Galerie Foto Șapte morți în cele mai grave inundații din Grecia din 1955 încoace. Thesalia a devenit un lac, oamenii au fost salvați cu elicopterele
ACTUALIZARE Pompierii din Grecia, sprijiniţi de armată, au continuat vineri operaţiunile de evacuare a sute de persoane din mai multe sate rămase izolate în urma inundaţiilor din regiunea Tesalia, care au provocat până în prezent şapte decese, potrivit unui nou bilanţ al autorităţilor elene, informează AFP, preluată de Agerpres.
Trei persoane - două femei octogenare şi un bărbat de 69 de ani - au fost găsite decedate în ultimele 24 de ore, ridicând bilanţul victimelor la şapte oameni care au fost ucişi de ploile torenţiale ce s-au abătut de marţi până joi în Tesalia, principala zonă de câmpie din centrul Greciei.
---știre inițială---
Cel puțin șase oameni și-au pierdut viața în cele mai grave inundații din Grecia din 1955 încoace. Ciclonul Daniel a adus un adevărat potop. A plouat într-o singură zi cât plouă de obicei într-un an.
În regiunea Thesalia, apa a ajuns în unele zone chiar și la doi metri. Casele s-au prăbușit, iar acum mulți locuitori pot fi salvați doar cu elicopterele. Meteorologii greci spun că nu au mai văzut un potop ca acesta.
De patru zile, ciclonul Daniel face prăpăd în Grecia. Mii de oameni trăiesc cele mai grave inundații din ultima jumătate de secol. A plouat într-o singură zi cât într-un an. Întreaga regiune Thesalia a devenit un lac. În urma precipitațiilor istorice, cel mai afectat oraș e Volos. Aici au căzut până la 800 de litri pe metru pătrat în doar 24 de ore.
Râul s-a revărsat în magazinele din centru. A luat totul în cale, iar toate lucrurile au rămas blocate între două poduri. Viiturile au acoperit complet casele, au distrus drumuri și poduri, iar oamenii au putut fi salvați doar cu elicopterele. Distrugeri masive au fost până pe plaje. Micile stațiuni de pe țărm sunt puternic afectate de furtuni și inundații.
Nu am mai trecut prin așa ceva până acum. Chiar și bătrânii cu care am vorbit ne-au spus că nu au mai trecut niciodată printr-un astfel de fenomen. Era mult prea multă apă.
Haosul climatic care a lovit săptămâna aceasta Grecia, Bulgaria și Turcia este pus pe seama încălzirii globale, care a adus atât temperaturi record, cât și precipitații extreme. De altfel, noile date publicate de ONU arată că anul acesta a fost cea mai călduroasă vară înregistrată vreodată.
Antonio Guterres, secretarul general al ONU: Lunile iunie, iulie și august au fost, oficial, cele mai calde trei luni înregistrate vreodată. Cele mai caniculare zile ale verii nu doar ne amenință, ci ne afectează puternic. Planeta noastră tocmai a trecut printr-o „vară de fierbere”, cea mai fierbinte vară înregistrată vreodată.
Hannah Cloke, climatolog: Sunt lucruri de care nu putem scăpa. Și se vor înrăutăți pentru că acest lucru s-a mai întâmplat în istorie. Ceea ce putem spune cu certitudine este că, în viitor, în următorii ani, ne așteptăm să vedem mai multe astfel de fenomene.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News