Live

Live Text Der Spiegel: Scholz a decis să trimită tancuri Leopard în Ucraina. Și Administrația Biden e dispusă să trimită tancuri Abrams

Data actualizării: Data publicării:
Guvernul cancelarului german Olaf Scholz a fost acuzat că „trage de timp” în privința OK-ului pentru livrarea de tancuri Leopard (în imagine) Ucrainei. Foto: Profimedia Images

Germania va trimite tancuri Leopard în Ucraina și va permite aliaților NATO să furnizeze astfel de echipamente militare, scrie publicația Der Spiegel. Și Statele Unite ar putea decide curând să trimită tancuri Abrams. Informațiile despre furnizarea unor tancuri de luptă vin după ce au apărut informații referitoare la o amplă ofensivă militară pe care rușii o pregătesc în primăvară sau la începutul verii. Direcția probabilă de acțiune va fi în regiunile Donețk și Lugansk, în vreme ce șansele unui atac dinspre Belarus rămân scăzute, evaluează partea ucraineană. Între timp, forțele ruse au bombardat orașul Kupiansk, în regiunea Harkov, a anunțat șeful administrației militare regionale. El a precizat că au fost lovite mai multe clădiri rezidențiale, iar echipele de salvare intervin pentru stingerea incendiilor. 

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

SUA ar putea aproba livrarea a 30 de tancuri Abrams în Ucraina

ACTUALIZARE 22:05 Administrația președintelui Joe Biden are în vedere să trimită Ucraina în jur de 30 de tancuri Abrams, informează Politico, care citează un oficial american, fără să-l numească.

Germania va trimite tancuri Leopard în Ucraina

ACTUALIZARE 19:50 Germania urmează să trimită tancuri Leopard în Ucraina, scrie publicația Der Spiegel, care citează surse oficiale. 

Sursele citate susțin că germanii vor permite altor țări precum Polonia să facă același lucru.

Ar fi vorba de 14 tancuri Leopard 2 trimise de nemți. Anterior, Polonia a cerut acceptul de a exporta 14 tancuri Leopard de fabricație germană în Ucraina.

De asemenea, potrivit ABC News, care citează un oficial ucrainean de rang înalt, în timpul discuțiilor de la baza aeriană Ramstein, 12 țări au fost de acord să furnizeze aproximativ 100 de tancuri Leopard 2 Kievului de îndată ce Berlinul va permite reexporturile.

Ucraina spune că tancurile Leopard sunt vitale pentru a lupta împotriva invadatorilor ruși. Aceste tancuri au fost proiectate special pentru a concura cu tancurile rusești T-90, care sunt folosite în prezent pe front.

Citește și Cum a ajuns tancul german Leopard o armă vitală pentru armata ucraineană. De ce tancul american Abrams nu e o soluție pentru Kiev

Cum arată orașul Soledar, cucerit de ruși după luni de bombardamente

ACTUALIZARE 18:35 Un videoclip publicat de Kyiv Post arată dimensiunea dezastrului din orășelul minier Soledar, unde ucrainenii și rușii s-au luptat în ultimele luni. În imaginile apocaliptice, filmate dintr-o mașină, se observă ruinele clădirilor.

Wall Street Journal: Administrația Biden este dispusă să livreze Ucrainei tancuri Abrams

ACTUALIZARE 18:20 Administrația Biden înclină să transfere Ucrainei un număr încă nespecificat de tancuri Abrams, pentru a depăși obiecțiile Germaniei privind furnizarea de tancuri germane Leopard 2, relatează Wall Street Journal, citând surse americane anonime. La rândul lor, jurnaliștii de la Sky News au transmis în mod similar, citând surse americane sub condiția anonimatului, că SUA ar putea trimite tancuri Abrams în Ucraina.

Tancuri americane Abrams. Foto: Profimedia Images

Turcia amână pe termen nedefinit dialogul cu Suedia şi Finlanda privind extinderea NATO

ACTUALIZARE 18:00 Presa turcă preluată de AFP afirmă marţi, din surse diplomatice, că Turcia a amânat sine die o reuniune programată în februarie cu Finlanda şi Suedia, privind extinderea NATO.

