Live

Șeful secției de procurori specializați în infracțiuni electorale din SUA a demisionat în plin scandal al alegerilor prezidențiale

Data actualizării: Data publicării:
Numărare de voturi la alegerile prezidențiale din SUA 2020. Foto: Prodimedia Images

Procurorul-șef specializat în infracțiuni electorale din cadrul Departamentului de Justiție al SUA, Richard Pilger, a demisionat în semn de protest, după ce procurorul general al Statelor Unite, Bill Barr, a dat undă verde deschiderii de anchete privind posibile nereguli în timpul alegerilor prezidențiale din SUA, înaintea validării rezultatelor oficiale ale scrutinului, informează CNN

Richard Pilger, care a condus secția de procurori specializată în infracțiuni electorale din cadrul Departamentului de Justiție, a declarat că decizia procurorului general al SUA  a abrogat „politica veche de 40 de ani de neimplicare în anchete privind posibile fraude electorale înainte ca rezultatele alegerilor să fie validate”.

Procurorul general al SUA, Bill Barr, un susținător al lui Donald Trump, a subliniat că autorizaţia trimisă tuturor procurorilor federali din Statele Unite nu indică faptul că Departamentul de Justiţie are dovezi ale existenţei unor situaţii autentice de fraudă.

„Vă autorizez să investigaţi acuzaţii substanţiale de nereguli privind voturile sau numărarea buletinelor de vot înainte de certificarea alegerilor în jurisdicţiile dumneavoastră, în anumite cazuri”, a scris Barr în respectivul document.

Procurorul general al SUA, Bill Bar. Foto: Mark Wilson/ Getty Images

„Astfel de anchete pot fi efectuate dacă există acuzaţii clare şi potenţial credibile de nereguli care, dacă sunt dovedite, ar putea avea un impact asupra rezultatului alegerilor federale într-un stat'', a adăugat el.

Anchetele privind fraudele electorale ţin în mod normal de responsabilitatea fiecărui stat, care îşi stabileşte şi controlează propriile reguli electorale.

Departamentul de Justiţie al Statelor Unite nu intervine, de obicei, într-o astfel de situaţie până când numărul de voturi nu este certificat şi numărarea nu este completă.

Donald Trump a lansat imediat după alegerile din 3 noiembrie acuzații legate de fraudarea voturilor în favoarea președintelui ales Joe Biden.

Documentul semnat de procurorul general Barr vine, potrivit CNN, după mai multe săptămâni de discuții aprinse pe care mai mulți oficiali ai Departamentului de Justiție le-au avut cu Barr și care i-au atras atenția acestuia că o astfel de decizie ar fi „o idee proastă”.

Scopul documentului semnat de Barr este încă neclar, în condițiile în care procurorii își cunosc deja responsabilitățile în privința anchetării fraudelor electorale. Aceasta poate însemna însă că procurorul general și Departamentul de Justiție al SUA încearcă astfel să găsească dovezi pe care, momentan, Trump și echipa sa de campanie nu au fost în stare să le producă.

Oficiali din sistemul american de justiție au declarat, sub anonimat, că Barr este, de câteva săptămâni, „obsedat” de ideea fraudelor electorale.

Editor : Mihnea Lazăr

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Statul Arizona, câștigat de Biden în 2020, îi pune sub acuzare pe acoliții lui Trump care au încercat să fraudeze alegerile

Trump nu renunță la pretenția de „imunitate absolută” și cere Curții Supreme să i-o confirme

Verdict: Trump nu are imunitate prezidențială și poate fi judecat pentru încercarea de a răsturna rezultatul alegerilor din 2020

Încă trei participanți la asaltul de la Capitoliu au fost prinși. Pentru unul din ei se oferea recompensă de 30.000 de dolari

Partenerii noștri