Live

Șeful Dumei spune că rușii care au fugit din țară de la declanșarea invaziei ar trebui trimiși în gulag

Data publicării:
Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei de Stat a Rusiei. Sursa foto: Profimedia Images

Șeful Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului decorativ al Rusiei, spune că cetățenii ruși care au plecat din țară și care sprijină Ucraina în fața invaziei armatei ruse ar trebui să fie trimiși în Magadan, o regiune din nord-estul îndepărtate cunoscută pentru gulagurile din vremea lui Iosif Stalin, relatează Reuters. Viaceslav Volodin spune că un astfel de plan ar trebui pus în aplicare dacă acești ruși se vor întoarce vreodată în țară.

Invazia declanşată de Rusia în Ucraina în februarie 2022 şi campania de mobilizare care a urmat au determinat cel puţin câteva sute de mii de ruşi să îşi părăsească ţara natală. Nu se știe exact numărul rușilor fugiți de dictatura lui Putin.

La peste un an şi jumătate de război, Rusia a devenit un loc mult mai rece: disidenţii au fost închişi, televiziunea de stat discută periodic despre atacuri nucleare asupra Occidentului, iar unii politicieni sugerează politici drastice.

Preşedintele Dumei, Viachelav Volodin, a declarat, marţi, în faţa deputaţilor că cei care au părăsit Rusia şi s-au bucurat de atacurile cu drone şi rachete ucrainene ar trebui să ştie că nu mai sunt bineveniţi în țară.

„Cei care au plecat din ţară şi au comis acte josnice, bucurându-se de tirurile asupra teritoriului Federaţiei Ruse, dorind victoria sângerosului regim nazist de la Kiev (n. red. - propaganda ridicolă a regimului de la Kremlin), ar trebui să înţeleagă că nimeni nu îi aşteaptă aici - dar dacă se vor întoarce, atunci Magadanul va fi asigurat pentru ei”, a ameninţat Volodin.

Pentru ruşi, Magadanul este sinonim cu gulagul, simbolul terorii impuse de Iosif Stalin, constând dintr-o serie de lagăre de muncă forţată unde erau trimişii ruşii arestaţi de NVKD (n. red. - predecesorul KGB) pentru a fi supuși la suferințe greu de tolerat.

Se estimează că aproximativ 800.000 de persoane au trecut prin lagărele din Magadan între 1932 - cu şapte ani înainte ca oraşul să fie fondat oficial - şi mijlocul anilor 1950. În total, aproximativ 18 milioane de persoane au trecut prin Gulagul sovietic.

Comentariul integral al lui Volodin a fost publicat pe aplicaţia de mesagerie Telegram de către serviciul de presă al Dumei de Stat. Postarea a stârnit un amestec de sarcasm resemnat, apeluri pentru ca politicienii ruşi să treacă de la cuvinte la fapte şi un pic de umor.

O replică anonimă la postarea de pe Telegram a sugerat că regiunea Magadan, o zonă vastă şi slab populată, ar putea să nu facă faţă unui astfel de aflux, astfel încât noii sosiţi ar trebui să fie puşi la muncă pentru a construi un nou oraş.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Patriarhul Kirill a binecuvântat icoane și cruci care vor fi gravate cu inițialele lui Putin și trimise militarilor ruși de Crăciun

Armata ucraineană, o nouă premieră istorică: Un pilot de F-16 a doborât șase rachete rusești într-o singură misiune de luptă

Scenarii de război: Ce s-ar întâmpla dacă Rusia ar ataca România. Pe tot parcursul anului 2025 se vor testa diverse strategii NATO

Armata ucraineană îi contrazice pe ruși și declară că încă deține controlul asupra orașului strategic Kurahove

Partenerii noștri