Live

Șeful Pentagonului, a patra vizită la Kiev: „SUA, alături de comunitatea internațională, continuă să fie alături de Ucraina”

Data publicării:
Lloyd Austin a ajuns la Kiev, pentru a patra și probabil ultima sa vizită în calitate de șef al Pentagonului în administrația Biden. Sursa foto: X

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a început luni o vizită în Ucraina, ca semn al sprijinului Washingtonului pentru Kiev, cu doar două săptămâni înainte de alegerile prezidențiale din SUA, transmite Reuters.

Călătoria lui Lloyd Austin, a patra și probabil ultima sa vizită în calitate de șef al Pentagonului în administrația Biden, va include discuții aprofundate despre eforturile SUA de a ajuta Kievul să-și consolideze apărarea pe măsură ce forțele Moscovei avansează în est.

Dar nu este de așteptat să includă un nou acord cu SUA pentru unele dintre cele mai mari solicitări ale președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, cum ar fi ridicarea restricțiilor americane privind utilizarea armelor furnizate de SUA pentru a lovi ținte dincolo de granițele Ucrainei.

Pe măsură ce administrația lui Biden se apropie de sfârșit de mandat, Austin a semnalat continuitate în sprijinul SUA.

Vom continua să sprijinim Ucraina în eforturile sale de a-și apăra teritoriul suveran”, a declarat Austin reporterilor care călătoresc cu el în Ucraina.

Am urmărit această luptă evoluând de-a lungul timpului. Și de fiecare dată am fost disponibili pentru a îndeplini nevoile (Ucrainei), pentru a ne asigura că forțele ucrainene sunt eficiente pe câmpul de luptă”, a mai spus acesta.

Vizita sa are loc înaintea alegerilor prezidențiale din SUA de pe 5 noiembrie, în care fostul președinte Donald Trump, candidatul republican, încearcă să o învingă pe Kamala Harris, candidatul democrat.

Pe măsură ce războiul din Ucraina se dezlănțuie spre est, fosta republică Sovietică și-a intensificat forța de a scăpa de orbita Moscovei și s-a angajat în procesul lung de negocieri de aderare la UE.

Trump a semnalat că va fi mai reticent decât Biden să continue să sprijine Ucraina, ceea ce ar putea priva Kievul de cel mai mare susținător militar și financiar al său.

Austin a minimizat îngrijorările, spunând că a văzut sprijin pentru Ucraina atât din partea republicanilor, cât și a democraților din Congres.

Am văzut sprijin bipartizan pentru Ucraina în ultimii doi ani și jumătate și mă aștept pe deplin că vom continua să vedem sprijinul bipartizan din partea Congresului”, a spus el.

Generalul a fost unul dintre cei mai înfocați susținători ai Ucrainei, creând o coaliție de zeci de națiuni care au furnizat Kievului armament care a ajutat Ucraina să dea lovituri grele forțelor Rusiei.

Dar președintele rus Vladimir Putin pare hotărât să investească din ce în ce mai multe forțe într-un avans costisitor în regiunea Donbas din estul Ucrainei, asupra căreia spune că dorește să obțină controlul deplin.

În ultimele săptămâni, Rusia a înconjurat orașele din regiunea Donețk și apoi le-a strâns încet până când unitățile ucrainene sunt forțate să se retragă.

Este o luptă foarte grea”, a spus Austin.

Între timp, Kievul a căutat să-și mențină războiul în centrul atenției în Occident, chiar dacă conflictele în expansiune din Orientul Mijlociu atrag atenția internațională.

Zelenski s-a întâlnit ultima dată cu Austin la Bruxelles, joi, la sediul NATO, unde și-a prezentat „planul de victorie”.

Liderul ucrainean a primit promisiuni de sprijin continuu, dar nu și susținere din partea aliaților cheie pentru apelul său la o invitație imediată la aderarea la NATO.

Întrebat despre planul de victorie al lui Zelenski prezentat la sediul NATO vineri, Austin a răspuns: „Nu este poziția mea să-i evaluez public planul”.

Kievul ar putea fi nevoit să înceapă să ia decizii dificile cu privire la modul de angajare a forțelor sale de luptă întinse, inclusiv dacă va păstra teritoriul pe care Kievul l-a ocupat în regiunea Kursk a Rusiei într-o ofensivă surpriză în această vară, spun experții.

Ofensiva din Kursk a surprins guvernul SUA. Kievul spera că va prelua inițiativa pe câmpul de luptă din Rusia, inclusiv prin deturnarea forțelor Moscovei de pe frontul de est. Dar Putin a rămas concentrat pe capturarea orașului cheie Pokrovsk din estul Ucrainei, care este un important centru logistic pentru efortul de război al Kievului.

Chiar și cu sprijin militar american în valoare de miliarde de dolari, inclusiv furnizarea de avioane de luptă F-16, tancuri Abrams și multe altele, Ucraina se confruntă cu o luptă grea pe viitor. Deși invadarea Ucrainei a adus lovituri economiei Rusiei, a făcut-o mai izolată din punct de vedere diplomatic și și-a uzat armata, Rusia „nu este pregătită să renunțe”, a declarat un înalt oficial american al apărării.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ucraina a atacat pentru prima oară trupele ruse doar cu sisteme terestre robotizate, fără soldați

„Ultima vizită în Ucraina în calitate de director CIA”. Volodimir Zelenski dezvăluie că s-a întâlnit cu William Burns

Cum vrea Viktor Orban să continue să importe gaz rusesc prin Ucraina. Premierul Ungariei vorbește despre „un truc”

Ucraina se confruntă cu o criză acută de combatanți. Cei nou-veniți sunt bătrâni, alcoolici sau bolnavi. „S-a ajuns la un nivel critic”

Partenerii noștri