Live

Șefa diplomației germane: Franța și Germania se ceartă "ca un cuplu vechi" din cauza energiei nucleare

Data publicării:
Annalena Baerbock, ministrul de externe al Germaniei. Foto: Profimedia Images

Discordia persistă între Paris şi Berlin, în special în privinţa energiei nucleare, a recunoscut şefa diplomaţiei germane, care susţine că cele două ţări, "cele mai bune prietene din lume", continuă "să se certe ca un vechi cuplu", relatează AFP. Annalena Baerbock spune că deși cele două societăți au opinii diferite, este o situație pe care Paris și Berlin trebuie să o accepte.

"Germania şi Franţa sunt, este binecunoscut, cele mai bune prietene din lume, dar ni se întâmplă câte o dată să ne certăm ca un vechi cuplu", a declarat Annalena Baerbock, într-o declaraţie pentru cotidianul francez Ouest-France, evocând în special dificila reformă a pieţei europene de electricitate.

"În ceea ce priveşte energia nucleară, societăţile noastre au de foarte mult timp păreri diferite. Germania a scos din circuit în aprilie ultima sa centrală, în timp ce sectorul nuclear continuă să facă parte integrantă din aprovizionarea cu energie în Franţa", a reamintit ea.

"Este o situaţie pe care Parisul şi Berlinul trebuie să o accepte", a estimat ea, preferând să se axeze asupra a ceea ce uneşte cele două ţări, respectiv "progresele în realizarea neutralităţii în privinţa emisiilor de carbon" notează Agerpres.

Pentru a aduce mai mult consens în cadrul "vechiului cuplu", ministrul german preconizează aprofundarea relaţiei de încredere, care trece în special prin "contacte între cetăţeni, înfrăţiri puternice, muncă transfrontalieră".

Ea a spus că trebuie urmat exemplul locuitorilor din Alsacia sau Baden-Wurttemberg, preocupaţi mai mult de posibilitatea de a merge "fără probleme la medic sau la spital în ţara vecină sau de a afla când se va realiza o linie de mare viteză".

Anul trecut, relaţiile între Franţa şi Germania s-au crispat pe fondul războiului din Ucraina, cele două ţări exprimându-şi divergenţele în privinţa strategiei care trebuie urmate în urma creşterii spectaculoase a preţurilor energetice, a problemei energiei nucleare sau a înarmării europene, notează AFP.

Editor : Andreea Smerea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Incident misterios: mai multor spectatori li s-a făcut rău în timpul unui concert. Paramedicii veniți să îi ajute s-au îmbolnăvit și ei

Suma uriașă cu care au fost vândute mai multe documente și suvenire ale generalului Charles de Gaulle. Unde vor merge banii

Mai scump decât avionul, dar mai „verde”, primul tren de mare viteză care leagă Berlinul de Paris a intrat în funcțiune

Friedrich Merz, politicianul opus Angelei Merkel, care ar putea deveni noul cancelar al Germaniei

Partenerii noștri