Live

Sfaturi dintr-o țară care se confruntă constant cu situații de criză: Nu mai adunați hârtie igienică, pregătiți-vă pentru plictiseală

Data actualizării: Data publicării:
FOTO: Twitter

Statul insular Vanuatu se confruntă constat cu situații grele, iar în ultimii 17 ani a trecut prin cel puţin şase crize serioase în ceea ce priveşte condiţiile de aprovizionare.

Dan McGarry, un jurnalist independent care trăiește în Vanuatu de 17 ani, a povestit pentru The Guardian că statul insular a trecut prin cel puţin şase crize serioase în ceea ce priveşte condiţiile de aprovizionare de când se află el acolo și explică cum trebuie abordate aceste situații pe baza experiențelor din trecut.

McGarry spune că vremea tropicală afectează constant aprovizionarea pe insulă, iar un ciclon aflat la câteva sute de kilometri distanță poate perturba livrările. Izolarea și lipsurile sunt lucruri cu care locuitorii din Vanuatu s-au confruntat des, iar astfel au învățat cum să trăiescă în aceste situații.

Localnicii din Vanuatu nu sunt impresionați de imaginile cu magazinele din SUA, Marea Britanie, Australia sau Noua Zeelandă, golite în mare parte de oameni care nu s-au mai confruntat până acum cu o situație de criză.

McGarry spune că există două provocări în situații de criză: probleme de aprovizionare, care probabil nu vor fi prea mari, și izolarea, care poate fi dură.


CE TREBUIE SĂ ȘTIM DESPRE CORONAVIRUS

CARE SUNT SIMPTOMELE: Diferența între gripă, răceală şi coronavirus

CARE ESTE SITUAȚIA ÎN ROMÂNIA: Informații oficiale

CONDUITA SOCIALĂ RESPONSABILĂ: Cele 15 recomandări ale autorităților

DECIZIILE AUTORITĂȚILOR: Restricții în România din cauza COVID-19

MIJLOACE DE PROTECȚIE: Cum ne spălăm corect pe mâini

ÎN CE STADIU ESTE DEZVOLTAREA UNUI VACCIN: Progresul înregistrat


Bărbatul spune că sunt slabe șanse să existe lipsuri masive, cât timp fiecare cumpără exact cât are nevoie. "În primul rând, lumea nu va rămâne fără hârtie igienică. Orașul tău nu va rămâne fără hârtie igienică, nici magazinul de cartier, cât timp lumea lasă și ceva marfă pe raft. Aceeași situație se aplică la conserve", spune McGarry.

"Dacă ai bani în plus, nu e nimic rău în cumpăra câteva alimente de bază, cât să-ți ajungă maximum două săptămâni dacă trebuie să intri în izolare", spune McGarry, menționând că oameni ar trebui să cumpere doar alimente pe care știu să le gătească.

Alimentarea cu electricitate și apă potabilă nu sunt în pericol din cauza coronavirusului. Potrivit Centrului pentru Controlul Bolilor din SUA (CDC), virusul CoVID 19 nu a fost detectat până în prezent în apa potabilă, iar metodele obișnuite de filtrare și dezinfectare a apei ar fi suficiente pentru a dezactiva sau îndepăra virusul.

McGarry îi sfătuiește pe oameni să se gândească și la ceilalți. "Cei care au cea mai mare nevoie de provizii sunt tocmai cei care nu le pot obține".

Potrivit jurnalistului, izolarea este partea mai dificilă a unei crize. Dacă trebuie să intre în carantină, mulți oameni pot fi la distanță de familie și prieteni sau singuri pentru prima dată timp de câteva săptămâni.

"Dacă vei fi în carantină, cel mai mare dușman al tău va fi plictiseala", spune Dan McGarry.

Editor web: Vlad Mironescu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Coronavirusul SARS-CoV-2 și răspunsul imun înnăscut. Descoperirile care ajută la dezvoltarea unor medicamente mai eficiente

Medicul de la Casa Albă anunță că starea lui Joe Biden, infectat cu Covid, „s-a ameliorat semnificativ” în ultimele 24 de ore

Casa Albă anunță cum se simte Joe Biden după infectarea cu coronavirus: „Are o stare de slăbiciune generală”

Cazul bizar al pacientului infectat cu coronavirus timp de 613 zile

Partenerii noștri