Live

Sfârșitul zilelor pentru biserica Rusiei în Ucraina. „Preoții proruși sunt doar niște spioni în sutane”

Data publicării:
Mitropolitul Pavlo Lebed al mănăstirii Lavra Pecerska din capitala Ucrainei, Kiev, este acuzat că are legături cu Moscova. Foto: Profimedia Images

Decizia președintelui rus Vladimir Putin de a invada Ucraina a avut mai multe consecințe neintenționate - de la convingerea unor state ca Suedia și Finlanda să se alăture alianței NATO, până la transformarea Rusiei într-un stat paria, scrie Politico. La această listă se poate adăuga acum și distrugerea Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UOC) aliniate Moscovei, care a fost un instrument de influență foarte util Kremlinului.

Autoritățile ucrainene au luat în considerare interzicerea bisericii, iar partidele de opoziție au pregătit deja un proiect de lege în acest sens.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski este așteptat să facă un anunț în curând despre viitorul bisericii. Acesta ar putea lua decizia de a interzice complet biserica asociată cu Moscova sau le-ar putea permite preoților să se reorganizeze sub o altă formă așa încât să rupă orice legătură cu Biserica Ortodoxă Rusă și liderul ei, Patriarhul Kiril, un suporter foarte vocal al invaziei.

Dar chiar și în absența unei interdicții, UOC se află într-un declin rapid. Mulți dintre preoții și credincioșii lor sunt pregătiți să treacă de partea rivalei sale independente, Biserica Ortodoxă a Ucrainei (OCU).

De la începutul războiului, peste 200 de parohii au trecut sub umbrela OCU și multe altele plănuiesc să plece din UOC, însă procesul este îngreunat de autoritățile Bisericii care are legături cu Moscova.

Complexul monahal Lavra Pecerska de la Kiev este una dintre cele mai importante locuri sfinte pentru ortodocși. Foto: Profimedia Images

În anumite cazuri, au loc și acte de violență. La finalul săptămânii trecute, Biserica Iov Pociaisvki din satul Milieve din regiunea Cernăuți, condusă de UOC, a fost incendiată împreună cu un magazin. Un bărbat a fost arestat în urma acestui incident.

„Una dintre cele mai frumoase biserici din raionul Vijniția a fost incendiată în noaptea asta - în mod profesionist, fără nicio șansă de scăpare”, a declarat eparhia Cernăuți-Bucovina a UOC pe Facebook.

Săptămâna trecută, comunitatea Catedralei Sfântul Gheorghe din Lvov a votat să părăsească UOC. În luna martie, sute de preoți au fost obligați să părăsească un complex monahal construit în secolul XI la Kiev - unul dintre cele mai importante locuri sfinte pentru ortodocși.

Desființarea bisericii ortodoxe ucrainene aliniate Moscovei, „o tranziție dificilă”, dar necesară

Catedrala din complexul monahal de la Kiev, Lavra Pecerska, a trecut în administrarea bisericii independente cu puțin timp înainte de slujba de Paște. Catedrala Adormirii Maicii Domnului a fost distrusă de Armata Roșie în timp ce soldații ruși se retrăgeau în 1941. Ea a fost reconstruită în anii '90.

Printre preoții care au oficiat slujba de Paște în complexul monahal se numără și Părintele Ștefan. „Mulți dintre bătrâni au vizitat biserica azi pentru că se gândeau la Ucraina, în primul rând, și nu la Patriarhul Moscovei, despre care ei consideră că sprijină invazia Rusiei”.

„Desigur, este o tranziție dificilă pentru mulți, aș zice că în jur de jumătate dintre ei se chinuie să se adapteze”, a spus Părintele Ștefan. „Dar ei înțeleg că este foarte important pentru sufletul țării noastre. Au fii, fiice și prieteni pe linia frontului și înțeleg că biserica trebuie să fie cu poporul ucrainean și cu armata ucraineană”.

Conform unui sondaj, doar 4% dintre ucraineni se mai identifică în mod oficial cu biserica aliniată Moscovei.

Expulzarea călugărilor care au legături cu Moscova din complexul monahal de la Kiev face parte dintr-o serie mai amplă de măsuri adoptate de autoritățile ucrainene împotriva UOC pe care o suspectează că ar fi neloială Ucrainei și că a acționat ca o a cincea coloană în sprijinul invaziei rusești.

Catedrala mănăstirii de la Kiev a trecut în administrarea bisericii independente cu puțin timp înainte de slujba de Paște. Foto: Profimedia Images

Zeci de preoți din Ucraina, acuzați că au colaborat cu forțele ruse de ocupație

Biserica Ortodoxă a Ucrainei s-a separat în 2018 în cele două biserici care există astăzi. În timp ce bisericile conduse de OCU s-au arătat de partea protestatarilor care au luat parte la manifestațiile Maidan din 2014, în urma cărora Viktor Ianukovici a fost răsturnat de la putere, în timp ce UOC a rămas loială Moscovei.

Cel puțin 50 de preoți sunt acum investigați de autoritățile ucrainene, fiind suspectați că au colaborat cu forțele ruse. Unul dintre cele mai faimoase cazuri este cel al Părintelui Mikola Ievtușenko, despre care se spune că ar fi colaborat cu soldații ruși în timpul ocupației de 33 de zile care a devastat Bucha.

Preotul i-ar fi binecuvântat pe soldații ruși și i-ar fi încurajat pe credincioși să îi primească cu brațele deschise pe invadatori. Mai mult, Ievtușenko ar fi informat trupele ruse despre localnicii care s-ar fi opus ocupației rusești a suburbiei din nord-vestul Kievului.

„Unii dintre preoți sunt doar niște spioni în sutane și oamenii nu vor să îi mai tolereze”, a spus și Mikola Kniajițki, parlamentar din partea unui partid de opoziție, care susține interzicerea UOC. „Biserica este plină de preoți proruși și, cu toate că nu toți sunt agenți, ei sunt gata să asiste și să îndeplinească misiuni pentru Rusia”.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”

Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”

Avertismentul UE: Un tir cu rachetă intercontinentală în Ucraina ar „marca o escaladare clară” din partea lui Putin

„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Zaharova, sunată în direct în timpul unei conferințe și instruită ce să facă

Partenerii noștri