Siria urmărește mai multe „parteneriate strategice” cu Ucraina, după fuga lui Bashar al-Assad la Moscova
Siria vrea mai multe „parteneriate strategice” cu Ucraina, i-a transmis luni noul ministru de externe sirian omologului său ucrainean, în timp ce Kievul încearcă să construiască legături cu noii conducători din Damasc, pe fondul scăderii influenței ruse, informează Reuters.
Rusia a fost un aliat ferm al dictatorului Bashar al-Assad, înlăturat de la putere de rebeli, și i-a oferit azil politic. Moscova a declarat că este în contact cu noua administrație de la Damasc, inclusiv cu privire la soarta instalațiilor militare ruse din Siria.
„Vor exista parteneriate strategice între noi și Ucraina la nivel politic, economic și social și parteneriate științifice”, a declarat noul ministru de externe al Siriei, Asaad Hassan al-Shibani, la întâlnirea cu omologul său din Ucraina, Andrii Sîbiga.
„Cu siguranță, poporul sirian și poporul ucrainean au aceeași experiență și aceeași suferință pe care am îndurat-o de-a lungul a 14 ani”, a adăugat el, aparent făcând o paralelă între brutalul război civil din 2011-2024 din Siria și ocuparea de către Rusia a teritoriului ucrainean, care a culminat cu invazia din 2022.
Sîbiga, care s-a întâlnit luni la Damasc cu noul conducător de facto al Siriei, Ahmed al-Sharaa, a declarat că Ucraina va trimite mai multe transporturi de ajutor alimentar în Siria, după sosirea a 20 de transporturi de făină estimată pentru marți.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat vinerea trecută trimiterea primului lot de ajutor alimentar al Ucrainei către Siria, constând în 500 de tone metrice de făină de grâu, ca parte a inițiativei umanitare de la Kiev „Cereale din Ucraina”, în cooperare cu Programul Alimentar Mondial al Națiunilor Unite.
Sharaa a spus că va dura aproximativ un an pentru ca sirienii să vadă schimbări drastice, după căderea domniei familiei Assad și sfârșitul a 13 ani de război civil.
Ucraina, producător și exportator global de cereale și semințe oleaginoase, exportă în mod tradițional grâu și porumb în țările din Orientul Mijlociu, dar nu și în Siria, care în epoca Assad importa alimente din Rusia.
Livrările rusești de grâu către Siria au fost suspendate din cauza incertitudinii cu privire la noul guvern de la Damasc și a întârzierilor la plată, au declarat surse ruse și siriene pentru Reuters la începutul lunii decembrie. Rusia a furnizat grâu Siriei folosind aranjamente financiare și logistice complexe pentru a eluda sancțiunile occidentale impuse atât Moscovei, cât și Damascului.
Înlăturarea lui Assad de către grupul islamist Hayat Tahrir al-Sham a pus sub semnul întrebării viitorul bazelor militare ale Rusiei din Siria - baza aeriană Hmeimim din Latakia și instalația navală Tartous. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că statutul bazelor militare ale Rusiei va face obiectul negocierilor cu noua conducere de la Damasc.
Al-Sharaa a spus luna aceasta că relațiile Siriei cu Rusia ar trebui să servească intereselor comune. Într-un interviu publicat duminică, el a spus că Siria împărtășește interese strategice cu Rusia, dând un ton conciliant, deși nu a dat detalii.
Editor : M.I.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News