Cele două state nordice sunt candidate la statutul de membre ale alianţei nord-atlantice de anul trecut, după invazia rusă în Ucraina. Candidatura Suediei este însă blocată din mai de Turcia, iar relaţiile bilaterale s-au deteriorat şi mai mult în urma unor manifestări anti-turce recente la Stockholm.

Putin trimite în Belarus 9000 de soldați, 170 de tancuri și 200 de blindate

ACTUALIZARE 17:10 Putin își intesifică prezența militară în Belarus ca urmare a „aprofundării colaborării în cadrul Uniunii Statală Rusia-Belarus”. Agențiile de presă de la Moscova au anunțat, marți, creșterea numărului de soldați care vor fi dislocați pe teriotoriul controlat de Minsk, pentru a răspunde „provocărilor din vest”. Pentru a organiza exercițiile de „sincronizare”, Lukașenko a anunțat scoaterea de la păstrare, din depozitele Ministerului Apărării, a tehnicii militare.

Numărul total al militarilor ruși care vor fi dislocați în Belarus va fi de circa 9000. De asemenea, Putin a ordonat dislocarea a 170 de tancuri, 200 de blindate și circa 100 de unități de artilerie cu un calibru mai mare de 100 de milimetri.

Surse: De ce s-a prăbușit elicopterul în care se afla conducerea ministerului de interne de la Kiev

ACTUALIZARE 16:10 O eroare de pilotaj din cauza ceții dense a fost motivul prăbușirii elicopterului în care se afla conducerea ministerului de interne ucrainean, peste o grădiniță din Brovari, regiunea Kiev, a informat marți publicația Strana, care citează o sursă din ministerul de interne. În accident a murit ministrul de interne Denis Monastirski.

Potrivit Serviciului pentru Situații de Urgență, 14 persoane, inclusiv copii, au murit în accident. Foto: Profimedia Images

Pilotul elicopterului zbura prea jos în condiții de vizibilitate limitată - în ziua aceea era ceață densă - și a observat prea târziu o clădire înaltă. După ce a văzut clădirea, pilotul a făcut un viraj brusc și aeronava a căzut peste o grădiniță din apropiere. Potrivit unei surse din Ministerul Afacerilor Interne din Ucraina, pilotul a ales această rută din cauza temerilor de atacuri cu rachete din Belarus.  Potrivit presei, aceasta este concluzia anchetei preliminare. Din anchetă reiese și că luminile de avertizare de pe clădire au fost oprite din cauza întreruperilor de curent.

Polonia vrea ca UE să plătească pentru tancurile pe care le trimite în Ucraina

ACTUALIZARE 16:00 Polonia a cerut oficial Germaniei permisiunea de a exporta o serie de tancuri de luptă Leopard 2 în Ucraina, într-o mișcare care pune și mai multă presiune asupra Berlinului pentru a lua o decizie legată de această problemă.

Premierul polonez Masteusz Morawiecki a spus că speră că Germania va răspunde rapid la cerere, acuzând în același timp Berlin că „întârzie, se eschivează și acționează într-un mod greu de înțeles”. Morawiecki a mai spus că Polonia va cere Uniunii Europene să compenseze costul tancurilor pe care dorește să le trimită în Ucraina.

Citește și Ucraina a cerut Germaniei să răspundă cu "da sau nu" în problema livrării tancurilor Leopard. Ce a răspuns ministrul german de Externe

Putin caută aliați în Africa. Lavrov s-a dus în Eswatini să-l cheme pe rege în Rusia. Înainte de vizită, liderul opoziției a fost ucis

ACTUALIZARE 15:15 Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a ajuns, marți, în Eswatini, vizită care face parte din turneul african al șefului diplomației ruse, potrivit TASS. Principalul diplomat al Rusiei a zburat la Mbabane din Africa de Sud, unde și-a început turneul african.

Moscova este pregătită să analizeze orice cerere de securitate din partea Eswatini, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov în timpul unei conferințe de presă după discuțiile cu principalul diplomat al Regatului Eswatini, Thuli Dladla, marți.

