Live

Schema prin care un programator român a furat 722 milioane de dolari de la investitori străini

Data publicării:
FOTO: Getty Images

Un programator român arestat în Germania a recunoscut în fața justiției americane că a participat la crearea unei scheme de fraudare prin care s-au obținut 722 de milioane de dolari.

Silviu Cătălin Balaci a pledat vinovat în dosarul „Bitclub Network”, care vizează una dintre cele mai mari scheme de tip Ponzi în care investitori din întreaga lume erau atraşi să investească în bitcoin. Balaci a fost arestat la finele lui 2019 în Germania, unde era stabilit, iar procesul din SUA s-a desfășurat în regim de videoconferință, a anunţat Departamentul de Justiție din SUA.

Românul a recunoscut, săptămâna trecută, că prin schema creată a reuşit să atragă 722 de milioane de dolari în bitcoin de la investitori din întreaga lume. El a pledat vinovat pentru fraudă şi oferirea şi vânzarea de valori mobiliare neînregistrate în legătură cu reţeaua BitClub.

În cadrul schemei, banii erau colectaţi de la investitori cu promisiunea de a-i investi în criptomonede. De asemenea, investitorii erau răsplătiţi pentru recrutarea altor clienţi în schema Ponzi.

Alături de Balaci, în dosar au fost acuzaţi trei americani: Matthew Brent Goettsche, Jobadiah Sinclair Weeks şi Joseph Frank Abel. Balaci şi Goettsche au vizat investitori creduli, conform dovezilor obţinute de Departamentul de Justiţiei.

„Ca parte a schemei, Balaci şi Goettsche au discutat că publicul ţintă pentru reţeaua BitClub vor fi investitori <proşti>, pe care i-au numit <oi> şi au plănuit că vor <construi această afacere pe spatele unor idioţi>”, se arată în comunicatul Departamentului de Justiţie al SUA.

Balaci susţine că ar fi acţionat la instrucţiunile lui Gottsche. Riscă o pedeapsă maximă de cinci ani, plus o amendă de 250.000 dolari.

Cătălin Balaci deţine în Reşiţa o firmă de IT care a avut în 2018 o cifră de afaceri de aproape 66 milioane de lei.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

3 din 10 apeluri telefonice necunoscute au fost spam sau fraude, anul trecut

O pensionară a pierdut 600.000 de dolari după ce o bandă de escroci a păcălit-o că face parte dintr-o misiune secretă a FBI

Femeia condamnată la moarte pentru cea mai mare fraudă bancară din lume ar putea scăpa de execuție dacă plătește 9 miliarde de dolari

BEC le-a transmis celor care renumără voturile să păstreze confidențialitatea rezultatelor. USR acuză că e un plan de fraudare

Partenerii noștri