Live

Scumpirea energiei e resimțită în toată Europa. Ce măsuri au luat unele state după majorarea prețurilor la curent și gaz

Data publicării:
Ce măsuri a luat Europa după scumpirea energiei. Foto: Getty Images

Curentul și gazul nu s-au scumpit doar în România, ci la nivelul întregii Europe. Cele mai multe state au luat deja măsuri și au găsit variante pentru ca cetățenii lor să simtă cât mai puțin povara scumpirilor. Măsurile de ajutor nu sunt unitare la nivel european, ci diferă de la o țară la alta.

Fiecare țară în parte a încercat să vină cu cele mai bune soluții pentru populație, astfel încât scumpirile la curent și gaze să nu fie resimțite atât de puternic. Potrivit unei analize realizate de jurnaliștii de la HotNews, 11 țări europene au mers pe reducerea TVA-ului la energie. Belgia, Cipru, Cehia, Estonia și Germania sunt doar câteva dintre aceste state. 

În Cehia, de exemplu, în ultimele luni ale lui 2021 energia a fost scutită de TVA. Tot ca măsură de ajutor, guvernul de aici a mai decis ca gospodăriile să fie scutite de taxele la energie, dacă electricitatea provine din surse regenerabile. 

În Cipru pe lângă reducerea TVA-ului la energie de la 19% la 5%, ministrul Finanțelor a spus că statul va acorda 70 de milioane de euro, bani care vor fi folosiți la creșterea salariilor, indemnizațiilor și pensiilor. 

Gospodăriile cu venituri mici din Estonia vor beneficia de prețuri reduse la curent până în luna martie inclusiv. Și tot până la începutul primăverii taxele de rețea nu doar pentru gospodării, ci și pentru firme din Estonia au fost reduse la jumătate.

Portugalia a luat măsuri în fața acestui val de scumpiri chiar înainte ca majorările să fie resimțite de către populație. Reducerea TVA-ului de la 23% la 13% pentru primii 100 de kilowati consumați lunar a fost doar una dintre ele.

În România, Guvernul a adoptat noile măsuri pentru plafonarea prețurilor și compensarea facturilor la energie și gaze. Măsurile se vor aplica de la 1 februarie până la 31 martie. Astfel, pentru populație nimeni nu va plăti mai mult de 0,80 lei/kWh energie electrică și 0,31 lei/kWh la gazele naturale (n.red. indiferent de consum). Pentru consumatorii casnici, cu un consum de până la 500 de kWh energie electrică sau 300 metri cubi gaze naturale se va plăti cel mult 0,68 lei/kWh pentru energie electrică și 0,22 lei/kWh pentru gaze naturale cu toate taxele incluse.

Citește și: Ce măsuri se pot lua pentru a contracara scumpirile la energie

Editor : A.A.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Radu Drăgușin l-a impresionat pe antrenorul lui Tottenham: ce a spus Ange Postecoglou după 4-0 cu Manchester City

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cele trei țări din Europa pentru care renunțarea la gazul rusesc va fi foarte costisitoare

România, Bulgaria și Grecia cer Comisiei Europene prețuri corecte la energie. Expert: Am ajuns aici din cauza neglijenței guvernelor

Ministrul Energiei: Românii vor plăti același preț la curent și gaze până în martie. Prețurile la energie au scăzut cu 10-20%

Burduja spune că plafonarea prețurilor din energie rămâne valabilă până în martie 2025. „Ieșirea din schemă va fi etapizată”

Partenerii noștri