Live

Scholz: Sancțiunile împotriva Rusiei vor fi ridicate doar când va exista un tratat de pace cu Ucraina, nu un dictat

Data actualizării: Data publicării:
Olaf Scholz a spus că sancțiunile împotriva Rusiei nu vor fi ridicate până ce nu va exista un acord de pace cu Ucraina. Foto: Profimedia Images

Sancțiunile economice impuse Rusiei ca urmare a invadării Ucrainei nu vor fi ridicate până nu va exista un acord de pace între cele două țări, a declarat, luni seară, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz. Șeful guvernului de la Berlin a precizat că Ucraina are ultima decizie în ce privește ce fel de pace va fi semnată, conform Reuters.

Într-un interviu pentru postul public de televiziune, ZDF, Scholz a spus că Putin a greşit dacă planul său a fost să anexeze teritorii ucrainene, să facă pace și apoi să vadă ridicate sancţiunile occidentale.

„Putin nu a crezut că Ucraina va rezista aşa cum a făcut-o. Nu s-a gândit că noi vom sprijini Ucraina să reziste atât de mult timp. Nu vom retrage sancţiunile dacă Putin nu ajunge la un acord cu Ucraina, iar un acord nu înseamnă o pace dictată”, a subliniat şeful executivului german.

Scholz a adăugat și că Germania nu va accepta anexarea Crimeei - „Aceea a fost o încălcare a legii internaționale”.

Cancelarul german a spus și că nu are planuri să viziteze Kiev-ul, în condițiile în care mai mulți șefi de guvern sau de stat sau oficiali europeni au făcut deja astfel de vizite.

Pe de altă parte, Olaf Scholz a respins criticile conform cărora a ezitat să susţină Ucraina după începerea invaziei rusești. „Am decis întotdeauna rapid, în coordonare cu aliaţii”, a explicat el, adăugând că strategia stabilită a fost aceea ca Germania să acţioneze „prudent şi cu mintea limpede”.

Scholz a subliniat că asistenţa militară şi financiară furnizată de către Germania şi alte state a contribuit la succesele armatei ucrainene, care potrivit lui „este acum capabilă să reziste atât de mult împotriva unui inamic copleşitor”.

Germania va continua să susţină armata ucraineană, a mai spus Olaf Scholz.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Consiliul Europei, îngrijorat de un amestec al Rusiei în viitoarele alegeri din Republica Moldova

Letonia limitează folosirea limbii ruse pe piaţa muncii şi o interzice pe ecranele ATM-urilor bancare

Cum a ajuns Ucraina să-și repare infrastructura energetică distrusă de ruși cu bani proveniți din rezerva valutară a Rusiei lui Putin

Fostul șef al armatei Republicii Moldova a fost pus sub învinuire pentru spionaj în favoarea Rusiei

Partenerii noștri