Live

Șeful ONU avertizează că cea mai mică greșeală la granița dintre Liban și Israel poate declanșa o catastrofă

Data publicării:
Un atac aerian israelian a vizat o casă din satul Khiam, din sudul Libanului, lângă granița libaneză-israeliană, pe 21 iunie. Sursa foto: Profimedia Images

„O singură greșeală de calcul” la granița dintre Liban și Israel ar putea „declanșa o catastrofă”, avertizează secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care atrage atenția că lumea nu poate „permite ca Libanul să devină o altă Gaza”, pe măsură ce tensiunile dintre Israel și gruparea șiită Hezbollah se intensifică.

„O mișcare neplăcută – o greșeală de calcul – ar putea declanșa o catastrofă care depășește cu mult granița și, sincer, trece dincolo de imaginație”, a spus el reporterilor vineri, notează The Guardian. „Să fim clari: oamenii din regiune și oamenii din lume nu își pot permite ca Libanul să devină o altă Gaza.”

La începutul acestei săptămâni, ministrul israelian de externe, Israel Katz, a declarat că va veni în curând o decizie cu privire la un război total cu Hezbollah, iar generalii israelieni au anunțat că au semnat planurile pentru o ofensivă în Liban.

Hezbollah-ul susținut de Iran a bombardat aproape zilnic cu rachete Israelul, de când a izbucnit războiul din Gaza, forțând zeci de mii de oameni să fugă din casele lor de pe ambele părți ale graniței.

Misiunea Iranului la Națiunile Unite a declarat vineri că Hezbollah are capacitatea de a se apăra și de a apăra Libanul împotriva Israelului, avertizând că „poate că a venit momentul autoanihilării acestui regim ilegitim”.

Guterres a mai spus că este responsabilitatea Israelului – în calitate de putere ocupantă din Fâșia Gaza – să restabilească ordinea publică și siguranța pe teritoriul palestinian, astfel încât ajutorul umanitar să poată fi livrat.

„Majoritatea camioanelor cu ajutor umanitar în interiorul Gaza sunt acum jefuite”, a spus Guterres reporterilor, adăugând că Israelul a împiedicat ONU să folosească poliția civilă palestiniană pentru asigurarea securității ajutoarelor.

Este haos total în Gaza și nu există nicio autoritate în cea mai mare parte a teritoriului.

O „pauză” zilnică declarată de armata israeliană în Gaza weekendul trecut pentru a facilita fluxurile de ajutoare nu a avut niciun impact asupra livrărilor de ajutoare extrem de necesare, a declarat vineri agenția de sănătate a ONU. „Deci, în ansamblu, noi, ONU, putem spune că nu am văzut un impact asupra aprovizionării umanitare de la acel anunț”, a declarat Richard Peeperkorn, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în teritoriile palestiniene. „Aceasta este evaluarea generală”.

Martorii ale căror rude au murit într-unul dintre bombardamente au declarat agenției de presă AP că forțele israeliene au tras o a doua salvă care a ucis oamenii care au ieșit din corturile lor. „Două tancuri au urcat pe un deal și au trimis bile de foc care au lovit corturile oamenilor săraci strămutați în zonă”, a declarat un locuitor pentru agenția de presă Reuters.

Armata israeliană a spus că episodul este în curs de revizuire, dar că „nu există nicio indicație că a fost efectuată o lovitură de către IDF” în zona de siguranță

Cel puțin 45 de palestinieni au fost uciși în atacurile israeliene de vineri în Gaza, a raportat Reuters. Printre morți se numără un tată și un fiu uciși într-o lovitură israeliană asupra orașului Khan Younis și patru muncitori municipali.

Qatarul a anunțat vineri că depune eforturi pentru o încetare a focului în Gaza și a elibera ostaticii israelieni ținuți acolo. „Ne-am continuat eforturile fără întrerupere în ultimele zile”, a declarat premierul Qatarului, șeicul Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, într-o conferință de presă la Madrid cu ministrul spaniol de externe Jose Manuel Albares.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Ultima dorință a fost să o revadă”. Mama unei ostatice israeliene a murit de cancer la câteva zile după ce fiica ei a fost salvată

Palestinienii fug din Khan Younis după ce au primit mesaje pe telefon de la armata israeliană și caută refugiu într-o zonă insalubră

Directorul spitalului al-Shifa şi "zeci de prizonieri" au fost eliberaţi de Israel (surse)

Probleme pentru un avion israelian. A aterizat de urgenţă în Turcia, iar personalul la sol a refuzat alimentarea

Partenerii noștri