Live

Video Se va rupe Irlanda de Nord de Marea Britanie? În zonele de graniță, tensiunea plutește în aer: „Sunt irlandez, nu mă consider britanic”

Deutsche Welle Data actualizării: Data publicării:
Curentul care vrea unirea cu Republica Irlanda, membră a UE, capătă tot mai mult teren în Irlanda de Nord după pandemie și Brexit Foto: Profimedia Images

Ce se va întâmpla cu Irlanda de Nord? E o întrebare ce revine tot mai des, mai ales după Brexit. Oamenii de aici sunt protestanți și cred că Irlanda de Nord aparține Marii Britanii. Mulți alții, totuși, sunt catolici și ar prefera o reunificare cu Republica Irlanda, membră UE. Este un conflict vechi de zeci de ani, purtat cu amărăciune de generația mai în vârstă. Dar în orașul de graniță Crossmaglen tensiunile cresc din nou, iar tinerii sunt cei care simt impactul. Șocul e mare și la Londra, pentru că situația politică pare să se schimbe în Irlanda de Nord. Partidul care vrea ruperea de Marea Britanie are majoritatea voturilor în Parlamentul de la Belfast. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată sâmbăta la ora 00:30 și în reluare de la ora 19:30.

S-au făcut repetiții. Fanfara Hamiltonsbawn Silver e pregătită să pornească în marș. Lucy Bingham are 18 ani și a crescut aici, într-o familie protestantă. Toți membrii trupei sunt protestanți și, prin tradiție, se consideră britanici. Dar în această zonă, ei sunt în minoritate. Locuitorii din jur sunt în majoritate catolici și naționaliști irlandezi. De la Brexit, tensiunile s-au accentuat din nou.

„Cu asta ne-am ales de pe urma Brexitului...”

„Există foarte multă dezbinare în comunitate. Suntem înconjurați de zone naționaliste. Nu te-ai duce în aceste locuri. Din cauza trecutului, din cauza problemelor, oamenii de aici sunt foarte supărați. Pur și simplu ne întoarcem la acele vremuri întunecate la care, evident, nu vrem să ne întoarcem”, spune Lucy Bingham.

Protestanții de aici s-au simțit adesea discriminați. La un moment dat, chiar și familia ei a fost ținta asasinilor IRA, spune Lucy. Acum, se simte ca și cum trebuie să ridice din nou garda. E convinsă că vrea să rămână în Regatul Unit.

„Cu asta ne-am ales de pe urma Brexitului, se îndreaptă spre o Irlandă unită. Este împotriva a ceea ce își dorește orice unionist. Noi nu vrem asta”, spune Lucy.

Pandemia și Brexitul le-au arătat oamenilor beneficiile de a fi membru UE

Casa lui Lucy din Irlanda de Nord se află la doar câțiva kilometri de granița cu Republica Irlanda. Dar ea nu merge acolo mai deloc.

Crossmaglen e un oraș catolic, un fost bastion al IRA. Chiar lângă fosta mare bază militară se află centrul de tineret. Tinerii catolici de aici își definesc diferit identitatea. Trec granița în mod regulat, toți au rude în Republica Irlanda.

„Sunt irlandez. Nu m-aș considera cu adevărat ca fiind britanic, pentru că suntem atât de legați de Irlanda. Deci irlandez, da”, spune un tânăr.

„Simt că sunt irlandez, deși Irlanda de Nord face parte din Regatul Unit. Pentru că este insula noastră”, adaugă o tânără.

Unirea cu Republica Irlanda, membră a UE, devine o opțiune - potrivit sondajelor. Formațiunea naționalistă Sinn Féin, cândva brațul politic al IRA, a ieșit cel mai puternic partid la alegerile pentru Adunarea Irlandei de Nord din luna mai.

Liz Kimmins e deputată.

„Pandemia și Brexitul le-au arătat oamenilor că există beneficii uriașe dacă avem o economie și o abordare la nivelul întregii insule. Și această percepție prinde teren fără să facem presiuni, crește în mod natural. Și, cu siguranță, vom face tot ce putem pentru a înlesni acest lucru”, spune ea.

„Sper să nu văd niciodată o Irlandă unită în viața mea”

Dar violențele trecutului încă bântuie prezentul. Monumentele dedicate luptătorilor uciși de ambele părți sunt bine păstrate.

Partidul Sinn Féin, din care face parte Liz Kimmins, insistă că s-a schimbat. S-a angajat de ceva vreme să militeze pentru o Irlandă unită doar prin mijloace pașnice.

„Fiecare dintre noi dorește să trăiască într-o societate pașnică și prosperă. Acesta este un lucru pe care îl avem în comun. Pentru acei oameni care se tem de perspectiva schimbării constituționale, aș spune: Nu aveți de ce să vă temeți. Luați parte la discuție. Acesta este modul în care vom acționa, în care vom aborda aceste temeri”, dă asigurări deputata Liz Kimmins.

Dar va fi nevoie de multă diplomație, de tact, persuasiune și multă răbdare pentru a-i convinge pe protestanții loialiști ca Lucy.

„Sper să nu văd niciodată o Irlandă unită în viața mea. Sper să trăiesc mereu în Irlanda de Nord, care face parte din Regatul Unit”, spune tânăra.

Cei mai mulți, dacă nu chiar toți membrii Fanfarei Hamiltonsbawn Silver, gândesc și ei ca Lucy. Dar mulți simt, de asemenea, că vremurile se schimbă - poate nu astăzi, poate nu mâine, dar într-o zi, în curând.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Casa regală britanică anunță că tratamentul pentru cancer al regelui Charles va continua și în 2025

Percheziţii în Vaslui după un conflict violent între români în Marea Britanie. Ce au descoperit autoritățile

Comisia Electorală din UK cere legi mai dure pentru partide, ca răspuns la intenția lui Elon Musk de a finanța partidul lui Farage

Marea Britanie ar putea trimite trupe în Ucraina pentru a-i instrui pe soldaţii ucraineni, sugerează ministrul apărării

Partenerii noștri