Regele Mswati conduce țara de peste 30 de ani. Foto: Profimedia Images

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că regele Mswati al III-lea a fost invitat la summitul Rusia-Africa. Potrivit lui Lavrov, regele a primit un mesaj de la președintele rus Vladimir Putin că este așteptat la Sankt Petersburg.

Scandal de corupție în Ucraina. 5 guvernatori şi 4 viceminiştri au fost demişi din funcţie

ACTUALIZARE 15:10 Cinci guvernatori regionali şi patru viceminiştri au fost demişi din funcţie în Ucraina, a anunţat marţi guvernul de la Kiev, după un scandal de corupţie în armată şi în plină invaziei a ţării de către Rusia.

Citește continuarea AICI.

Alexander Lukașenko susține că Ucraina i-a propus un pact de neagresiune. Despre Polonia și Lituania spune că „sunt în general nebuni”

ACTUALIZARE 15:00 Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, a declarat, marți într-o conferință de presă că Kiev a propus să încheie cu Minsk un pact de neagresiune. Cu toate acestea, spune Lukașenko, Ucraina continuă să antreneze militanți care reprezintă o potențială amenințare la adresa securității naționale a Belarusului, scrie TASS.

Președintele Belarus, Alexander Lukashenko susține că Ucraina i-a propus un pact de neagresiune. Foto: Profimedia Images

„Nu știu de ce ucrainenii fac asta. Pe de o parte, ei ne cer să nu luptăm cu Ucraina în niciun caz și ca trupele noastre să nu se deplaseze acolo. Ei sugerează semnarea unui pact de neagresiune", a declarat Lukașenko, marți, la o întâlnire privind situația socio-politică și starea criminalității din țară. Referindu-se la Polonia și Lituania, Lukașenko a spus că sunt „în general nebuni” și că îi „forțează să reacționeze aspru”.

Kremlinul avertizează Berlinul că livrările de tancuri vor deteriora în continuare relațiile ruso-germane

ACTUALIZARE 14:45 Kremlinul a avertizat cu privire la deteriorarea în continuare a relaţiilor ruso-germane dacă Berlinul va livra tancuri de luptă Leopard Ucrainei, în momentul când presiunea creşte asupra Germaniei pentru a autoriza trimiterea acestor blindate, informează marţi DPA şi France Presse.

Astfel de livrări nu sunt de bun augur pentru viitorul relaţiilor, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, potrivit agenţiei de presă Interfax.

Polonia a anunţat că intenţionează să-şi trimită tancurile de fabricaţie germană în Ucraina, dar Berlinul nu a spus că va face la fel. Moscova a criticat în mod repetat livrările de arme occidentale către Ucraina ca o escaladare a războiului, amintește Agerpres.

Șeful NATO spune că Occidentul va găsi „în curând” o soluție la livrarea de tancuri grele pentru Ucraina

ACTUALIZARE 14:24 Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a îndemnat marţi aliaţii să accelereze livrările de arme grele şi mai avansate către Ucraina pentru a respinge forţele ruse, exprimându-şi de asemenea încrederea că o decizie privind trimiterea de tancuri de luptă Kievului va veni în curând, relatează Reuters.

Stoltenberg s-a exprimat la Berlin alături de noul ministru german al apărării Boris Pistorius, care a spus că guvernul său va acţiona rapid în legătură cu tancurile dacă s-ar găsi un consens.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg. Foto: Profimedia Images

Presiunea a crescut asupra guvernului cancelarului german Olaf Scholz pentru a a trimite tancuri Leopard în Ucraina şi a permite altor ţări să facă acelaşi lucru, în timp ce conform regulilor de achiziţii publice militare, Germania trebuie să autorizeze orice reexport. 

Germania a primit cererea Poloniei de a trimite tancuri Leopard Ucrainei

ACTUALIZARE 13:00 Germania a primit cererea oficială a Poloniei de a reexporta tancuri Leopard 2 către Ucraina, a anunţat marţi ministrul polonez al apărării. Varşovia a crescut constant presiunea asupra Berlinului pentru a-şi da aprobarea, amenințând chiar că va livra aceste tancuri Ucrainei fără aprobarea Berlinului.

