Serviciul de securitate al Suediei: Rusia este cea mai mare ameninţare la adresa securităţii ţării
Rusia reprezintă principala ameninţare externă la adresa securităţii Suediei, iar inamicii străini ar putea încerca să exploateze riscul ridicat de violenţă extremistă din partea islamiştilor şi a extremei drepte, a declarat miercuri șefa serviciul de securitate suedez.
„Trebuie să învăţăm cu toţii să trăim cu această situaţie gravă de securitate”, a declarat Charlotte von Essen, şefa serviciului de securitate, într-o conferinţă de presă, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.
Serviciul a făcând public un raport anual privind ameninţările cu care se confruntă ţara care a renunţat la secole de neutralitate şi a cerut să adere la NATO de când Rusia a invadat Ucraina.
„Înainte de toate Rusia, dar şi China şi Iranul continuă să constituie cea mai mare ameninţare la adresa Suediei şi lucrează şi, într-o anumită măsură colaborează (cu cele două), pentru a schimba actualul sistem de securitate”, a spus ea.
Nivelul de alertă teroristă, ridicat
În august trecut, agenţia a ridicat nivelul evaluat de alertă teroristă de la 3 la 4, pe o scară de la 1 la 5, după mai multe incidente în care indivizi în Suedia şi în ţări vecine au dat foc la Coran, scandalizând credincioşii musulmani şi generând ameninţări jihadiste.
Într-o declaraţie care însoţeşte raportul, serviciul de securitate afirmă că ameninţările venite atât din partea extremei drepte, cât şi a grupărilor islamiste ar putea fi instigate sau exploatate de inamicii Suediei din afară.
„Puterile străine ar putea utiliza extremişti violenţi şi alte tipuri de organizaţii şi indivizi în calitate de proxy pentru activităţi care să ameninţe securitatea”, se afirmă în această declaraţie.
Şeful de operaţiuni al Serviciului de securitate, Fredrik Hallstrom, a declarat la conferinţa de presă că, pe măsură ce un număr tot mai mare de spioni ruşi au fost expulzaţi din Occident, Moscova îşi schimbă tacticile şi „foloseşte metode mai oportuniste”.
Candidatura Suediei la NATO nu a fost încă aprobată de Ungaria, stat membru al Alianţei Nord-Atlantice, al cărui parlament ar putea-o vota săptămâna viitoare. Finlanda, vecinul său din nord-est, care are o graniţă foarte lungă cu Rusia, a aderat anul trecut la blocul nord-atlantic.
Editor : B.P.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News