Live

„Sfârșitul unei ere”. Marea Britanie devine primul stat G7 care renunță la energia din cărbune

Data publicării:
Centrala electrică pe cărbune Ratcliffe-on-Soar de lângă Nottingham se închide. Foto: Profimedia Images

Ultima centrală pe cărbune din Marea Britanie se va închide oficial luni, marcând prima dată când o ţară din G7 nu mai utilizează cărbunele pentru a produce electricitate, relatează AFP, preluată de News.ro.

Închiderea centralei inaugurată în 1967 reprezintă un pas simbolic în ambiţia Londrei de a-şi decarboniza complet energia electrică până în 2030 şi de a atinge apoi neutralitatea în materie de emisii de carbon până în 2050.

Regatul Unit devine astfel prima ţară din G7 care renunţă la acest combustibil: Italia şi-a stabilit un obiectiv pentru 2025, Franţa pentru 2027, Canada pentru 2030 şi Germania pentru 2038. Japonia şi Statele Unite nu au o dată precisă.

Această închidere „marchează sfârşitul unei ere”, dar deschide şi „o nouă eră” care va favoriza crearea de noi locuri de muncă în sectorul energetic, promite într-un comunicat guvernul britanic, care a lansat în această vară un plan pentru energia verde.

Centrala, situată la Ratcliffe-on-Soar, între Derby şi Nottingham, în inima Angliei, urmează să fie complet dezmembrată „până la sfârşitul deceniului”, potrivit companiei energetice germane Uniper, proprietarul acesteia, înainte de crearea pe amplasament a unui „cluster energetic şi tehnologic fără carbon”.

Cărbunele a avut o contribuţie majoră la creşterea economică a Regatului Unit din secolul al XIX-lea până în anii 1990.

În anii 1980, această formă de energie extrem de poluantă reprezenta încă aproape 70% din electricitatea sa. Înainte de un declin spectaculos: 38% în 2013, 5% în 2018 şi 1% anul trecut.

Pentru a scăpa de ea, britanicii au compensat cu gazul natural, un combustibil fosil prezentat ca fiind mai puţin poluant şi care va fi utilizat în 2023 pentru a produce o treime din electricitate. Un sfert provine din energia eoliană, o proporţie semnificativă. Energia nucleară reprezintă aproximativ 13%.

Această schimbare poate fi explicată în special printr-o politică proactivă, cu reglementări stricte începând cu anii 1990 din cauza poluării, şi prin sfârşitul economiei manufacturiere, care a redus importanţa cărbunelui.

„Locul cărbunelui este acum în cărţile de istorie”, afirmă Tony Bosworth de la ONG-ul Friends of the Earth. „Prioritatea este acum să ne îndepărtăm de gaz prin dezvoltarea cât mai rapidă a uriaşului potenţial de energie regenerabilă al Regatului Unit”.

„Marea Britanie a dat un exemplu de urmat pentru restul lumii”, a declarat Doug Parr de la Greenpeace UK.

În cadrul planului său privind energia verde, Londra intenţionează să creeze o companie publică, Great British Energy, cu sediul la Aberdeen, în estul Scoţiei, pentru a investi în turbine eoliene plutitoare, în energia mareelor şi în energia nucleară.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Inundațiile mortale din România arată ce ne așteaptă în viitor. De ce a fost Ciclonul Boris atât de devastator

România vrea neutralitate climatică până în 2045. Ce promite Ministerul Energiei în a doua versiune PNIESC

Berlinul îi răspunde dur lui Trump, după o afirmație făcută despre Germania în timpul dezbaterii cu Harris

Raport: Activiștii de mediu sunt vânați de autorități în democrațiile occidentale. ONG-urile cer să fie protejat dreptul la proteste

Partenerii noștri