Live

Sauna, arma secretă a diplomației finlandeze. Cum se desfășoară negocierile fără inhibiții la 80 de grade Celsius (BBC)

Data publicării:
Diplomații finlandezi au o armă secretă – un mod unic prin care interacționează cu partenerii lor de discuții, atâta timp cât sunt dispuși să renunțe la haine. Foto: Profimedia Images

Diplomații finlandezi au folosit sauna ca pe un loc de relaxare unde să discute despre politici internaționale și să rezolve probleme de foarte mulți ani, relatează BBC. Acum, recent inaugurata saună din ambasada Finlandei de la Londra a dat naștere unui nou mod de a face diplomație la cel mai înalt nivel.

Diplomația poate lua multe forme: summituri internaționale, negocieri ultrasecrete și recepții elegante unde oamenii beau șampanie și mănâncă ciocolată scumpă.

Diplomații finlandezi au o armă secretă – un mod unic prin care interacționează cu partenerii lor de discuții, atâta timp cât sunt dispuși să renunțe la haine.

De mai mulți ani există o societate diplomatică a saunei în ambasada finlandeză din Washington D.C., precum și în alte locuri din toată lumea. Acum, există o saună și în subsolul ambasadei de la Londra, după ce s-a deschis anul trecut.

Diplomația de saună - cum se desfășoară

Formatul „diplomației de saună” este unul foarte simplu. Diplomații finlandezi își primesc invitații la ambasada din Marea Britanie. După ce fac cunoștință și servesc o băutură, vine și momentul în care lumea se dezbracă.

Femeile se duc la saună singure. Când termină, vine și rândul bărbaților. La final, se strâng cu toții în același loc pentru încă un pahar de băutură și o gustare.

„Sauna este o tradiție veche în Finlanda, o parte integrală a stilului de viață finlandez”, a spus Heli Suominen, consilier de presă la ambasada Finlandei din Marea Britanie. Diplomația de saună presupune consolidarea încrederii și formarea de noi prietenii.

Diplomații care iau parte la discuții se relaxează, ceea ce le permite să își câștige reciproc încrederea și să uite de neînțelegerile pe care le au. Foto: Profimedia Images

„Se creează un cadru bun pentru discuții sincere”, a explicat Suominen. „Faptul că nu ești complet îmbrăcat ajută pentru că fiecare este egal, este mai ușor să uiți de roluri și titluri. Așa poți să dai de cap tuturor problemelor”.

Ideea ar fi că odată ce se încălzesc și transpiră, toate persoanele care iau parte la discuții se relaxează, ceea ce le permite să își câștige reciproc încrederea și să uite de neînțelegerile pe care le au.

Regulile sunt clare: femeile cu femeile, bărbații cu bărbații

Regulile sunt clare. Întâi de toate, faci duș; apoi te îmbraci în costumul de baie sau te înfășori într-un prosop. Bărbații transpiră cu alți bărbați; femeile, cu alte femei.

Termometrul din saună indică faptul că sunt 80 de grade Celsius înăuntru. Transpiri și stai de vorbă. Toate barierele sunt doborâte foarte repede.

Diplomația de saună nu funcționează în toate țările – unele culturi sunt mai puțin obișnuite cu nuditatea (parțială) în public. Există un element de intimitate foarte accentuat în momentul în care te înghesui cu alte persoane într-o încăpere mică și slab luminată. Nimeni, însă, nu se simte inconfortabil.

Federico Bianchi, un diplomat care lucrează pentru Uniunea Europeană la Londra, a spus că a fost o experiență plăcută tocmai pentru că a fost atât de diferită. Diplomație fără instrumentele obișnuite: costumul elegant și telefonul mobil.

„Este destul de ciudat să nu fii îmbrăcat și să nu te poți baza pe imaginea ta și percepția pe care crezi că omologul tău o are despre tine”, a spus Bianchi. „Trebuie, pur și simplu, să te bazezi doar pe cuvinte și pe ce spui.”

Hrușciov și președintele Finlandei au purtat negocieri în saună toată noaptea

Au existat mai multe situații în care liderii finlandezi au folosit sauna pentru un tip de diplomație mult mai directă.

În anii '60, liderul Finlandei din timpul Războiului Rece, Urho Kekkonen, a purtat discuții în saună toată noaptea cu președintele Uniunii Sovietice, Nikita Hrușciov, în urma cărora l-a convins să îi permită țării sale să se integreze în lumea occidentală.

În 2005, Vladimir Putin a vizitat Helsinki și a șezut în saună cu soțul președintelui finalandez de la acea vreme, Tarja Halonen – o experiență pe care liderul de la Kremlin a descris-o drept „minunată”.

Nikita Hrușciov ți Urho Kekkonen, președintele finlandez, au purtat negocieri în saună care s-au întins până a doua zi dimineață. Foto: Profimedia Images

În zilele noastre, diplomația de saună este o activitate mai degrabă de natură culturală.

„Era extrem de populară”, a spus Sanna Kangasharju, un diplomat finalandez care lucrază în Parlamentul European și care a organizat societatea de saună din Washington D.C. „Toată lumea voia un bilet [de intrare] în societatea de saună.”

Sanna a recunoscut că nu ar fi putut să formeze atât de multe relații în capitala Statelor Unite dacă nu ar fi avut acces la saună. „Ei vor să aibă o experiență socială. Când te duci la o recepție și te întâlnești cu alți oameni, poți spune: 'Ah, nu te-am recunoscut cu hainele pe tine'. Vrei să faci parte din acest club.”

Sauna finlandeză nu este asociată cu sexul. „Este foarte clar un spațiu nonsexual”

Cu toate că în alte culturi ar putea exista o asociere între saună și sex, nu este și cazul Finlandei.

„Sauna finlandeză este foarte clar un spațiu nonsexual, chiar mai mult decât alte locuri în care te întâlnești cu oamenii”, a explicat Heli. „Este aproape un lucru sacru pentru noi faptul că este un spațiu sigur pentru toată lumea. Ideea unei saune este ca toată lumea să fie confortabilă și respectată.”

La plecarea din saună, participanții primesc un certificat care demonstrează că aparțin Societății Diplomatice a Saunei. Deviza sa: „Toată lumea se naște egală, dar niciunde nu este mai egală decât într-o saună”.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ringo Starr și Paul McCartney s-au reunit pe scenă pentru a cânta clasicele Beatles

Ilie Bolojan: „Țara se află deja într-o situație complicată. PNL e pregătit să-și asume răspunderea”

Negocieri în coaliție: PSD ar urma să dea premierul, împărțirea ministerelor rămâne neclară. Ce spun partidele despre cererile USR

Finlanda intenționează să se retragă din Tratatul de la Ottawa, care interzice folosirea minelor antipersonal

Partenerii noștri