Live

Şeful diplomaţiei ruse cere ţărilor să nu mai vândă arme Ucrainei

Data publicării:
Rachete rusesti. Foto: mil.ru

Moscova a transmis luni un avertisment, cerând să nu se mai furnizeze arme Kievului, pe fondul escaladării conflictului din estul Ucrainei. Avertismentul şefului diplomaţiei ruse intervine pe fondul livrărilor de drone de luptă de către Turcia, pentru care Ucraina a semnat un contract în 2019.

"Chemăm toate ţările responsabile cu care comunicăm - şi Turcia este una dintre ele - recomandându-le insistent să analizeze situaţia şi declaraţiile belicoase constante ale regimului de la Kiev şi le avertizăm împotriva încurajării acestor aspiraţii militariste", a declarat luni ministrul de externe rus Serghei Lavrov, citat de TASS din Egipt, unde acesta efectuează o vizită de lucru, informează DPA, citată de Agerpres. În jur de şase drone de luptă au fost deja livrate, mai scrie sursa citată. 

Potrivit Ministerului Apărării de la Kiev, în decembrie trecut au fost încheiate alte contracte pentru livrarea de drone de luptă, inclusiv muniţii, precum şi privind construcţia unor nave de patrulare. 

În declaraţia sa, Lavrov a criticat desfăşurarea unor nave de război în Marea Neagră, spunând că rămâne fără răspuns întrebarea ce vor SUA la mii de kilometri distanţă de teritoriul propriu. Potrivit Turciei, SUA au notificat Ankara privind trecerea a două nave de război prin strâmtorile Bosfor şi Dardanele în Marea Neagră, unde se vor afla până la 4 mai. 

Citește și: Ucraina acuză Rusia că îşi sporeşte prezenţa militară la graniţele sale: Reprezintă o ameninţare la adresa securităţii statului

Pe fondul conflictului din estul Ucrainei care durează de şapte ani, informaţiile despre mobilizări de trupe şi echipamente ruseşti la frontiera ruso-ucraineană au suscitat recent îngrijorarea comunităţii internaţionale.

Zone din regiunile Lugansk şi Doneţk de-a lungul frontierei ruse se află sub controlul rebelilor separatişti proruşi din 2014, anul declanşării conflictului din Donbas. De atunci, războiul s-a soldat cu peste 13.000 de morţi, conform estimărilor ONU. De la începutul acestui an, au fost raportate 50 de decese în pofida regimului de încetare a focului.

Armata ucraineană a comunicat luni că un alt soldat al său a fost ucis în confruntările cu rebelii separatişti.

UE s-a declarat îngrijorată de mișcările trupelor ruse la granița cu Ucraina și în Crimeea

Uniunea Europeană a declarat că urmăreşte cu mare îngrijorare mişcările trupelor ruse în apropierea frontierei ucrainene şi în peninsula Crimeea.

UE a invitat autorităţile ruse să se abţină de la orice paşi care ar duce duce la noi tensiuni, a declarat un purtător de cuvânt al şefului diplomaţiei europene Josep Borrell.

O nouă tensionare a conflictului ar fi inacceptabilă din punctul de vedere al UE, potrivit aceluiaşi purtător de cuvânt, care a îndemnat Rusia să-şi intensifice eforturile pentru punerea în aplicare a planului de pace din 2015. În acelaşi timp, UE a salutat eforturile depuse de Ucraina şi de preşedintele său, Volodimir Zelenski, potrivit DPA.

Editor : A.A.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cristiano Ronaldo, dezlănțuit! A rostit 3 nume și apoi a trecut la atac: "O spun aici, de față cu toată lumea"

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Zelenski: nord-coreenii sunt executați de comandanți lor, ca sa nu pice prizonieri, rușii nu le acordă protecție. Ce spune Casa Albă

Slovacia spune că este pregătită să găzduiască negocieri de pace între Rusia şi Ucraina: „Un semnal pozitiv”

Un american a fost condamnat la 15 ani de închisoare în Rusia. FSB susține că a divulgat secrete biotehnologice

Rusia a amendat rețeaua TikTok

Partenerii noștri