„Sindromul Havana” nu este demonstrat ştiinţific, susţine un grup de cercetători cubanezi
Sindromul Havana, o afecțiunea misterioasă care a afectat diplomaţi americani în Cuba şi în alte ţări, nu este demonstrat ştiinţific, susțin mai mulți cercetători cubanezi. Cei 16 experți Academiei de Ştiinţe din Cuba au întocmit un raport oficial care cuprinde mai multe concluzii în acest sens și pe care l-au dat publicității.
"Am concluzionat că istoria sindromului misterios nu este ştiinţific acceptabilă, în niciuna dintre componentele sale, şi că aceasta a supravieţuit doar printr-o utilizare părtinitoare a ştiinţei", subliniază grupul format din 16 cercetători ai Academiei de Ştiinţe din Cuba (ACC), într-un raport oficial dat publicităţii pe site-ul Cubadebate.
Experţii subliniază că în anumite articole ştiinţifice acest sindrom a fost acceptat "ca o axiomă că au avut loc atacuri împotriva diplomaţilor americani şi au fost elaborate teorii plecând de la această idee". Cu toate acestea, după patru ani de la apariţia primelor informaţii asupra presupuselor cazuri de la Havana, "nu există nicio dovadă", adaugă cercetătorii cubanezi.
"Nici poliţia cubaneză, nici FBI, nici poliţia regală din Canada nu au descoperit dovezi de atacuri împotriva diplomaţilor la Havana, în pofida unor investigaţii importante", se insistă în raport.
"Sindromul Havana" a afectat mai mulți diplomați americani
Mai mulți diplomaţi americani în Cuba au început să acuze stări de rău în 2016. Peste 20 de angajaţi ai guvernului american şi membri ai familiilor lor au fost vizaţi, precum şi mai mulți diplomaţi canadieni.
În 2018, alţi circa 10 diplomaţi americani din China au început să acuze simptome similare. Cazuri au fost semnalate în Germania, Australia, Rusia, Taiwan şi chiar la Washington.
Diplomaţii vizaţi au acuzat diverse stări de rău, printre care probleme de echilibru, de vertij, de coordonare, de mişcare a ochilor, precum şi anxietate, iritabilitate şi ceea ce victimele au caracterizat drept "o ceaţă cognitivă".
Guvernul cubanez care a anchetat acest subiect a respins de mai multe ori acuzaţiile Washingtonului. De-a lungul timpului, s-au formulat mai multe ipoteze. Însă, potrivit unui raport al Academiei de Ştiinţe a SUA, "energia dirijată de unde radio" este cauza cea mai probabilă a simptomelor, notează Agerpres.
Însă, potrivit experţilor cubanezi, "nicio formă de energie nu poate cauza în mod selectiv leziuni cerebrale (cu o precizie spaţială echivalentă unui fascicul laser) în condiţiile descrise în presupusele incidente de la Havana". "ACC este gata să-şi reanalizeze concluziile dacă vor apărea noi dovezi" şi "invită la respingerea acestor interpretări într-un climat de colaborare ştiinţifică deschisă", se mai spune în raport.
Editor : A.A.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News