Ucraina vrea Leopard 2 de fabricaţie germană, unul dintre tancurile occidentale utilizate pe scară largă, pentru a o ajuta să pătrundă prin liniile ruse şi recaptura teritoriu în acest an.

Germania, a cărei aprobare este necesară pentru reexporturile de tancuri Leopard, ezită, temându-se că va determina Moscova să escaladeze conflictul.

Scandal de corupție la Kiev. Consilierul lui Zelenski, viceministrul Apărării și procurorul general adjunct au demisionat

ACTUALIZARE 11:49 Mai mulţi înalţi responsabili ucraineni şi-au anunţat marţi demisia după dezvăluiri în presă despre presupuse fapte de corupție. Printre oficialii care au demisionat se numără viceministrul apărării Viaceslav Şapovalov, care era responsabil de sprijinul logistic pentru forţele armate, şeful adjunct al administraţiei prezidenţiale Kirilo Timoşenko şi procurorul general adjunct Oleksi Simonenko.

Citește continuarea AICI

Dmitri Medvedev: Dușmanii noștri vor încerca să ne distrugă și au destule arme. Va fi foarte greu

ACTUALIZARE 11:25 Fostul președinte rus Dmitri Medvedev spune că Occidentul va încerca „să distrugă” Rusia și că are arme suficiente pentru a face acest lucru. Declarația a fost făcută după reuniunea de la Ramstein, din Germania, unde aliații din NATO au convenit un nou ajutor militar substanțial pentru Ucraina.

„Alocarea de arme grele pentru Kiev nu lasă nicio îndoială că dușmanii noștri vor încerca la nesfârșit să ne destrame, sau mai bine zis, să ne distrugă. Și au destule arme. Dacă este necesar, vor începe să producă altele noi. Prin urmare, nu este cazul să ne facem iluzii”, a scris Medvedev pe Telegram.

Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate a Rusiei. Foto: Profimedia

Bombardament rus în Kupiansk

Bombele rusești au lovit marți dimineață mai multe clădiri rezidențiale din orașul Kupiansk, regiunea Harkov, a anunțat Oleg Sinegubov, șeful administrației militare regionalepe canalul său Telegram, potrivit Ukrinform.

„Au fost incendii puternice. Informațiile despre distrugeri și victime sunt în curs de clarificare”, a spus Oleg Sinegubov.

Bombardamentele de marți survin după alte lovituri executate cu o zi înainte de forțele ruse în regiunea Harkov, la Vovciansk. Într-una din localități a fost lovită o institușie de învățământ și un centru cultural. Un bărbat de 52 de ani a fost rănit în bombardamente.

ISW: Rusia pregătește o ofensivă în primăvară

Informațiile serviciilor secrete ucrainene confirmă evaluarările think tank-ului american Institute for the Study of War (ISW), care preconizează o nouă ofensivă rusească în primăvara acestui an.

Potrivit lui Vadim Skibițki, reprezentant al Direcției Principale de Informații a Ucrainei (serviciul de informații al apărării, GUR), există indicii că trupele ruse se regrupează pentru o „ofensivă puternică” în regiunile Donețk și Lugansk. Sursa citată de ISW mai estimează că un atac dinspre Belarus sau în sudul Ucrainei este puțin probabil.

Informațiile serviciilor secrete ucrainene coincid cu evaluările ISW, mai notează think tank-ul, care subliniază nevoia de sprijin occidental pentru a se asigura că Ucraina nu pierde inițiativa în fața unei noi ofensive a Rusiei.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Informația asupra căreia serviciile de informații ucrainene și Putin cad de acord: numărul combatanților ruși din Ucraina

Suedia răspunde la amenințările lui Putin: „Nu ne va împiedica să continuăm să sprijinim Ucraina"

Kremlinul continuă amenințările, după discursul lui Putin privind noua rachetă balistică: „Capacitățile Rusiei au fost demonstrate”

Duma de Stat rusă a aprobat sume-record pentru apărarea națională în 2025: 40% din cheltuielile totale ale Guvernului

Partenerii noștri