Live

Schimb de elogii între „geniul prețios” Elon Musk și „frumoasa” Giorgia Meloni, la o cină de gală la New York

Data publicării:
Foto: Giorgia Meloni și Elon Musk / Sursa foto: X

Miliardarul din domeniul tehnologiei Elon Musk și premierul italian Giorgia Meloni s-au lăudat reciproc, printr-un schimb de replici elogios, la o cină de gală a Consiliului Atlantic, la New York, unde cel mai bogat om de pe planetă i-a înmânat liderului de dreapta al Italiei premiul „Global Citizen”.

În urmă cu un an, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost sărbătorit la cina de gală a Consiliului Atlantic la New York. Anul acesta, controversatul miliardar din domeniul tehnologiei Elon Musk și liderul de dreapta al Italiei, Giorgia Meloni, au fost în centrul atenției.

Luni seara, prestigiosul think-tank i-a acordat lui Meloni distincția „Global Citizens Award” la o cină cu dress code care a devenit o piesă centrală a reuniunii anuale a liderilor mondiali a Adunării Generale a Națiunilor Unite. La cererea prim-ministrului italian, Elon Musk a fost invitat să o prezinte pe Giorgia Meloni, o mișcare care a stârnit o proteste din partea personalului think tank-ului.

Dar, urmărind ce s-a întâmplat pe scena de la Ziegfried Ballroom din centrul Manhattan-ului, totuși dragostea a plutit în aer, scrie POLITICO.

Musk, un magnat neconformist al tehnologiei, care a deranjat autoritățile de reglementare de pe ambele maluri ale Atlanticului și și-a oferit sprijinul pentru Donald Trump în viitoarele alegeri prezidențiale din SUA, a prezentat-o pe Meloni în termeni strălucitori ca „cineva care este și mai frumoasă pe dinăuntru decât în exterior” și este „autentică, onestă și atentă”.

Asta nu se poate spune întotdeauna despre politicieni”, a adăugat Musk, într-o încercare de a-i înțepa pe omologii lui Meloni, care a fost întâmpinată cu râsete în public.

Liderul italian de dreapta a răspuns lăudând „geniul prețios” al lui Musk.

Cei doi s-au întâlnit de mai multe ori și înainte de acest eveniment, Meloni găzduindu-l pe miliardar la reședința ei oficială din Roma anul trecut, unde au discutat despre interese comune precum scăderea natalității în Occident și potențialul inteligenței artificiale. Musk a fost, de asemenea, speaker la un festival politic găzduit de partidul de extremă dreaptă a lui Meloni, Frații Italiei, în decembrie anul trecut.

Dar luni a fost momentul lui Meloni. După scurtele remarci ale lui Musk și o scurtă îmbrățișare cu șeful X și Tesla, Meloni, în vârstă de 47 de ani, care a devenit prima femeie prim-ministru a Italiei în urmă cu aproape doi ani, a folosit un discurs de 15 minute pentru a-și susține viziunea asupra conservatorismului occidental.

Pe lângă o scurtă mențiune despre sprijinul Italiei pentru Ucraina, Meloni a evitat preocupările geopolitice contemporane. În schimb, ea s-a angajat într-o expunere îndelungată a filozofiei ei conservatoare. Folosind un articol de opinie al lui Anthony J. Constantini care a apărut în Politico anul trecut ca o rampă de lansare, Meloni s-a angajat într-o apărare pasională a „valorilor” Occidentului și a „unei civilizații construite de-a lungul secolelor”.

Patriotismul, a spus ea, „este cel mai bun răspuns la declinism”, deoarece a contestat noțiunea „declinului inevitabil al Occidentului”.

Apărarea rădăcinilor noastre adânci este condiția prealabilă pentru a culege fructe coapte”, a spus premierul italian.

Într-o săptămână în care liderii globali s-au reunit pentru a promova cauza multilateralismului la Adunarea Generală a ONU de la New York, Meloni a susținut în schimb patriotismul, salutând Occidentul drept „o civilizație construită de-a lungul secolelor”.

Libertatea și valorile noastre și mândria pe care o simțim pentru ele sunt armele de care adversarii noștri se tem cel mai mult”, a declarat ea, citând filozofi conservatori precum Roger Scruton și Giuseppe Prezzolini.

Occidentul este un sistem de valori în care persoana este centrală, bărbații și femeile sunt egali și liberi și, prin urmare, sistemul este democratic și bazat pe statul de drept. Întreb și mă întreb – sunt aceste valori de care ar trebui să ne fie rușine?”, a spus Meloni.

Vorbind în engleză, Meloni a atras atenția celor peste 600 de participanți la cina exclusivistă și a primit ovații în picioare din partea lui Musk, care stătea la o masă lângă mama, modelul și dieteticianul lui Maye Musk.

Pentru Meloni, care a apărut ca o forță politică de luat în seamă pe scena UE, după ce partidul ei a avut rezultate bune la alegerile parlamentare europene din această vară, a fost o expunere plină de beneficii în fața puternicii lumi a politicii externe și a think tank-ului american.

Meloni, care a vorbit anterior la CPAC, conferința politică conservatoare din SUA, care a devenit un loc favorit pentru marca republicană a lui Trump, nu a susținut niciun candidat la alegerile prezidențiale din noiembrie. (A avut o întâlnire caldă cu actualul președinte Joe Biden la Casa Albă în iunie, susținută de sprijinul ei pentru Ucraina, o chestiune care o diferențiază de alți lideri europeni de dreapta, precum premierul Ungariei Viktor Orban.)

Dar, în ciuda faptului că nu îl susține în mod explicit pe Trump, Meloni este bine plasată pentru a deveni interlocutorul UE cu candidatul republican dacă acesta va câștiga alegerile din SUA din noiembrie.

Alianța ei cu Musk ar putea face din ea un intermediar util cu proprietarul X, având în vedere conflictele sale cu oficialii UE.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

SpaceX plănuiește lansarea a cinci misiuni spre Marte, fără echipaj uman, în următorii doi ani, folosind racheta reutilizabilă Starship

Sateliții lui Elon Musk blochează observarea Universului. Astronom: „Trebuie să facem ceva și trebuie să facem asta repede”

Autoritățile americane cer sancționarea lui Elon Musk în dosarul preluării Twitter. „Miroase a joc”

Kadîrov îl acuză pe Elon Musk că i-a dezactivat vehiculul Tesla Cybertruck: „Nu este frumos din partea lui”

Partenerii noștri