Galerie Foto Scandalul cimitirelor pline din Roma. Oamenii așteaptă și din ianuarie să-și îngroape 2000 de morți
Revoltă a angajaților de la pompe funebre din Roma declanșată chiar lângă clădirea în care sunt depozitate sute de sicrie, la cimitirul Prima Porta. Oamenii stăteau la coadă în fața biroului administrativ când a izbucnit protestul.
O parte din aceștia se aflau acolo pentru a aduce cadavre pentru înmormântare sau incinerare, iar alții pentru a ridica cenușa vreunui decedat incinerat cu luni în urmă. „Este o situație tragică, rușinoasă”, a spus Maurizio, angajat al unei firme funerare. „Uiti-vă în jur, așteptăm cu toții. Ei dau vina pe coronavirus, dar aceasta este doar o scuză. Așa este în fiecare zi.”
„Spun că nu au spațiu, deci trebuie să așteptăm foarte mult”, a spus Gilberto, un alt angajat.
Întins pe 140 de hectare în nordul Romei, Prima Porta este cel mai mare cimitir din Italia. Dar locurile de înmormântare lipsesc, iar crematoriul de aici, singurul din capitala italiană, funcționează la jumătate de capacitate.
Oamenii așteaptă să-și îngroape rudele moarte în ianuarie
Oamenii care au rude moarte încă din ianuarie spun că nici acum nu au fost îngropate sau incinerate, iar casele mortuare de la alte cimitire din oraș sunt în situații similare. Ama, compania municipală care administrează cimitirele, spune că întârzierile au fost agravate de decesele provocate de coronavirus și de reglementările impuse de Ministerul Sănătății din cauza pandemiei, potrivit The Guardian.
Dar, deși Covid-19 a contribuit la creșterea numărului de decese în Roma, cei de la pompe funebre spun că, de fapt, nimeni s-a preocupat să amenajeze mai multe spații de înmormântare. Ei spun că aproximativ 2.000 de trupuri neînsuflețite sunt în casa mortuară de la Prima Porta și „așteaptă” să fie înmormântate sau incinerate.
„Există liste de așteptări chiar mai mari la alte cimitire", a declarat Gianni Gibellini, președintele EFI, asociația care îi reprezintă pe proprietarii de pompe funebre, care săptămâna trecută a depus o plângere penală în legătură cu haosul înmormântărilor. „Cimitirele Romei sunt degradate, dar înainte de orice, nu au spații de înmormântare. Avem nevoie de mai multe cuptoare de incinerare și parcele de înmormântare pentru a depune urnele persoanelor incinerate și cel mai mult avem nevoie de spațiu pentru a-i îngropa de decedați”.
Într-un clip care surprinde o coadă mare de mașini mortuare cu cadavre în fața biroului administrației Prima Porta, managerul cimitirului este filmat spunându-le celor de la serviciile funerare: „Nu mai există spațiu”.
Ama a spus că face tot posibilul pentru a rezolva situația și că lucrează la crearea a 60.000 de noi parcele funerare în oraș. Compania a amenințat, de asemenea, că îi va da în judecată pentru incitare la proteste pe directorii de la firmele funerare care la începutul acestei luni au depus coroane de flori lângă primărie, în semn de protest.
„Mamă, îmi pare rău că nu am putut să te înmormântăm încă”
Situația critică a fost sesizată prima dată la începutul lunii aprilie de către o rudă îndoliată, Oberdan Zuccaroli, care a montat panouri uriașe în toată Roma cu mesajul „Mamă, îmi pare rău că nu am putut să te înmormântăm încă”. Zuccaroli, care deține o companie de panouri publicitare, a declarat presei italiene că mama sa murise în urma unui atac de cord pe 8 martie. Nici mătușa lui, care murise pe 9 ianuarie, nu fusese îngropată.
Primarul Romei, Virginia Raggi, și-a cerut scuze pentru toată situația și a spus că i-a convocat pe manageri de la Ama, care se ocupa și de strângerea gunoiului din oraș, pentru a explica situația, după ce Andrea Romano, deputat al partidul democratic, a spus că încă așteaptă să îngroape cenușa fiului său care a murit pe 22 februarie și a fost incinerat 20 de zile mai târziu.
Alte rude îndurerate au povești asemănătoare. Mama lui Raffaele Chiurco a murit pe 25 ianuarie, iar trupul ei a fost ținut într-un depozit din Civitavecchia, un oraș port situat la aproximativ 80 de kilometri de Roma, înainte de a fi incinerat în Grosseto, Toscana. Cenușa ei se află acum într-o urnă la Prima Porta, dar Chiurco nu a primit încă o notificare pentru înmormântare.
Crematoriul de la Prima Porta este echipat pentru a efectua 50 de incinerări pe zi. În cazul în care capacitatea este atinsă, decedatul poate fi incinerat în afara Romei, dar numai cu autorizație de la Ama.
„A trebuit să aștept mai mult de o lună pentru a-mi incinera mama în Grosseto și acum, trei luni mai târziu, cenușa ei este încă la Prima Porta”, a spus Chiurco.
Alcide Catelani așteaptă, de asemenea, să aducă acasă o urnă care conține cenușa fratelui său, care a murit pe 24 decembrie. „Ceva nu funcționează”, a spus el. „Nu știu dacă este vorba de pandemie, neînțelegeri sau pur și simplu nu le pasă”.
Politicienii care intenționează să candideze împotriva lui Raggi la alegerile pentru primăria Romei din toamnă au spus că această criză ar fi putut fi evitată dacă administrația ar fi respectat planurile din 2017 pentru extinderea cimitirelor și creșterea capacității de incinerare.
„Știam că cimitirele se îndreptau spre saturație acum patru ani”, a declarat Carlo Calenda, liderul Azione, un partid liberal. „Această problemă se există în Roma de luni de zile și arată incapacitatea primăriei de a o gestiona”.
Editor : D.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News