Live

Scandal între Germania și Ungaria. Miniștrii de externe ai celor două țări s-au certat la o reuniune UE

Data actualizării: Data publicării:
Annalena Baerbock, șefa diplomației germane. Foto: Profimedia Images

Miniștrii de externe ai Germaniei și Ungariei s-au certat, luni, în timpul unei întâlniri la Bruxelles a șefilor diplomațiilor europene, cu privire la rolul pe care o controversată bancă din Ungaria îl are în războiul lui Putin împotriva Ucrainei, conform spuselor a patru diplomați care au asistat la schimbul de replici, scrie Politico.

Banca ungară, OTP, a intrat în centrul atenției oficialilor europeni, în condițiile în care Ungaria refuză să deblocheze ajutorul militar al UE pentru Ucraina până ce guvernul de la Kiev nu scoate banca de pe lista sa neagră a „sponsorilor războiului”.

Diplomații spun că disputa provocată de Ungaria a provocat și o amânare a adoptării noilor sancțiuni împotriva regimului de la Moscova.

Când ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a reluat poziția oficială a guvernuluide la Budapesta, luni, în timpul unei întâlniri cu ușile închise, șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, a răbufnit, conform diplomaților. Sursele citate au făcut dezvăluirile sub condiția anonimatului, conform Politico.

Baerbock a spus, citând rapoarte nespescificate că OTP recunoaște anexarea de către Rusia a teritoriilor ocupate Luhansk și Donețk – în disprețul legislației internaționale – și că a acordat credite soldaților ruși.

Ungaria a respins acuzațiile, preluând argumentele OTP, care a calificat rapoartele respective drept „incorecte” într-un comunicat și a susținut că banca și-a „exprimat sprijinul pentru Ucraina public”.

Totuși, schimbul de replici a fost descris de unul dintre diplomați ca fiind „civilizat și parte a unui cadru normal de discuții” și a avut loc după ce și alte țări, precum Suedia și Estonia, au presat Ungaria în timpul întâlnirii.

Reprezentanții celor două țări au argumentat că UE nu trebuie să mai aștepte să impună noi sancțiuni – menite să oprească tentativele de ocolire a restricțiilor anti-Rusia – și nici să ajute militar Ucraina.

Frustrare tot mai mare a europenilor față de atitudinea Ungariei

Disputa reflectă frustrarea tot mai mare a unor țări europene față de Ungaria, care deseori afectează solidaritatea europeană față de Ucraina prin acțiunile sale pro-ruse și prin discursul anti-ucrainean.

Deși guvernul de la Budapesta renunță, deobicei, la opoziție după ce primește concesii, nenumăratele întârzieri provocate de atitudinea sa i-au lăsat exasperați pe mulți reprezentanți ai țărilor UE.

Unii diplomați și miniștri au vorbit public despre frustrările lor cu privire la Ungaria, luni, îndemnând guvernul de la Budapesta să renunțe la atitudinea ei și să permită ajutorul militar și impunerea noilor sancțiuni. 

„Nu mai putem să întârziem sancțiunile. Sunt unele țări se folosesc de probleme fără legătură pentru a întârzia pachetul de sancțiuni”, a spus ministrul lituanian, Gabrielius Landsbergis, înainte de întâlnire.

Un alt diplomat și-a exprimat confuzia cu privire la atitudinea tranșantă a Ungariei față de această listă neagră, în condițiile în care ea nu produce nicio consecință legală.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius: „Putin ne cunoaște, știe cum să ne deranjeze. Ignorând amenințarea, nu o facem mai mică”

Submarine, rachete, artilerie. Bundestagul aprobă planuri de achiziții pentru Apărare în valoare de 21 de miliarde de euro

Mărturii cutremurătoare ale martorilor care au văzut cum s-a întâmplat atacul de la târgul de Crăciun din Magdeburg

Viktor Orban: Bruxellesul vrea să transforme Ungaria în Magdeburg. Ce spune premierul maghiar despre aderarea României la Schengen

Partenerii noștri