Live

Sky News: Atât Rusia, cât și Ucraina sunt aproape să rămână fără muniție, dar una dintre ele are un avantaj crucial

Data publicării:
Zelenski a susținut mereu că Ucraina luptă împotriva Rusiei în numele Occidentului fără ca acesta să fie nevoit să își arunce trupele în luptă, dar Ucraina nu poate învinge fără ajutor militar și financiar. Foto: Profimedia Images

După aproape doi ani de conflict de mare intensitate, atât Rusia, cât și Ucraina sunt pe punctul de a rămâne fără muniție. Fără un sprijin militar semnificativ și de lungă durată din partea Occidentului, Ucraina riscă să fie copleșită într-un final de capacitatea mult mai mare a Rusiei de a se reînarma, scrie Sky News.

În ciuda faptului că Rusia are o capacitate militară mult mai mare, invazia ilegală a Ucrainei nu a decurs conform planului.

Încurajat de victoriile pe care Ucraina le-a înregistrat înspre finalul anului 2022, atunci când a eliberat 12.000 de kilometri pătrați aflați sub ocupație rusă în zona Harkov, Occidentul a aprovizionat Ucraina cu o cantitate uriașă de ajutoare militare pentru a sprijini ofensiva de primăvară a lui Zelenski.

Totuși, după multe luni de lupte intense, linia frontului nu s-a schimbat semnificativ, iar ambele părți ale conflictului ar avea nevoie de și mai multe resurse militare pentru a învinge.

Trupele ucrainene trag cu lansatoare de rachete „Mini Grad” asupra pozițiilor rusești în direcția Kupiansk, regiunea Harkov. Foto: Profimedia Images

Niciuna dintre cele două națiuni nu deține rezerve de muniție suficient de mari pentru a putea susține un război de uzură de mare intensitate. Rusia ar fi declanșat războiul cu șapte milioane de obuze de artilerie la dispoziție și chiar și așa rezervele ei au fost insuficiente și sunt acum aproape epuizate.

Ucraina nu a putut să țină pasul cu capacitatea de înarmare a Rusiei, dar sprijinul țărilor occidentale s-a concentrat pe arme de tehnologie înaltă care i-au oferit Ucrainei capacitatea de a ataca ținte militare cu mare precizie.

Dar, toate aceste arme au provenit din rezervele deja existente ale Occidentului și nicio națiune nu își permite să dețină mai multe arme decât are nevoie. De aceea, fiecare armă donată Ucrainei a însemnat asumarea unui risc de securitate mai mare pentru națiunea care a făcut acest sacrificiu.

Rusia se reînarmează repede

Prin faptul că a livrat stocuri mai vechi de arme, Occidentul a considerat că riscurile și costurile suferite puteau fi gestionate, dar rezervele s-au dovedit a fi limitate.

Pentru a-și umple golurile din rezervele de muniție, Rusia a apelat la ajutorul Coreei de Nord și al Iranului, care i-au pus Moscovei la dispoziție rachete balistice și obuze de artilerie, respectiv drone și rachete mai mari.

În același timp, Rusia și-a aruncat în joc o mare parte din capacitatea industrială pentru a răspunde nevoilor de pe front, folosindu-se de fondurile obținute de pe urma exportului de petrol. Rusia s-a mobilizat și se reînarmează repede.

Urmările unui atac rusesc asupra Kievului lansat la început de an. Foto: Profimedia Images

De cealaltă parte, Ucraina are o bază industrială subdezvoltată care este foarte vulnerabilă în fața atacurilor cu rachetă ale Rusiei – durează luni de zile să îți mărești capacitatea de producție, iar Rusia poate distruge totul printr-un singur bombardament reușit.

Ucraina își propune să construiască 1 milion de drone anul acesta, dar nu poate egala capacitatea și expertiza industriei de apărare a Rusiei. Mai mult, Kievul nu are armele necesare pentru a amenința baza industrială a Rusiei.

Cu un PIB care reprezintă doar o fracțiune din cel al Rusiei (în jur de 180 de miliarde de euro față de 1,8 trilioane de euro), Ucraina nu poate concura nici cu puterea globală de cumpărare a Moscovei.

Occidentul trebuie să se mobilizeze

Occidentul ar avea capacitatea să își mobilizeze într-o mai mare măsură baza industriei de apărare dacă alege să o facă. Anul trecut, Occidentul a promis că va livra Ucrainei un milion de obuze de artilerie până în martie 2024, dar acest lucru nu se va întâmpla.

Zelenski a susținut mereu că Ucraina luptă împotriva Rusiei în numele Occidentului fără ca acesta să fie nevoit să își arunce trupele în luptă, dar Ucraina nu poate învinge fără ajutor militar și financiar.

Un Putin încă și mai motivat s-ar putea să nu fie un pericol dincolo de malurile Ucrainei pe termen scurt, dar o victorie în Ucraina ar avea inevitabil consecințe pe termen lung.

Foto: Profimedia Images

Și cum ar reacționa China – care e cu ochii pe Taiwan – la o eventuală victorie a Rusiei?

Războiul din Ucraina a expus unele deficiențe cruciale ale Occidentului în privința felului în care se aștepta ca acest război să decurgă.

Dacă Occidentul nu se angajează la aplicarea unei strategii coordonate de lungă durată pentru producerea armelor de care Ucraina are nevoie – cât mai urgent – îi va oferi pe tavă lui Putin victoria după care tânjește.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"La 7 ani i-am spus tatălui meu că o să mă mărit cu un fotbalist de la Dinamo". După 20 de ani, i s-a împlinit visul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Polonia investește o sumă uriașă pentru a crește producția de muniție

Prioritate: Donețk. Rușii avansează 9 kilometri pe săptămână în sudul Ucrainei, în ciuda pierderilor mari

Fermele de troli dirijate de Kremlin vor semăna discordie în SUA și după ziua alegerilor prezidențiale (Politico)

Reacția Kremlinului după alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Ce a transmis purtătorul de cuvânt al lui Putin

Partenerii noștri