Live

Șeful NATO crede că Joe Biden, precum Donald Trump, va dori creșterea bugetelor aliaților europeni pentru apărare

Data actualizării: Data publicării:
Jens Stoltenberg crede că mesajul SUA privind creșterea bugetelor pentru apărare ale aliaților europeni va continua să fie transmis, precum în mandatele foștilor președinți. Foto: Profimedia Images

Mesajul noii administraţii a preşedintelui Joe Biden în privinţa bugetelor militare ale aliaţilor europeni din cadrul NATO nu va fi diferit de cel al foştilor preşedinţi americani, inclusiv Donald Trump, doar că acesta din urmă l-a transmis ''mai direct'', întrucât el are un ''stil diferit'', a estimat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu acordat agenţiei DPA.

Statele aliate din cadrul NATO au investit mai mult în apărare începând din anul 2014, ''nu doar pentru a răspunde apelurilor din partea SUA, ci şi pentru că văd că este în propriul lor interes de securitate să sporească aceste investiţii, întrucât trăim într-o lume mai impredictibilă şi cu provocări uriaşe'', a apreciat Stoltenberg.

''NATO este puternică. Avem în prezent în Europa mai multe trupe americane ca în 2014. Desigur, am văzut diferenţe între SUA şi Europa. Dar vestea bună este că aliaţii noştri fac acum mai mult în privinţa împărţirii responsabilităţii şi ei investesc mai mult'', a spus Stoltenberg, referindu-se la încheierea preşedinţiei lui Donald Trump, care a insistat în timpul mandatului său ca statele europene membre ale NATO să-şi sporească bugetele militare până la cel puţin 2% din PIB, conform angajamentelor asumate anterior în cadrul Alianţei, şi a decis retragerea a circa 12.000 de militari americani din Germania.

Citește și: Donald Trump spune că Germania „a făcut o avere” de pe urma trupelor americane de pe teritoriul ei

''Toţi preşedinţii americani din ultimele decenii au pledat pentru creşterea cheltuielilor militare ale aliaţilor europeni din NATO'', notează secretarul general al Alianţei, întrebat dacă aceasta îi poate fi recunoscătoare lui Trump. ''Decizia de de investi mai mult (în apărare) a fost luată în anul 2014, când Barack Obama era preşedinte şi Joe Biden vicepreşedinte'', a amintit el. ''Trump a fost mai direct şi el are un stil diferit. Dar mesajul despre sporirea cheltuielilor de apărare ale aliaţilor europeni este acelaşi'', constată Stoltenberg.

Pe Joe Biden, secretarul general al NATO îl descrie drept un foarte puternic susţinător al NATO şi al legăturii transatlantice, care s-a remarcat printr-o bună cunoaştere a Europei şi a NATO în perioada cât a fost vicepreşedinte al SUA şi preşedinte al Comitetului de politică externă din Senatul american. ''Aşadar, aştept de asemenea să lucrez cu el ştiind că, evident, a îndemnat şi înainte aliaţii europeni să investească mai mult (în apărare). Şi nu va fi nicio surpriză când va continua la fel după ce va deveni preşedinte'', crede Stoltenberg.

El a vorbit şi despre dilema retragerii misiunii NATO în Afganistan, întrucât, oricare ar fi decizia, aceasta va implica un risc. ''Dacă decidem să plecăm, riscul este să pierdem câştigurile obţinute în combaterea terorismului internaţional pentru ca Afganistanul să nu devină un refugiu sigur pentru acesta. Dacă rămânem, există desigur riscul de a vedea o intensificare a luptelor, a violenţei, şi de a rămâne angajaţi militar pe termen lung în conflictul din Afganistan'', a explicat Stoltenberg, precizând că deciziile vor fi luate după o întâlnire cu administraţia Biden, în februarie.

Citește și: Încă o lovitură pentru Trump. Bugetul apărării, care oprește retragerea trupelor din Germania, aprobat cu o super-majoritate în Cameră

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Două noi numiri ale lui Donald Trump în diplomație: un miliardar pleacă în Italia și un producător „The Apprentice” în Regatul Unit

Donald Trump amenință că va cere restituirea Canalului Panama. „Această escrocherie se va opri imediat”

Ce șanse are Europa să prevină colapsul Ucrainei, dacă SUA se retrag din joc, odată cu revenirea lui Donald Trump

Administrația Biden pregătește ultimul pachet de ajutor militar dedicat Ucrainei. Ce include acesta

Partenerii noștri