Live

Șeful ONU nu mai e primit la Kiev după ce a dat mâna cu Putin la summitul BRICS

Data actualizării: Data publicării:
Ucraina a reacţionat cu indignare faţă de participarea secretarului general al ONU la summitul BRICS. Sursa foto: Profimedia Images

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a refuzat să-l primească la Kiev pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres, după vizita efectuată de acesta în Rusia, la summitul BRICS care a avut loc în oraşul Kazan, a declarat vineri agenţiei France Presse un responsabil al preşedinţiei ucrainene, informează Agerpres.

După Kazan, el (Guterres) dorea să vină în Ucraina, dar preşedintele nu i-a confirmat vizita”, din cauza „umilirii” aplicate dreptului internaţional prin vizita în Rusia, a spus oficialul de la Kiev, care a cerut să nu i se dea numele.

Ucraina a reacţionat deja cu indignare faţă de participarea secretarului general al ONU la summitul BRICS găzduit de Rusia, deşi acolo Antonio Guterres a pledat pentru pace în Ucraina, inclusiv la întrevederea sa cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Guterres i-a reafirmat lui Putin „poziţia sa conform căreia invazia rusă în Ucraina” constituie o încălcare a dreptului internaţional şi a îndemnat în faţa liderilor participanţi la summitul BRICS la „o pace justă” în Ucraina, a precizat biroul de presă al secretarului general al ONU.

Însă presa de stat din Rusia a speculat imediat vizita șefului ONU în Kazan. Margarita Simonyan, șefa Russia Today: „Toată lumea place Rusia. Cum să nu-ți placă Rusia. Rusia este frumoasă. Șefii țărilor BRICS au văzut frumusețile noastre și toți au vrut să stea mai aproape”.

Citește și Putin îi răspunde cinic lui Guterres la summitul BRICS: Trăim în familii în care se împart proprietăți și „uneori se ajunge la bătăi” 

În luna iunie, Guterres a declinat invitaţia Ucrainei de a participa la „summitul pentru pace” desfăşurat atunci în Elveţia, o conferinţă la care Rusia nu a fost invitată şi care a fost organizată de Kiev pentru a obţine sprijin internaţional faţă de condiţiile în care Ucraina ar accepta încheierea unei păci cu Rusia.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Ce a făcut în ziua în care fostul ei soț a fost reținut de DNA: ”Zici că sunt într-un film cu proști”. Mesaj pentru autorități

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Putin: Oricare ar fi rezultatul războiului din Ucraina, el trebuie să fie în favoarea Rusiei. „O spun deschis, fără nicio rușine”

Zelenski anunță când vor intra în luptă soldații nord-coreeni pe frontul din Ucraina. Ce au aflat serviciile de informații

Cum ajută Rusia rebelii Houthi din Yemen să atace nave comerciale occidentale (WSJ)

Putin susține că Ucraina s-a adresat Rusiei cu propuneri de două ori, prin intermediul Turciei. De ce nu s-a ajuns la o înțelegere

Partenerii noștri