Live

Schimb istoric de deținuți între SUA și Rusia. Pe listă: reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich și pușcașul marin Paul Whelan

Data actualizării: Data publicării:
Reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich în timpul "procesului". Foto: Profimedia

Rusia îi eliberează pe reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich şi pe fostul puşcaş marin american Paul Whelan ca parte a unui schimb major de deţinuţi cu SUA, potrivit unor persoane familiarizate cu situaţia citate de Bloomberg.

Cei doi, încarcerați în Rusia pe baza unor acuzații de spionaj pe care atât ei, cât și SUA le neagă, sunt în drum spre destinații din afara Rusiei. SUA și aliații săi vor returna Rusiei deținuții pe care îi dețin în cadrul acordului, au declarat aceste persoane, solicitând anonimatul pentru a discuta chestiuni care nu sunt încă publice.

Este eliberat și disidentul Vladimir Kara-Murza

Kremlinul îl eliberează, de asemenea, pe disidentul Vladimir Kara-Murza ca parte a acordului, a declarat un oficial european sub rezerva anonimatului.

Activist cu dublă cetățenie ruso-britanică, Kara-Murza, în vârstă de 42 de ani, a fost un militant perseverent împotriva regimului președintelui Vladimir Putin și a fost condamnat în aprilie anul trecut la o pedeapsă record de 25 de ani de închisoare pentru trădare și alte acuzații pentru că a criticat invazia Rusiei în Ucraina.

Alte detalii privind schimbul nu au fost disponibile imediat. SUA au purtat discuții ample pentru a obține eliberarea lui Gershkovich și Whelan, care au fost desemnați de Departamentul de Stat ca fiind deținuți pe nedrept.

Nu este clar ce deținuți a cedat Statele Unite.

Gershkovich, în vârstă de 32 de ani, a fost arestat în luna martie a anului trecut, în timp ce efectua un reportaj în orașul Ekaterinburg din Urali, și acuzat de spionaj pentru CIA. El și ziarul au respins acuzațiile.

El a fost condamnat luna trecută la 16 ani de închisoare, fiind prima dată de la Războiul Rece când Rusia a judecat un reporter american pentru spionaj.

Whelan, care a fost reținut în 2018, a fost condamnat la 16 ani în 2020 pentru acuzații de spionaj pe care le-a negat.

Citește și

„Vă rog, sunt încă în viaţă”. Un german condamnat la moarte în Belarus cere ajutorul autorităților la televiziunea de stat din Minsk


Editor : S.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO Echipamentele celor 36 de echipe din Champions League, de la cel mai frumos la cel mai urât! Liderul-surpriză

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Pachete suspecte cu pudră albă, trimise oficialilor electorali din cel puțin șase state din SUA. FBI face anchetă

Pierderile militare combinate ale Ucrainei și Rusiei au ajuns la 1 milion de persoane (Wall Street Journal)

Trump dă vina pe Joe Biden și Kamala Harris după noua tentativă de asasinat

Rușii susțin că au doborât în aceeași zi două Su-27 și un MiG-29 ale ucrainenilor

Partenerii noștri