Live

Schema de corupere a alegătorilor din Moldova, prin intermediul băncii rusești PSB, ar fi fost elaborată de serviciile speciale rusești

Data actualizării: Data publicării:
Alegeri în Republica Moldova. Imagine cu caracter ilustrativ. Foto- Profimedia Images

Procurorul general al Republicii Moldova, Ion Munteanu, a anunțat luni în cadrul unei conferințe de presă că, până în primăvara anului 2024, coruperea alegătorilor moldoveni și alte acțiuni organizate de fosta formațiune a lui Ilan Șor erau finanțate cu numerar, iar noua schemă de finanțare, prin intermediul băncii rusești PSB, ar fi fost elaborată de către serviciile speciale rusești, relatează TVR Moldova, care preia o știre a agenției de presă moldpres.

Munteanu a precizat că această schemă este parte a războiului hibrid și a îndemnat cetățenii, dar și instituțiile statului la vigilență. El a reamintit că acțiunea de corupere a alegătorilor se pedepsește, iar persoanele care se autodenunță sau colaborează cu ancheta vor fi scutite de pedeapsă, scrie moldpres.

Acțiunile Inspectoratului Național de Investigații

El a precizat că, în ultima perioadă, Inspectoratul Național de Investigații a desfășurat mai mult de 800 de percheziții. A pus în executare peste 380 de măsuri speciale de investigații, a reținut mai mult de 28 de persoane și a ridicat și sechestrat echivalentul în lei moldovenești a peste 50 de milioane. De asemenea, oamenii legii au atribuit statut de învinuit în privința a mai bine de 35 de persoane.

Muntean a declarat că mai multe dosare inițiate pe numele unor membri ai fostului Partid Șor sunt tergiversate în instanță și a venit cu un apel către angajații săi.

„Vin cu un apel către toți procurorii, ofițerii și avocații. Suntem în fața unei provocări fără precedent. Acțiunile infracționale sunt puse în aplicare de organizațiile și grupări care sunt coordonate și finanțate din afara țării. Acestea utilizează toate instrumentele infracționale folosite în cadrul unui război hibrid, fără a ține cont de resurse materiale și financiare. Știm că nu doar demnitatea noastră este pusă în joc, ci și existența noastră ca stat de drept. Sunt convins că vom trece peste aceste provocări fără precedent, dar va fi necesar să ne angajăm într-un dialog mai sincer și deschis în tot ce înseamnă modificări legislative și procesual penale”, a conchis Munteanu.

Lista cu numele celor care ar face parte din rețeaua lui Ilan Șor

Reamintim că la 25 octombrie, pe adresele de e-mail ale instituţiilor mass-media din Republica Moldova a fost trimisă o listă cu câteva mii de nume ale cetăţenilor care ar face parte din reţeaua lui Ilan Şor şi sunt implicaţi în schema de corupere electorală. Lista a fost expediată de către o persoană anonimă, care susţine că ar fi ofiţer de poliţie, relatează newsmaker.md.

Într-un mesaj, expeditorul a menţionat, printre altele, că poliţia îşi face munca şi documentează demult schema de corupere electorală, însă „tare puţini procurori” autorizează acţiunile acesteia, iar judecătorii ar fi eliberat „mii de oameni” arestaţi.

Ulterior, Inspectoratul General al Poliţiei a venit cu o reacţie la informaţiile apărut în spaţiul public.

„Cu referire la lista care conţine o serie de nume şi prenume ale unor persoane care ar fi simpatizanţi/activişti/membri ai organizaţiei criminale „ŞOR”, făcută publică astăzi, cu aluzii că aceasta ar fi răspândită sau divulgată de un reprezentant al unei instituţii ale statului, Poliţia nu confirmă, dar nici nu infirmă datele din listă, atât timp cât aceste informaţii nu au fost suprapuse cu cele deţinute de organele de drept. Totodată, aluziile aduse la disensiunile dintre instituţiile judecătoreşti, de drept şi cele de forţă în procesul de documentare a unei organizaţii criminale, Poliţia le respinge cu vehemenţă. Or, anume conlucrarea profesionistă între instituţiile statului ne-a permis să documentăm eficient acest proces masiv de corupere electorală. Catalogăm acest fapt drept o tentativă de dezbinare instituţională, căreia Poliţia nu îi va da curs”, se arată într-un comunicat publicat de IGP.

De asemenea, contactată de NewsMaker, Procuratura Anticorupţie a declarat: „Vă informăm că urmează să analizăm datele expuse în listă şi să contrapunem cu materialele din dosar. La ora actuală nu putem face careva comentarii”.

În septembrie, oamenii legii au iniţiat un dosar penal care vizează coruperea electorală de către reţeaua „Şor”. Sute de mii de oameni au primit bani, prin transferuri bancare din Rusia, pentru a vota un anumit candidat la alegerile prezidenţiale şi opţiunea „Nu” la referendumul constituţional cu privire la aderarea la UE din 20 octombrie. Potrivit ultimelor informaţii oferite de IGP, în perioada septembrie-octombrie, suma transferurilor a ajuns la 39 milioane de dolari.

 

 

 

Editor : Marina Constantinoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Fără menajamente: Real Madrid a rupt tăcerea, după ce a decis să boicoteze Balonul de Aur ca urmare a aflării câștigătorului

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Kremlinul neagă că s-a implicat în alegerile din Georgia. „Acuzațiile sunt complet nefondate”

Orban vizitează Tbilisi, legitimând alegerile din Georgia. Șoșoacă, scrisoare către câștigători: „Pericolele vin de la Bruxelles”

ÎNTREBAREA SĂPTĂMÂNII: Este viitorul pro-european al Republicii Moldova în pericol?

Alexandr Stoianoglo acuză că organele de drept din Republica Moldova ar fi „presate să execute acţiuni ilegale, în interes politic”

Partenerii noștri