Live

Solicitanții de azil în Italia, obligați să plătească câte 5.000 de euro pentru a evita detenţia pe durata procesării cererilor

Data publicării:
FOTO: Profimedia Images

Un solicitant de azil în Italia va trebui să plătească suma de 4.938 de euro pentru a evita detenţia pe durata procesării cererii sale, a anunţat vineri guvernul italian, măsură menită să descurajeze venirea migranţilor, transmite Reuters.

În faţa unui aflux de migranţi în ultimele săptămâni, coaliţia guvernamentală condusă de premierul Giorgia Meloni a declarat în această săptămână că va înfiinţa mai multe centre de detenţie în Italia pentru a-i ţine pe migranţi înaintea eventualei lor repatrieri. De asemenea, durata în care migranţii vor putea fi ţinuţi în detenţie va spori de la 3 luni la 18 luni.

În prezent, migranţii se pot deplasa liber în interiorul Italiei în timpul procesării cererii lor de azil, dar decretul publicat vineri de executivul italian arată că ei trebuie să achite un fel de cauţiune pentru a evita riscul detenţiei.

Organizaţiile pentru drepturile omului au criticat măsura.

''Este ridicol. Cine are 5.000 de euro?'', a spus Anna Brambilla, avocată şi membră a Asociaţiei pentru studii juridice privind imigraţia (ASGI), care se concentrează pe drepturile migranţilor. ''Ei încearcă să facă o regulă din detenţia pentru migranţi, dar este greu de văzut cum pot face asta'', a declarat Brambilla, citată de Agerpres.

În Italia există acum 10 centre de repatriere, cu o capacitate de 619 persoane. Meloni a afirmat că doreşte cel puţin dublarea acestui număr şi existenţa unui centru în fiecare din cele 20 de regiuni ale ţării.

Cele mai recente date publicate de Ministerul de Interne italian arată că în acest an 132.867 de migranţi au ajuns cu ajutorul unor ambarcaţiuni în Italia, faţă de 69.498 în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Italia nu a încheiat acorduri de repatriere cu multe din ţările de origine ale migranţilor, ceea ce înseamnă că nu îi poate deporta chiar dacă ar dori acest lucru. Ţara a deportat anul trecut 3.916 străini.

Autorităţile italiene au explicat că majoritatea covârşitoare a celor care ajung în Italia plecând cu ambarcaţiuni din nordul Africii se află în căutarea unei vieţi mai bune în Europa şi nu sunt eligibili pentru azil.

Anul trecut, Italia a procesat 52.625 de cereri de azil, dintre care a respins 53,5%, conform datelor oficiale. În acest an, guvernul de la Roma a înăsprit regulile, renunţând a permisele de şedere pentru ''protecţie specială'', ce erau emise pentru migranţii care nu erau eligibili pentru a primi azil, dar care se confruntau cu riscuri umanitare în ţările de origine. Anul trecut, autorităţile italiene au emis 10.865 de astfel de permise.

Editor : A.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

O exploratoare a fost salvată pentru a doua oară din aceeași peșteră din Italia: operațiunea a durat 75 de ore

Un român a fost arestat în Italia, după ce a atacat un polițist cu un cuțit şi a furat sute de kilograme de măsline

Papa Francisc critică dur băncile italiene: „Când sectorul financiar îi calcă în picioare pe oameni, favorizează inegalităţile”

Cinci morți într-o tabără de migranți din Franța, după un atac armat. Cine este atacatorul care s-a și predat

Partenerii noștri