Live

Serghei Lavrov, despre țările care livrează arme Ucrainei: „Creează un pericol colosal, inclusiv pentru ele însele”

Data actualizării: Data publicării:
Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei. Foto: Profimedia Images

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat joi, după discuţiile din Antalia cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba, că Occidentul se comportă periculos şi că operaţiunea militară a Rusiei în Ucraina se desfăşoară conform planului. El a continuat să nege bombardarea civililor din Ucraina.

Serghei Lavrov a spus, în conferinţa de presă de la finalul întâlnirii, că Occidentul creează în regiune un pericol care va persista mulţi ani, şi că aceia care furnizează arme în Ucraina şi „mercenarilor” de acolo „ar trebui să înţeleagă că vor purta responsabilitatea acţiunilor lor”.

„Aceste ţări creează un pericol colosal, inclusiv pentru ele însele”, a insistat el, evocând în special livrările de rachete aer-sol portabile şi riscul utilizării lor împotriva „aviaţiei civile”.

„Unde vor merge aceste mii de sisteme aer-sol portabile este o întrebare pe care le-o punem colegilor noştri din UE”, a adăugat ministrul rus.

Referitor la discuţiile cu omologul ucrainean, Lavrov a afirmat că a prezentat propunerile Rusiei şi doreşte un răspuns.

Potrivit ministrului de externe rus, preşedintele Vladimir Putin nu ar refuza o întâlnire cu omologul ucrainean Volodimir Zelenski pentru a discuta subiecte „specifice”.

„Nu cred că ar putea începe un război nuclear”

Lavrov a exclus „orice fel de dependenţă viitoare de Occident” a Rusiei, pe motiv că „ştim că ne va trăda din nou, aşa cum îşi trădează propriile sale valori”, potrivit EFE, preluată de Agerpres.

Rusia nu a folosit niciodată petrolul şi gazele sale ca armă şi va avea întotdeauna pieţe pentru exporturile sale energetice, a afirmat el.

Întrebat despre riscul unui război nuclear, Serghei Lavrov a răspuns: „Nu vreau să cred şi nu cred că ar putea începe un război nuclear”, şi că zvonurile despre un potenţial atac rus împotriva statelor baltice „par să fie farse vechi”.

În ce priveşte bombardarea miercuri a unui spital de copii din Mariupol, Lavrov a spus că aceasta s-a petrecut după ce clădirea fusese ocupată de forţele ucrainene şi înăuntru nu se aflau pacienţi.

Întâlnirea din Antalia, desfăşurată timp de o oră şi 40 minute, în prezenţa şefului diplomaţiei ţării gazdă, Mevlüt Cavusoglu, a fost prima la nivelul miniştrilor de externe de la Moscova şi Kiev de când Rusia a declanşat invazia în Ucraina, la 24 februarie, în urmă cu exact două săptămâni.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”V-am atins mașina?” O doamnă care a mers la el plângând, în parcarea unui supermarket, l-a lăsat ”mască”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Avem propriile nevoi de apărare”. Reacția tranșantă a Poloniei după ce i s-a reproșat că nu trimite avioane MiG-29 Ucrainei

Kadîrov a revocat ordinul dat comandanților ceceni să nu ia prizonieri soldați ucraineni. De ce s-a răzgândit liderul cecen

Rusia a plătit „un preț uluitor pentru nebunia imperială a lui Putin”. Lloyd Austin: Nu a atins niciun obiectiv strategic în Ucraina

Cine sunt femeile care susțin industria de apărare din Ucraina, în lipsa bărbaților trimiși pe front: „Armele asigură viața”

Partenerii noștri