Live

Serviciile de informații olandeze avertizează cu privire la atacurile cibernetice rusești care vizează ajutorul occidental pentru Kiev

Data publicării:
Hackerii se concentrează în special pe obținerea de informații sensibile privind sprijinul militar și logistic acordat Ucrainei de către țările occidentale. Foto: Profimedia

Serviciul militar olandez de informații și securitate (MIVD) a emis un avertisment dur cu privire la operațiunile cibernetice rusești desfășurate de unitatea 29155 a Direcției principale de informații (GRU). Aceste operațiuni, executate de hackeri din cadrul serviciilor de informații militare ruse, vizează colectarea de informații privind sprijinul occidental pentru Ucraina și perturbarea infrastructurii critice.

Această dezvăluire a venit într-o declarație oficială a Ministerului Apărării din Țările de Jos. Potrivit MIVD, activitățile cibernetice rusești fac parte dintr-o strategie mai amplă de subminare a asistenței occidentale acordate Ucrainei în contextul conflictului în curs. Aceste operațiuni au vizat în principal guvernele occidentale, infrastructura critică și industriile legate de apărare, scrie ArmyRecognition.

MIVD a observat că hackerii se concentrează în special pe obținerea de informații sensibile privind sprijinul militar și logistic acordat Ucrainei de către țările occidentale. Obiectivul lor este să saboteze sau să distrugă aceste eforturi prin atacuri cibernetice, creând vulnerabilități atât în cadrul rețelelor guvernamentale, cât și în sectoarele esențiale.

Transparență

Ca răspuns la aceste evoluții, ministrul olandez al apărării, Ruben Brekelmans, a subliniat importanța transparenței în abordarea acestor amenințări. „Împreună cu partenerii noștri, am decis să dezvăluim metodele acestei notorii unități cibernetice rusești. În acest fel, toată lumea poate vedea cum operează”, a declarat Brekelmans. „Acest lucru permite tuturor să se apere împotriva acestor atacuri și activități de spionaj la scară largă, nu numai guvernelor, ci și producătorilor și furnizorilor de echipamente militare pentru Ucraina.”

Guvernul olandez a subliniat necesitatea ca sectoarele publice și private implicate în producția de apărare să își consolideze apărarea cibernetică. Prin expunerea metodelor Unității 29155, Țările de Jos speră să înarmeze organizațiile împotriva unor potențiale atacuri viitoare.

Potrivit contraamiralului Peter Reesink, șeful Serviciului militar olandez de informații și securitate, Țările de Jos nu au fost încă afectate în mod direct de atacurile cibernetice rusești care vizează infrastructura vitală. Cu toate acestea, Reesink a avertizat că acest lucru nu elimină amenințarea. „Este o amenințare pe care trebuie să o luăm din ce în ce mai mult în considerare”, a concluzionat el.

Modelul rusesc

Activitățile cibernetice ale Unității 29155 reflectă un model mai larg de război cibernetic rusesc, care s-a intensificat de la escaladarea conflictului din Ucraina. Țările occidentale sunt îndemnate să rămână vigilente, nu numai pentru a proteja informațiile sensibile, ci și pentru a asigura reziliența infrastructurii critice esențiale pentru apărare și logistica militară.

Această dezvăluire evidențiază necesitatea unei abordări unificate a apărării cibernetice, mai ales că hackerii ruși continuă să îi vizeze pe cei care ajută Ucraina în efortul său de război. Avertismentul olandez reamintește faptul că războiul cibernetic este un front critic în conflictele moderne, cu implicații de mare amploare pentru securitatea națională și stabilitatea internațională.

Pe măsură ce situația continuă să evolueze, se așteaptă ca Țările de Jos și aliații lor să ia măsuri suplimentare pentru a contracara aceste amenințări cibernetice, în timp ce industriile implicate în producția de apărare sunt îndemnate să își consolideze protocoalele de securitate cibernetică pentru a reduce riscurile prezentate de actori statali ostili.

Editor : S.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Povestea tinerei a cărei viață a început abia după ce i s-a permis să moară. S-a răzgândit în ultima clipă înainte să fie eutanasiată

La ce valoare se ridică furturile de criptomonede comise de hackerii nord-coreeni. Anul 2024 a înregistrat o creștere de 21%

Hackerii au reușit să fure o sumă uriașă în criptomonede în 2024. La cât au ajuns fondurile sustrase

Concursul de frumusețe Miss Olanda a fost anulat. „Nu mai este de actualitate”, spun organizatorii

Partenerii noștri