pentru Alan să caute aur e o modalitate de a se relaxa.

„Deocamdată nu muncesc ... Sper să mă întorc la lucru în următoarele câteva săptămâni. Așa că profit cât pot de această perioadă. Mi-ar plăcea ca într-o zi să găsesc suficient aur scoțian cât să fac un inel. Cam acesta e obiectivul meu acum”, explică bărbatul.

Și are șanse să găsească primele particule de aur chiar în această grămadă.

Numărul cererilor de drepturi de prospectare este în creștere

La aproximativ 100 de kilometri mai la nord, Vincent se îndreaptă către un alt pârâu. De vreo oră și ceva își cară echipamentul peste dealuri și prin tufișuri. Se simte atras de sălbăticie.

„Acesta este unul dintre râurile cele mai bogate în aur din Scoția. Nimeni nu mai ajunge pe aici. Nu știu de ce. Cred că nu se documentează suficient. Documentarea e cea mai importantă, abia apoi pornești la drum”, spune incent Thurkettle, căutător de aur.

Vincent caută aur de vreo patruzeci de ani. În mod obișnuit, predă cursuri despre cum să faci asta, dar pandemia l-a lăsat fără loc de muncă și fără venituri de câteva luni. N-a avut nici măcar posibilitatea să călătorească. Acum caută pepite ceva mai mari - folosește o lupă pentru a le identifica.

„Am ajuns aici doar de câteva minute și deja am uitat de toate problemele. Îmi place ce fac. Cauți sub apă, îndepărtezi pietrișul cu mâna și câteodată se întâmplă să găsești o pepită. E ca și cum ai câștiga la loto. Asta e tot ce îți dorești. Eu n-am găsit încă una, dar nu se știe niciodată”, spune Vincent.

Primele ore de muncă au trecut fără rezultat. Nicio tehnică nu ajută. Se lasă seara și încă n-a găsit aur, dar speră în continuare. Poate va avea mai mult noroc a doua zi.

Este bucuros să vadă că britanicii redescoperă vânătoarea de aur. Numărul cererilor de drepturi de prospectare este în creștere.

„Primesc una sau două scrisori lunar de la tot felul de visători. Îmi spun: „Am decis că vreau să-mi achit ipoteca, așa că vreau să caut aur. Cum încep? Unde merg? Unde este cel mai bun loc?Și întotdeauna le răspund: „ Există o sută de motive pentru a căuta aur, dar să te îmbogățești nu e unul dintre ele” - subliniază Vincent.

„Va fi pepita Mathildei!”

Alan a avut de înfruntat o vreme destul de capricioasă. Dar e concentrat, mereu cu ochii după metalul galben. Fiecare particulă galbenă îl duce un pic mai aproape de inelul său de aur și mai departe de stresul muncii. Alege câteva și le pune într-un recipient.

Nu-i așae frumos? Se tot adună, o să-l admir diseară când ajung acasă și o să mă laud tuturor. Este uimitor. Un sentiment foarte plăcut - foarte, foarte plăcut, n-are cum să nu-ți placă”, spune Alan.

Vincent a găsit un alt loc pe același pârâu al cărui nume nu vrea să-l divulge. Azi i s-a schimbat norocul - valorează o sută de euro.

Pepita de aur găsită de Vincent Thurkettle în apa unui pârâu din Scoția valorează 100 de euro Foto: captură video

„Am găsit o pepită destul de bună! Sunt foarte mulțumit. Găsisem mai devreme câteva bucăți mai mici și, brusc, a apărut aceea. Așa, parcă de nicăieri. Chiar nu mă așteptam la ceva atât de mare. Tocmai s-a născut nepoata mea Mathilda. Poate aceasta va fi pepita Mathildei. Bunicul ei i-a găsit o pepită de aur și o va pune pe un lănțișor. Va ști mereu că e de la mine. Acum mi-a venit ideea. E o idee bună, nu-i așa?” - spune încântat Vincent.

Să cauți aur nu te va face bogat - sau cel puțin nu financiar -, dar poate o va face în multe alte feluri.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Haos! FOTO Mike Tyson l-a pălmuit pe Paul înainte de luptă: ”S-a terminat cu vorba” / ”Lovești ca o fetiță”. De la ce a pornit totul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un motan din Scoţia dispărut de acasă a fost găsit la 500 km distanţă. „Nu mi-am imaginat că ar putea ajunge atât de departe”

Ciolacu cere demisia șefului Comisiei pentru controlul SRI: „De unde ştie că Simion e spion rus? A atras serviciul în campanie”

Alegeri prezidențiale 2024: George Simion, candidatul controversat interzis în două țări vecine

O sculptură cumpărată cu 6 dolari, care ținea deschisă ușa unei magazii, s-ar putea vinde cu 3,2 milioane de dolari

Partenerii noștri