Live

Scandal cu „aparate kamikaze” în Israel. Angajați ai unui producător de drone, inculpați pentru că au făcut teste pe soldați armeni

Data actualizării: Data publicării:

Zece angajaţi ai constructorului israelian de drone Aeronautics vor fi inculpaţi pentru că, la cererea unor clienţi azeri, au testat un astfel de aparat kamikaze fără pilot împotriva unor soldaţi armeni, au indicat Ministerul Justiţiei şi presa din Israel, potrivit AFP, transmite Agerpres.



„Aeronautics şi zece dintre angajaţii săi au fost informaţi că vor fi inculpaţi'', a anunţat Ministerul Justiţiei.

Preşedintele-director general al Aeronautics, Amos Mathan, şi alţi responsabili ai companiei sunt suspectaţi că „au obţinut ceva în mod fraudulos, în circumstanţe agravante'', a indicat ministerul.

Ancheta vizează „un acord pe care compania l-a încheiat cu un client (...) din străinătate'', menţionează comunicatul emis miercuri, care nu oferă alte detalii din cauza restricţiilor impuse de cenzură.

Conform presei israeliene, cazul datează din 2017. Reprezentanţi ai Aeronautics lucrau la un contract în Azerbaidjan, unde gazdele lor le-au cerut să facă o demonstraţie a capacităţilor dronei Orbiter 1K, care poate transporta cu o mică încărcătură explozivă, test ce urma să aibă loc unde se aflau soldaţi armeni.

Potrivit informaţiilor de presă, doi dintre angajaţii Aeronautics au refuzat să dea curs cererii, însă un responsabil al companiei a acceptat.

Doi soldaţi armeni au fost răniţi uşor în incident.

Aeronautics nu a răspuns întrebărilor adresate de AFP, dar a negat că ar fi vizat soldaţi armeni.

Azerbaidjan şi Armenia îşi dispută regiunea separatistă Nagorno-Karabah, enclavă cu majoritate armeană, alipită în 1921 de autorităţile sovietice Azerbaidjanului. Nagorn-Karabah şi-a proclamat unilateral independenţa în 1991, cu sprijinul Armeniei.

Guvernul de la Baku a ameninţat în repetate rânduri că va recuceri enclava prin forţă. Armenia, aliată a Moscovei, a promis că va respinge orice ofensivă militară.

Azerbaidjan, ţară musulmană având frontieră cu Iran şi ale cărei cheltuieli militare depăşesc întregul buget de stat al Armeniei, este un mare client de tehnologie militară israeliană. 

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Alegeri SUA 2024. Pregătiri cu drone și lunetiști pentru votul din Arizona. Un comitat ar putea decide viitorul președinte american

Cine sunt femeile care susțin industria de apărare din Ucraina, în lipsa bărbaților trimiși pe front: „Armele asigură viața”

Record de drone Shahed lansate de Rusia în Ucraina, pentru a doua lună consecutiv. Ce tactică aplică ucrainenii pentru a le neutraliza

Ucraina folosește în operațiuni speciale drone cu sisteme AI care le ghidează autonom în zonele protejate de bruiajul rușilor

Partenerii noștri